Reseptit

Viikinkien Hunajaviini

Kun haluat tehdä alkuperäistä hunajaviiniä, jolla on historiallista taustaa, tarvitset

Käymisastia

Noin 25-30 litrainen.

Vettä

Noin 17 litraa erittäin hyvää vettä, mieluiten lähdevettä (klooripitoinen hanavesi ei kelpaa).

Hunajaa

Jotta hunajaviinilläsi olisi sinulle terveydellinen vaikutus, käyttämäsi hunajan on tultava lähialueeltasi. Lähialueen mehiläishoitaja tuottaa hunajaa omasta luonnostasi. Sitä hunajaa suositellaan, sillä se sisältää kehosi tarvitsemat, sinulle tutut, tärkeät hivenaineet sekä mineraaleja ja siitepölyä, jotta voisit hyvin. Lähialueesi hunaja on todennäköisesti hyvä sekä nuhalle että yliherkkyydelle. Maista ja haista hunajaa, kuten todellinen viiniekspertti. Päätä, tuleeko juuri tästä hunajasta hyvää hunajaviiniä. Kysy mehiläishoitajaltasi, onko hänellä alkukesän, kesän ja syksyn hunajaa jäljellä, että voit verrata niitä keskenään. Maut ja tuoksut ovat hyvin erilaisia, ja ne ratkaisevat hunajaviinisi maun (mausteita lukuunottamatta).

Hiiva

Voit yrittää tehdä oman hiivakulttuurisi. Se on kuitenkin riskinaltis tehtävä, joka epäonnistuu usein. 1 osa hunajaa ja 5 osaa vettä sekoitetaan. Anna seoksen seistä ulkona ilman kantta muutaman päivän, ota sisään ja anna käydä, maista. Jos juoma ei ole juomakelpoista, heitä se pois. Yritä uudestaan, syksyllä on runsaasti hiivabakteereita ilmassa. Jos villihiivan teko onnistuu, sitä voi ruokkia kunnes on taas hunajaviinintekoaika. Parempi ja luotettavampi tapa on ostaa viinihiivaa. Jatkossa hunajaviinin pohjasakkaa voi säästää ja käyttää kerrasta toiseen. Siten syntyy oma kulttuuri, joka on hyvä 4-5 valmistuskerran jälkeen.

Marjat ja hedelmät hunajaviinissä

Muutama viipale hapanta hedelmää voi vauhdittaa hidasta käymistä. Happamuus alentaa nesteen ph-arvoa, ja käymisestä tulee tehokkaampaa. Paras ph-arvo on 4,5-5. Hedelmät ja marjat antavat myös makua juomalle. Samalla ne peittävät hunajan hienon maun. Jos hunaja ei ole täydellisen makuista, hedelmillä ja marjoilla voi korjata asian. Murskaa hedelmät tai marjat ja lisää astiaan vasta kun käyminen on vauhdissa. Kun hunajaviini siirretään astiasta toiseen, siivilöidään marjat pois.

Yrtit

Voit maustaa hunajaviinisi samoilla yrteillä, jotka sopivat viinan maustamiseen. Ole varovainen ettet ylimausta hyvää hunajajuomaa. Esim. suonpursu antaa juomalle kitkerän maun mutta se ei nukuta, humala antaa saman kitkeryyden, mutta siitä väsyy. Hyvän hunajaviinin saa myös puolukasta. Se juodaan jääkylmänä.

Huom.

Hunaja on paras mauste hunajaviinissä, muuta ei tarvitse!

Ohje

Sekoita 3,5 kg hunajaa 17 l veteen. (Lämmitä varovaisesti hunaja 30-40 asteiseksi, se on maksimilämpö, jotta et vahingoita hunajan terveellisiä ainesosia.) Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, lisää hiivaa ja sulje astia. Jos tahdot lisätä hedelmiä tai marjoja, on tärkeää, että käyminen on jo kunnolla käynnissä eikä synny villikäymistä! (Survottua puolukkaa lisätään kolmessa erässä.) Laita kansi päälle ja odota, sekoita seosta aluksi päivittäin puhtaalla kauhalla. Älä koskaan heiluta astiaa. Tällöin voi syntyä hiilihappoa ja painetta. Jos käyminen on hidasta, malttia vain!!

