Mehiläispölytys parantaa merkittävästi kasvien ja hedelmien satoa

19.4.2012

Onnistunut pölytys on tärkeää monien viljelykasvien, marjojen ja hedelmien runsaalle ja tasalaatuiselle sadolle. Esimerkiksi mansikka, pensasmustikka, herukat, rypsi, tattari ja omena hyötyvät, jos läheltä löytyy mehiläispesiä.

Moni viljelijä on omien kokemusten kautta havainnut mehiläisten myönteisen vaikutuksen sadolle. Niin ammattimaisessa viljelyssä kuin kotipuutarhassa hyönteiset varmistavat korkeamman ja parempilaatuisen sadon.

Tuula Lehtonen perehtyi tuoreessa pro gradu -työssään pölytyksen taloudelliseen merkitykseen. Hän kertoo, että esimerkiksi rypsisato voi nousta neljänneksellä ja omenan sato lähes puolella, jos käytetään mehiläispölytystä. Myös mustikan ja puolukan sato lisääntyy, jos läheisyydessä on mehiläispesiä.

Pölytyksellä on suuri taloudellinen arvo

”Mehiläislajien on arvioitu pölyttävän 75–85 prosenttia maailman kasvilajeista. Pölytyksen arvo onkin rahallisesti mitattuna moninkertainen verrattuna hunajan arvoon”, Lehtonen mainitsee. Mehiläispölytyksen arvo kattoi Lehtosen tutkimuksessa noin 16 prosenttia kyseisten kasvien kokonaisarvosta.

Rahallisesti tämä pölytyksen arvo tarkoittaa 22,2 miljoonaa. Tutkimus käsitti satovuodet 2008–2010.

Laskelmissa ei huomioitu kotitarveviljelyä. Sen osuuden on arvioitu kattavan yli puolet kaikesta viljelystä. Jos kotitarveviljely otetaan mukaan laskelmiin, niin mehiläispölytyksen arvo voi olla jopa 11,5-kertainen vuotuiseen hunajasatoomme verrattuna.

Pölytyspalvelua voi ostaa mehiläistarhaajalta

 

Kun pölytyksen arvo on ymmärretty, niin myös mehiläistarhaajien tarjoamien pölytyspalveluiden kysyntä on kasvanut.
Pölytyspalvelussa tarhaaja vastaa pesien kuljetuksesta, hoidosta ja kunnosta Viljelijä tai miksei myös kotipuutarhuri maksaa korvauksen, joka kattaa pesien kuljetuskustannukset sekä tarhaajan käyttämän työajan.
Pesien hunajasato kuuluu mehiläishoitajalle. Hän vastaa myös mahdollisista mehiläishoitoon kuuluvista ongelmista.

Yhden mehiläispesän vuokraus maksaa 70–150 euroa kasvukaudessa. Palvelua tilattaessa kannattaa huomioida esimerkiksi tietyt rajoitukset kasvinsuojeluaineiden käytössä.

Lisätietoja pölytyspalveluista saa Suomen Mehiläishoitajain Liiton julkaisemista oppaista. Lisäksi liitto, sen paikallisyhdistykset sekä mehiläistarhaajat vastaavat puhelimitse kysymyksiin.

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto ry
toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen
puh. 044 506 3200, heikki.vartiainen(a)hunaja.net

MMK Tuula Lehtonen
puh. 050 5484 503, tuula.m.lehtonen(a)helsinki.fi