Pölytyspalvelulla enemmän ykkösluokan omenoita sekä muita hedelmiä ja marjoja

13.5.2015 klo 08:30

Mehiläispesien vuokraus kannattaa. Pölytyspalvelulla on pieni osuus omenanviljelyn kokonaiskustannuksista, mutta pesien vuokraus kannattaa, arvioi Jarmo Heikkilä gradussaan omenanviljelyn kustannuksista. Malliomenatilalla olisi neljä vuokrattua mehiläispesää omenahehtaaria kohden. Jos täksi kesäksi haluaa pölytyspalvelua omille viljelyksille, kannattaa toimia pian.

Jarmo Heikkilä tekee Helsingin yliopistolla pro gradu -työtä omenan tuotannon yksikkökustannuksista. Mehiläispölytys on pieni, mutta kannattava osuus omenatilan kokonaiskustannuksista, Heikkilä toteaa.

Tutkimusta varten Heikkilä rakensi tutkimuksessa olleiden omenatilojen perusteella mallitilan, jossa kaikki asiat olisi hoidettu mahdollisimman tehokkaasti.

Millainen sitten olisi malliomenatila mehiläishoitajan näkökulmasta? Tilalla olisi neljä vuokrattua mehiläispesää yhtä omenahehtaaria kohden. Pölytyspalveluvuokra olisi alkaen 80 euroa/pesä. Mehiläishoitaja huolehtisi mehiläisistä ja omenanviljelijä saisi keskittyä viljelyyn.

Pölytyksen kustannus pientä, tulokset suurta

Pölytyspalvelun osuus omenan viljelykustannuksista on pieni. Mallitilalla mehiläispesien kokonaisvuokra olisi hiukan alle 1,5 prosenttia tilan kokonaiskustannuksista. Suurin kulu omenanviljelijälle on työkustannukset, rakennukset ja taimet.

”Pölytyksen kulut ovat pientä, kun huomioi, miten paljon mehiläisten avulla saavutetaan lisää ykkösluokan omenoita”, Heikkilä tarkentaa. Omenatarhaan sijoitetuilla mehiläispesillä voidaan nostaa merkittävästi hyvälaatuisen omenan määrää hehtaaria kohden. Pölytys vaikuttaa paitsi omenan kokoon, myös muotoon ja täyteläisyyteen.

Heikkilän mukaan omenanviljelijältä olisi jopa hölmöä olla ottamatta mehiläisiä omenatilalle.

”Ne viljelijät, jotka jo käyttävät pölytyspalvelua, eivät olisi valmiita karsimaan mehiläiskuluista. Taloudellisesti ajattelevat eivät lähde karsimaan kustannuksista tästä kohtaa.”

Entä kannattaako omenanviljelijöiden alkaa myös mehiläistarhaajiksi? ”Mielestäni omenanviljelijöiden ei ole järkevää alkaa mehiläistarhaajaksi ehdoin tahdoin. Kaikkein suositeltavinta ja järkevintä on vuokrata mehiläistarhaaja tuomaan pesiä omenatarhaan pölyttämään.”

Kiinnostaako pölytyspalvelu? Toimi pian

Pölytyspalvelu lisää myös monen muun viljely- ja puutarhakasvin satoa ja mehiläispesän vuokraaminen viljelyalalle on sekä viljelijälle ja tarhaajalle etu. Viljelijät voivat kysyä mehiläispesiä vuokrattavaksi paikallisilta mehiläishoitajilta tai etsiä sopivaa tarhaajaa SML:n pölytyspalvelukartalta osoitteesta www.polytys.fi. Jos pölytyspalvelu kiinnostaa, toimi pian, koska kesän mehiläistarhapaikat päätetään viimeistään nyt.

Pölytyspalvelussa mehiläishoitaja hoitaa mehiläiset ja tuo ne sovitulle alueelle sovittuun aikaan. Mehiläispesien vuokrahinnaksi suositellaan 80-150 €/pesä. Harmaahomeentorjuntaan valjastettujen pesien vuokrahinnaksi suositellaan 150-200 €/pesä. Hinta sovitaan tapauskohtaisesti ja hinnassa kannattaa huomioida esim. välimatkat.

Lisätietoja pölytyspalvelusta:

www.polytys.fi

Tuula Lehtonen, tutkimuskoordinaattori, SML ry

tuula.lehtonen@hunaja.net

040 506 3202