Nyt

3-8 viikon kuluttua juoma on käynyt loppuun ja sen alkoholipitoisuus on 4-5 % Jos tahdot väkevämpää juomaa, lisää 3 kg hunajaa ja anna käydä vielä. Kun olet tyytyväinen juomaasi, vie astia viileämpään lepäämään 5-10 päiväksi. Käyminen loppuu silloin täysin. Tämän jälkeen pullota juomasi ja anna sen levätä 4 viikkoa. Juo, runoile ja nauti. Hunajaviini voi olla petollista, koska se on makuaan vahvempi.

Piilota hunajaviinisi

Ensimmäiset 3-6 kuukautta hunajaviinisi on hieman sameaa mutta hyvin terveellistä muun muassa hunajan ansiosta. Vahvaa hunajaviiniä voi hyvin varastoida kellaritilassa, ja se on parhaimillaan 5 vuoden jälkeen. Silloin viini on kirkkaampaa eikä hiivan makua ole. Varastoitu hunajaviini ei ole yhtä terveellistä kuin tuorem ja se on hiukan kuivaa. Lisäämällä vähän hunajaa tässä vaiheessa voi poistaa kuivuuden, jos ei siitä pidä.

Uutta hunajaviiniä

Säästä vähän hunajaviininastian pohjasakkaa, sekoita sakkaan vähän vettä ja säilytä kylmässä.


Buckfastin Luostari-hunajaviini

10 litraa

Paras hunajaviini tehdään puhtaasta vedestä ja puhtaasta hunajasta. Suhteen on oltava 2,5 kg hunajaa – 10 litraa vettä. Suositus 3,5 kg hunajaa

Hunaja sulatetaan veteen ja lämmitetään kiehumispisteeseen, (saa ainoastaan hetken kiehua) (Voit tarkistaa hunajaveden sokeripitoisuuden Oechsle-mittarilla jonka pitäisi näyttää 1075-1085 lämpötilassa 20 C ) Anna hunajaveden jäähtyä alle 30 C ennen kuin lisäät viinihiivan. Lisää hunajaveteen sitruunamehua (2 sitruunaa / 10 l vettä) Jos tahdot maustaa viinisi, voit lisätä hunajaveteen esim. sitruunakuorta (maks. ½ sitruunasta) 1-2 mausteneilikkaa ja ehkä hieman kanelikuorta. (kaikki / 10 l vettä)

Kolmantena päivänä käymisen pitäisi olla täyskäynnissä jos käymisastia on ollut huonelämmössä. Käymisaikana lämpötilan olisi oltava mahdollisimman tasainen. Käymisaika voi vaihdella 2:sta 6:een kuukauteen hunajatyypin, hunajan määrän ja lämpötilan mukaan.

Pullota ja anna levätä noin vuoden.

Huom. Kaikkien kotiviinin valmistuksessa käytettävien välineiden kuten astioiden, lappojen, pullojen ym. on oltava ehdottoman puhtaita. Pelkkä pesu esim. astianpesuaineella ei riitä, vaan valmistusvälineet on käsiteltävä puhdistus- ja desinfiointiaineella.

(Käymisen tuloksena syntyy alkoholiliuos, jossa on alkoholia max. 17 %. Kun se ylitetään, hiiva kuolee.)


Vaalea hunajaviini

4 l vettä
1 kg hunajaa
viinihiivaa
(1 rkl humalaa 7 kg hunajaa)

Lämmitä varovaisesti vesi (maks. 40 C). Lisää hunajaa, anna veden jäähtyä 25 C:een ennenkuin lisäät hiivat. Jos tahdot lisätä humalaa juomaasi, keitä humalat 10 min ja siivilöi neste ennen kuin lisäät ne juomaan. Helpointa on jälkimaustaa juoma, jotta saa oikean kitkeryyden.


