Pölytyspalvelu

Olemme koostaneet tietopaketin pölytyksen merkityksestä, pölytyspalvelusta, pölytyksen hyödyistä ja mehiläiskasveista Pölytys.fi -sivuille. Sivusto on tarkoitettu niin viljelijöille, kotipuutarhureille kuin mehiläistarhaajille. Klikkaa ja tutustu!

Onnistunut pölytys tuottaa laadukkaita ja kookkaita marjoja ja hedelmiä.
Mehiläispölytys parantaa myös vadelman satoa.


Pölytyspalveluita tarjoavia mehiläistarhaajia
Pölytysesitteet sekä sopimuspohja pölytyspalvelun ostamiseen

Onnistunut pölytys on tärkeää monien viljelykasvien, marjojen ja hedelmien runsaalle ja tasalaatuiselle sadolle. Esimerkiksi mansikka, pensasmustikka, herukat, rypsi, tattari ja omena hyötyvät, jos läheltä löytyy mehiläispesiä.

Pölytys myös parantaa lopputuotteen säilyvyyttä, koska mitä paremmin kukka pölyttyy, sen kiinteämpi hedelmä on.

Moni viljelijä on kokemusten kautta havainnut mehiläisten myönteisen vaikutuksen sadolle. Niin ammattimaisessa viljelyssä kuin kotipuutarhassa hyönteiset varmistavat korkeamman ja parempilaatuisen sadon.

SML on tutkinut mehiläispölytyksen merkitystä ja laatinut aiheesta pölytysesitteen.
Esimerkiksi rypsisato voi nousta neljänneksellä ja omenan sato lähes puolella, jos käytetään mehiläispölytystä.  Myös mustikan ja puolukan sato lisääntyy, jos läheisyydessä on mehiläispesiä.

Pölytyksellä on suuri taloudellinen arvo

Mehiläislajien on arvioitu pölyttävän 75–85 prosenttia maailman kasvilajeista. Pölytyksen arvo onkin rahallisesti mitattuna moninkertainen verrattuna hunajan arvoon. Rahallisesti Suomessa pölytyksen arvo on 60 miljoonaa euroa vuodessa, eli jopa 11,5-kertainen vuotuiseen hunajasatoomme verrattuna.

Pölytyspalvelua voi ostaa mehiläistarhaajalta

Kun pölytyksen arvo on ymmärretty, niin myös mehiläistarhaajien tarjoamien pölytyspalveluiden kysyntä on kasvanut. Pölytyspalvelussa tarhaaja vastaa pesien kuljetuksesta, hoidosta ja kunnosta Viljelijä tai miksei myös kotipuutarhuri maksaa korvauksen, joka kattaa pesien kuljetuskustannukset sekä tarhaajan käyttämän työajan. Pesien hunajasato kuuluu mehiläishoitajalle. Hän vastaa myös muista mahdollisista mehiläishoitoon kuuluvista asiosta. Jos mehiläiset valjastetaan harmaahomeen torjuntaan, on torjunta-aineen lisäys useimmiten viljelijän vastuulla.


Yhden mehiläispesän vuokraus maksaa noin 60–150 euroa kasvukaudessa. Hinta vaihtelee esim. sijainnin ja pölytettävän kasvin mukaan.

Palvelua tilattaessa kannattaa huomioida esimerkiksi tietyt rajoitukset kasvinsuojeluaineiden käytössä.


 

 

Tarhaaja, ilmoittaudu pölytyspalvelun tarjoajaksi

*
*
*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.