Yhdistyksemme

Vuosi 2020 muistetaan Korona-vuotena

 

Teksti työn alla....

 

Vuosi 2018 hyvä hunajavuosi

 

Hunajaa saatiin keskimäärin 45kg/pesä. Hunajasadon pelasti juhannuksen jälkeen alkaneet helteet.

Kurssitarjontana saimme keväällä Katin vetämän voidekurssin ja Soinin järjestämän pohjien tekokurssin.

Jäsenmäärä yhdistyksellämme on tänä vuonna 73 varsinaista jäsentä ja 2 perhejäsentä. Joka on pienoisessa laskussa edellisvuosiin verrattuna.

Vuosikokous järjestettiin perinteisesti Kalajoella Tapion Tuvalla ja paikalle tuli 23 jäsentä. Vieraaksi saimme liiton uuden toiminnanjohtajan Stanislav Jasin.

Kesätapaaminen pidettiin 29.7.2018 Kaustisen Köyhäjoella Yrjö ja Toni Anttilan tilalla. Tapaamiseen saapui 28 jäsentä. Tapaaminen oli häkellyttävä. Ihastelimme taidokkaita kädenjälkiä ja saimme rapsutella pihalla käyskentelevää Lapin karjaa sekä ihailimme Tonin maalaamia värikkäitä mehiläispesiä.

Yhdistyksemme syystapaaminen marraskuussa paikalla oli 21 jäsentä. Koulutusantina saimme vieraan SML:n korkeimmalta tasolta. Puheenjohtaja ja Pohjolan Mhy:n Hannu Luukinen Limingalta sekä liiton mehiläishoidon neuvoja Marita Martikkala. Saimme tietoa keskusjärjestömme uudistuneesta tilasta.

Paikallisyhdistyksen hunajakilpailuun osallistui 7 näytettä, joista Aappo Valon hunaja valittiin jatkoon.

Kuntosarjaan saimme 5 osallistujaa. Sarjan voitti Liisa ja Pelle Leskinen.

SML:n Sadonkorjuuseminaarissa 17.11.2018 Turussa Juoksevan hunajan sarjassa Aappo Valon 5.sija. Yksikukkahunajien sarjassa Aappo Valon 3.sija ja Kari Vääräkankaan 5.sija. Muu lajihunaja-sarjassa Sini Riihiaho sai 3.sijan.

Yhdistysten sarjassa saimme 5.sijan, sarjaan oli 5 osallistujaa.

Kunniakirjoja Aappo Valo sai 2 kpl, Kari Vääräkangas 1 kpl, Sini Riihiaho 1 kpl ja Kati Dahlskog 1 kpl.

 

Vuosi 2017 oli yhdistyksemme 48. toimintavuosi

 

Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden lopussa 75 varsinaista jäsentä ja 2 perhejäsentä. Yhdistyksemme vuosikokous järjestettiin perinteisesti huhtikuussa Tapion Tuvalla ja paikalle kertyi 31 jäsentä. Kesätapaamiseen saapui 21 jäsentä ja isäntänä toimi Himangalla Tuomo Karppi.

Syystapaaminen Kalajoella keräsi paikan päälle 24 jäsentä kuulemaan Hunajaluotsin Lauri Ruottisen emonkasvatusvinkkejä. Ohjelmassa oli paikallisyhdistyksen hunajakilpailu, johon saimme 6 osallistujaa, joista Aappo Valon hunaja valittiin jatkoon. Uutena sarjana järjestettiin Kuntosarja, jonka voiton vei Jyrki Uusitalo.

Yhdistyksemme sai mainetta ja kunniaa kun voitimme Yhdistysten Paras Hunaja-kilpailun. Jarkko Isokungas valittiin SML:n johtokuntaan suurimmalla äänimäärällä.

Vuosi 2017 oli kolmas peräkkäinen huono hunajavuosi. Sato arvioitiin jäsenillä olleen vain 17-18 kg.

Vuosi 2017 oli koulutusvuotena varsin antoisa. Yhdessä Perhonjokilaakson ja SML:n kanssa Kaustisella järjestettiin 36 tuntinen alkeiskurssi. Kurssille ilmoittautui 27 oppilasta. Kouluttajina toimivat Aappo Valo ja Timo Marjusaari.

 

 

Vuoden 2016 teemana oli pelastakaa pölyttäjät


Maailman ensimmäistä Mehiläispäivää vietettiin 20.5.
 

Mehiläishoito Keski-Pohjanmaalla on luonnonläheistä työtä ja puhdas luonto on antanut hyvät mahdollisuudet luonnonkukkahunajan tuottamiseen. Puolukka, vadelma, horsma, kanerva, ja apilat viihtyvät karussa maakunnassamme. Kukkien mesi on hyvin sokeripitoista, josta johtuu hunajalle tyypillinen juoksevuus. Keski-Pohjalaista luonnonkukkahunajaa arvostetaan kautta maan . Osoituksena laadusta on useat kunniakirjat hunajapäiviltä ja näyttelyistä. Tarhamehiläiset ovat tärkeitä pölyttäjähyönteisiä marjakasveille ja omenapuille.

Jäseniä vuonna 2015 oli noin 80. Vuosien 2013 ja 2015 välisenä aikana on yhdistykseen liittynyt 20 uutta jäsentä. Syitä jäsenmäärän nousu lienee suurilta osin lähiruoan arvostus sekä ruoan tuottaminen itse. Medialla on ollut suuri vaikutus tähän. Miehet ovat olleet mehiläistarhaajina kärkipäässä. Naiset ja nuoret aikuiset ovat viime vuosina alkaneet kiinnostumaan enemmän mehiläistarhauksesta.

Vuoden 2015 hunajasato oli pettymys kylmän ja sateisen kesän takia. Hunajan keskisadoksi jäi vain 10-15 / talvehtinut mehiläisyhdyskunta. Kun se normaalina kesänä saattaa yltää 40 kg.

 

Suomen parasta hunajaa

Yhdistyksien sarjassa I-palkinto 2015 ja 2017 .

Vuoden hunaja- tittelit

2015, 2012, 2009, 2005, 2000 Aappo Valo
2010, 2008, 2007 Kari Vääräkangas
1987 Tuomo Karppi