Tumma hunajaviini 16 %

Tummassa hunajaviinissä käytetään 1 kg hunajaa ja 2 litraa vettä

Hunajanetin keskustelupalstalta
JL:n juoma
Tein yhden satsin viiniä ja tällä kertaa hyvän puolukkasadon kunniaksi laitoin mukaan yhden kilon puolukoita.
- lisätään puolukoiden päälle kiehuvaa vettä n. 5 litraa (kalttaus)
- 8 kg hunajaa keitellään pienin erin vesiliuoksina n. 5 min (esim 50% vettä ja 50% hunajaa) ja kaadetaan puolukka- vesi -seoksen päälle
- sitten seurasin kaupasta ostetun kotiviinipakkauksen ohjeita: entsyymit 45 asteiseen liuokseen, hiivan herätys jäi neljään tuntiin, ravintosuolat lisätty 31 asteiseen seokseen, hiiva lisätty vähän alle 30 asteiseen liuokseen
-osa keitetyistä ja jäähtyneistä hunaja- vesi seoksista lisättiin vasta seuraavana päivänä, ja liuoksen kokonaismääräksi tuli 25 litraa (näin ei homma veny liikaa, koska kiehuvan kuuman liuoksen jäähdyttely tahtoo muutenkin venyä pikkutunneille).
- sekottelin käyvää liuosta päivittäin
-puolukan mäskit poistetaan esim. lappoamalla muutaman päivän jälkeen, ne voi myös alunperin sulkea harsokankaaseen
- käyminen päättyi n. kolmen viikon päästä ja sen jälleen selkeytys pakkauksen ohjeiden mukaisesti ja useampi lappoaminen astiasta toiseen
- kun käyminen päättyy, on ominaispaino alle yhden, jotain 0,995 ( käymisen alussa tiheys oli >1,1)
- viini oli tässä vaiheessa aivan kirkasta ja hennon vaalean punaista
-ennen pullotusta tein jälkimakeutuksen keitetyllä hunajavesi -seoksella ja tässä kohtaa tuli tehtyä moka: jälkimakeutus olisi pitänyt tehdä sokerilla, koska liuokseen ilmestyi sakkaa heti jälkimakeutuksen jälkeen ( ilmeisesti liian pienen keittoajan takia ?)


Tanskalainen Maustehunajaviini

Resepti on 1800-luvun alusta.

10 litraa
4 kg hunajaa
9 litraa vettä
1 paketti Kotiviinin käymisainepakkaus ohjeen mukaan
40 g kokonainen inkivääriä
5g kokonaisia kardemummia
10g kokonainen kanelikuori
5g anista
5g korianderin siemeniä
2g murskattua muskottipähkinää

Tee näin

3 litraa vettä ja hunaja keitetään 5 minuuttia ja kuoritaan tarkoin. Lisätään loppu vesi ja kaadetaan käymisastiaan. Kaikki mausteet lisätään astiaan samantien. Kun hunajavesi on jäähtynyt alle 30 C:een, lisätään hiivat Kotiiviinin käymispakkauksen mukaisesti. Heiluta käymisastiaa usein ensimmäisinä viikkoina. 8 viikon kuluttua mausteet poistetaan ja hunajaviini siirretään varovaisesti toiseen astiaan. 4 viikon kuluttua hunajaviini pullotetaan. Anna levätä n. vuoden (Tätä hunajaviiniä voi nauttia lonkerona kun lisää lasiin sitruunamehua ja jääpaloja).

Göinge reseptit

Tanskan Mjöd ohjeita

Skrevet i TfB nummer 1 20 januar 1956 side 15

Denne opskrift stammer fra Bjerre herred omkring 1865, derfor de gamle mål. 12 pund honning koges med 16 potter vand. Det skummes meget omhyggeligt, og når det er skummet færdig, tages det af ilden og irøres, mens det er varmt.

