Parvien kiinniottajat

Mehiläiset muodostavat parveillessaan tiiviin pallon, jonka mehiläistarhaaja voi napata talteen.

Mikäli huomaat mehiläisparven, on tärkeää saada mehiläistarhaaja paikalle mahdollisimman pian viemään parvi takaisin tarhalle. Voit ilmoittaa mehiläisparvesta osoitteessa mehilaisparvet.fi, jolloin siitä lähtee viesti lähialueen tarhaajille. Parven noutava tarhaaja soittaa sinulle tarkempia tietoja varten.

Varmistathan ennen parvi-ilmoituksen tekoa, että kyseessä on tarhamehiläisparvi vaikkapa Tunnista mehiläisparvi -sivustoltaMehiläisparvessa on useita satoja tai jopa tuhansia yksilöitä, jotka odottavat tiiviinä pallona uuden pesäpaikan löytymistä esimerkiksi pihapuussa.

Jollet jostain syystä pysty tekemään ilmoitusta parvesta palvelussa, voit etsiä lähialueella toimivan tarhaajan alla olevalta kartalta. Voit klikata kartan koko näytön kokoiseksi oikeassa yläkulmassa olevasta ruudusta. Kun klikkaat punaista karttapistettä, näet tarhaajan yhteystiedot ja alueen, millä tarhaaja on valmis liikkumaan.

Mehiläisparvea on hankalaa saada pois, jos se ehtii pesiytyä esimerkiksi savupiippuun. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä ajoissa. Jos parvesta ilmoittaminen ei onnistu muutoin, soita toimistoomme 010 387 4770, niin pyrimme löytämään avun. Ethän yritä itse häätää parvea kemikaaleilla tai huitomalla. Parveilevat mehiläiset eivät ole aggressiivisia, mutta häirittäessä ne voivat pistää. Mehiläistarhaaja ei myöskään halua hakea tarhalleen puolikuolleita mehiläisiä.

Parvien kiinniotto on lähtökohtaisesti maksutonta toimintaa, sillä se nähdään osana mehiläistarhaajien työtä. Sen sijaan tarhaajat eivät hävitä tai siirrä ampiaisia, kimalaisia tai erakkomehiläisiä tai niiden pesiä. Lisätietoa tarhamehiläisen, erakkomehiläisten, kimalaisten ja ampiaisten erottamisesta löydät esimerkiksi täältä.
 

Mehiläistarhaaja!

Ilmoittaudu parvien kiinniottajaksi osoitteessa mehilaisparvet.fi.

Alla oleva parvenkiinniottajien kartta toimii vielä kesän 2021, mutta pyrimme siirtymään pikkuhiljaa mehiläisparvet.fi-palveluun. Mikäli sinulla on kysyttävää parviasioista, otathan yhteyttä liiton toimistoon: 010 387 4770 tai sml@hunaja.net