Sadonkorjuuseminaari: mehiläisalan tietäjiä ja huikeita hunajia

Tervetuloa Sadonkorjuuseminaariin 26. lokakuuta Porin Yyterin upeisiin maisemiin. Tänä vuonna kuullaan Suomen mehiläisalan gurujen esityksiä hunajan ja mehiläisvahan mahdollisuuksista, tutkitaan hunajan siitepölyjä ja ihmetellään kahden eri hunajabrändin syntytarinaa. – Ja maistellaan tietenkin huikeita hunajia.

Moni mehiläishoitaja hurahtaa hoitohommiin ja hunajaan siinä määrin, että hunajaa alkaa pian tulvia yli oman tarpeen. Tulee siis eteen hetki, jolloin on pohdittava, miten ja millaisessa pakkauksessa myy hunajansa eteenpäin. Laura Tiittanen kertoo, miten hänestä tuli Farmer to Bee eli millaisia vaiheita kuului oman hunajabrändin luomiseen. Tuomo Heino puolestaan puhuu siitä, miten useampi tarhaaja samalta alueelta voi myydä hunajansa yhteisellä brändillä: siis Hunajaa Länsi-Suomesta, olkaa hyvä.

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävän Hunajayhtymän Aapo Savolla on näkemystä kotimaisen hunajan kaupasta pitkällä tähtäimellä. Hän kertoo, mikä nyt on hunaja-alalla pinnalla, mikä taas haasteena ja miltä näyttää tulevaisuus. Aapolta varmasti selviää myös, mitä iso pakkaaja odottaa sopimustuottajiltaan. Seminaari onkin mainio tilaisuus myös jutella alan keskeisten henkilöiden kanssa.

Ennen kuin hunaja päätyy purkkiin, tarhaajan pitää päättää, millaista hunajaa hän haluaa myydä. SML teki aikanaan kuluttajatutkimuksen, jossa asiakkaat arvostivat eniten lusikoitavaa hunajaa. Marbackan hunajatilalla pehmeäksi kiteytetyn hunajan salaisuus on hallussa, ja he ovat luvanneet kertoa sen myös seminaarin osallistujille. Siis korvat hörölle.

Useat tarhaajat pohtivat, mistä kasveista oman tarhan hunaja oikein on peräisin. Hunajatutkija Anneli Salonen selvittää, voiko hunajan alkuperää päätellä siinä esiintyvistä siitepölyistä vai onko tarhaajan lennettävä mehiläisten perässä, jotta asia aukeaa. Mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala antaa puolestaan yleiskatsauksen mehiläiskesään: missä, mistä, miksi ja miten paljon hunajaa tuli.

Mehiläisvaha on viime aikoina noussut varsinaiseksi hittituotteeksi. Sadonkorjuuseminaariin on saatu puhujaksi yksi Suomen johtavista vaha-asiantuntijoista, Pekka Paajanen Lahtisen vahavalimosta. Hän kertoo, millaiseen käyttöön mehiläisvaha nykyään taipuu ja mitä erilaisen vahan käytössä tulisi ottaa huomioon.

Illan päättää jokavuotinen jännitysnäytelmä: hunajakilpailu. Tänä vuonna odotamme erityisesti sitä, tuleeko käsittelemättömän hunajan sarjaan osanottajia ja mitä purkeista löytyy. Onko illan kuningatar siis valutettu suoraan lingosta vai kiteytetty kaikkien mehiläistaiteen sääntöjen mukaan?