Suomen Paras Hunaja – kilpailuohjeet

Kilpailupurkin tulee olla läpinäkyvä, pyöreäkylkinen, 10 cm korkea ja 500 g hunajaa vetävä lasipurkki.
Esiraati valitsee jokaisen kilpasarjan finalistit, ja yleisö äänestää niistä sarjojen voittajat.

Suomen Paras Hunaja 2019 -kilpailu järjestetään Sadonkorjuuseminaarin yhteydessä 26. lokakuuta Porissa, Virkistyshotelli Yyterissä.

Toimita kilpailuun kaksi 500 gramman vetoista lasipurkillista jokaista kilpaan osallistuvaa hunajaasi. Kilpasarjat ovat Juokseva, Kiteytynyt, Vapaasti kiteytyvä sekä Lajihunaja

Hunaja-asetuksen mukaisesti lajihunajia ovat yksikukkahunajien lisäksi tietyltä maantieteelliseltä alueelta tai tiettyyn vuodenaikaan kerätyt hunajat. Yksikukka- ja aluehunajat kilpailevat tänä vuonna samassa Lajihunajasarjassa.

Vapaasti kiteytyvien hunajien sarjaan odotetaan käsittelemättömiä mutta kuitenkin roskattomia hunajia. Kilpailijan omaan harkintaan jää, miten roskat on poistettu.

Hunajat jaetaan paikan päällä sarjoihin, joten jos purkin tuo kilpailupaikalle, sarjaa ei ole pakko päättää
ennalta. Nimeä lajihunaja vastaanottajille, eli älä merkitse sitä purkkiin tarralla tai muulla vastaavalla näkyvällä merkinnällä.

Hunajan on oltava kesän 2019 satoa. Hunajan rakennetta ei saa parantaa lämmittämällä. Sääntöjä rikkovat tarhaajat joutuvat kilpailukieltoon.

Kisamaksu

Suomen Paras Hunaja -kilpailuun osallistuminen maksaa 20 euroa/hunajanäyte. Maksu suoritetaan käteisellä. Hunajia vastaanotetaan kilpailupaikalla klo 8.30–9.45. Mikäli hunajasi ei pääse loppukilpailuun
saat toisen purkin takaisin kilpailun ratkettua (maksukuitin numero laitetaan hunajapurkin kanteen).

Kisamaksulla pääset osallistumaan Suomen Paras Hunaja 2019 -kilpailuun ja saat hunajastasi myöhemmin kirjallisen arvostelun. Noin puolelle kilpailuun osallistuvista hunajista tehdään laboratoriotutkimus, jonka rahallinen arvo on 70–100 euroa tutkimuksen laajuuden mukaan. Suomen Paras Hunaja 2019 -kilpailuun voivat osallistua kaikki vuoden 2019 jäsenmaksun maksaneet SML:n jäsenet.

Maksu tarkastetaan jäsenrekisteristä ennen raadin arvostelua.

Hunajapurkki

Lasipurkin on oltava läpinäkyvä, pyöreäkylkinen ja tilavuudeltaan 500 grammaa hunajaa vetävä. Kilpailun henkeen kuuluu, että hunajat eivät ole yhdistettävissä tuottajiin toisistaan poikkeavien purkkien avulla.

Hunajat kilpailevat vastaanottajien antamilla numeroilla, joiden sisältämä tuottajatieto pysyy salassa aina voittajien julkistamiseen asti. Muista säilyttää ja kuljettaa purkit pystyasennossa.

Kilpailuhunajien arvostelu

Aistinvaraiseen arviointiin perehtynyt, 3–4 henkilöstä koostuva raati valitsee loppukilpailuun jokaisesta sarjasta 5–10 parhaaksi katsomaansa hunajaa. Suomen Parhaan Hunajan valitsee seminaariyleisö, joka arvioi loppukilpailuun päässeitä hunajia ja äänestää mielestään parasta hunajaa jokaisesta sarjasta sekä koko kilpailun parasta hunajaa.

Kun tulokset ovat selvillä, voittohunajien tuottajat julkistetaan seminaariyleisölle. Kilpailun tuloksista tehdään myös lehdistötiedote, jota jaetaan valtakunnallisesti sekä kohdennetusti voittajan lähiympäristön tiedotusvälineisiin.

Kisahunajan voi lähettää postitse

Kilpailuhunajansa voi myös voi tuoda tai lähettää SML:n toimistolle noin 1–2 viikkoa ennen kisaa. Osoite on
Ullanlinnankatu 1 A 3, 00130 Helsinki. Pakkaa hunajat huolellisesti ja liitä mukaan tieto halutusta kilpailusarjasta sekä omat yhteystietosi. Maksa kilpailumaksu SML:n tilille FI69 5721 5020 0014 55. Hunajien on oltava perillä liiton toimistolla viimeistään perjantaina 18. lokakuuta.

Paikallisyhdistyksillä oma sarja

SML:n laatutoimikunta toivoo, että mahdollisimman moni paikallisyhdistys järjestää oman Paras Hunaja -kilpailunsa ja toimittaa yhden purkin (500 g lasipakkaus) voittajahunajaa Sadonkorjuuseminaariin. Kunkin paikallisyhdistyksen parhaan hunajan toivotaan tulevan sen omalta alueelta, jotta kisaan saataisiin suomalaisten hunajien koko alueellinen kirjo.

Paikallisyhdistysten voittajahunajat muodostavat oman sarjansa, jonka voittaja palkitaan parhaana paikallisyhdistyshunajana. Kisa on yhdistyksille maksuton.

Paikallisyhdistysten hunajakisa on hyvä mahdollisuus perehtyä hunajan käsittelyyn, laatuun ja arviointiin. Hunajan arviointiin liittyvää materiaalia on SML:n nettisivuilla: mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/hunaja-ja-

 

The best honey in Finland 2019 -competition

Saturday 26th October 2019, Pori, Finland

The annual honey harvest festival will be arranged in Pori on Saturday 26th October. The detailed program of the festival will be published in Mehiläinen 5/2019. During the festival, the best honey in Finland 2019 will be elected.

How to participate?

Bring (or send) 500 gram samples of honey in glass jars – two jars of each honey participating in the competition. The jars should be fully transparent, round in shape and its height should be 10 cm. You can buy such jars in beekeeping equipment stores.

The competition has three categories: 1) liquid, 2) crystallized 3) freely crystallized and 4) unifloral/regional honey.  Please indicate the preferred category (when handing in or sending your samples), but do not write any information or place any stickers on the jars.

The jury will send you a written evaluation of your honey after the event and, using random sampling, we will carry out laboratory analyses of some participating samples. The value of these analyses varies between 70–100 euros. Furthermore, a press release covering the competition results will be published and sent to both national and local media after the event.

The participation cost is 20 euros/sample (sample = two jars of each participating honey) and should be paid by cash on location. If you bring or send your samples to SML before the competition (by Friday 18th October!), you can pay the fee to account FI69 5721 5020 0014 55.

Who can participate?

Each participant should be a member of the Finnish Beekeepers´ Association and should have paid the complete membership fee.

The honey must be from summer 2019. Honey structure should not be improved by heating. Anyone breaking these rules will be banned from the competition.

More information: Virpi Aaltonen, e-mail: virpi.aaltonen@hunaja.net, tel. 010 387 4770 or 050 382 2428