4 lod spansk humle
4 lod galengarod
4 lod småt skåret ingefær
1 lod hel kardemomme
1 lod muskatnød

Det afkøles, hvorefter det stivnede voks kan fjernes. Væsken fyldes på en omhyggeligt renset lerdunk eller anker med lidt ølgær, ca. 1 spiseskefuld til 36 l Ialt. Det stilles mørkt og køligt med åben spuns, så det gærede stadig kan flyde ud af spunshullet ned på et fad, der stilles under. Man må sørge for, at ankeret er fuldt. Det, der flyder ud, hældes tilbage på beholderen. Når gæringen er afsluttet, slås spunshullet til, og mjøden ligger atter 3 måneder, hvorefter den tappes på rene, mørke flasker, der proppes og lakkes. Når honningen er slynget, skrabes alt fra maskinen ned i beholderen, også voks og andre urenheder. Man forklarer i den gamle opskrift, at netop disse ting giver den fine smag - selv en død bi betyder intet - men måske det i vore øren lyder mindre hygiejnisk. Mjød tilberedt 1955 drikkes til jul 1956. Med hensyn til målene skal jeg opgive.

1 lod = 15 g
1 pot = 1 ltr
1 pund = 500 g


Hunajaviiniä

3 kg hunajaa
8 litraa vettä
4 kpl sitruunaa
1 Viinihiivaa, Kotiviinin käymisainepakkaus ohjeen mukaan

Keitä hunajat ja 3-4 vettä 5 min. Kuori tarkoin ja lisää loppu vesi, sitruunamehua + hedelmäosat. Kun lämpötila on laskenut 30 C:een, hiivat lisätään pakkauksen mukaisesti. Anna käydä 3 kuukautta. Ravistele astiaa usein aluksi. 3 kuukauden jälkeen hunajviini siirretään varovaisesti uuteen astiaan ja annetaan seistä muutaman kuukauden ajan ennen kuin pullotetaan.

20 l Hunajaviiniä

15 l hyvää vettä
7,5 kg hunajaa
40 g humalaa
1 kanelitanko
sitruunankuorta 1 sitruunasta

Tai

20 l Hunajaviiniä

16 l hyvää vettä
8 kg hunajaa
170 g rusinoita
170 g humalaa
40 g inkivääriä

Anna käydä loppuun. Pullota.

Hunaja on parhaimmillaan vuoden kuluttua.


Hiirenkorvasta

10l vettä
6 kg hunajaa
1,5 l koivun hiirenkorvia
0,5-1l suomyrtti (Myrica gale L)
1 pkt viinihiivaa

Keitä teetä koivun hiirenkorvista ja suomyrtistä. Keitä puolet hunajasta 10 l vedessä. Anna jäähtyä (n. 30c ) lisää hiivat ja kaada kaikki käymisastiaan. 2 viikkoa myöhemmin keität loput hunajat 10 l vedessä anna jäähtyä ja lisää astiaan Anna käydä loppuun, pullota ja säilytä viileässä.


Mahlaviini

9 l koivun mahlaa
6 sitruunaa
0,5 kg rusinoita
viinihiivapakkaus
2,5 kg sokeria
(tai hunajaa?????? Sopiikohan hunaja tähänkin Huom. ei ole reseptissä??)

Juuri ennen kuin koivunlehdet puhkeaa poraat reiän n. 40 cm maasta koivunrunkoon ja asetat reikään reiänkokoinen putken ja annat korkeintaan 5 litraa mahlaa valua astiaan, muista sulkea reiänaukko kun olet valmis ettei koivu kuole! Hakkaa ja keitä rusinat 3 l mahlassa 3 minuuttia ( jos käytät hunajaa niin keitä ensin hunajaa, kuori ja lisää rusinat sen jälkeen ja keitä nyt rusinat 3 minuuttia) Lisää loput mahlasta sitruunamehu viinihiivat pakkauksen ohjeen mukaisesti. Siivilöi rusinat pois 7 päivän jälkeen ja anna juoman käydä loppuun. Pullota ja säilytä viileässä.

Hyvän ruokajuoman saa kun 4-5 l mahlaan lisätään 5 dl sokeria oluthiivaa ja annetaan käydä 4-5vol% vahvuudeksi. Koivunmahla ei maistu paljoakaan mutta sisältää runsaasti elinvoimaa, pitkän talven jälkeen viikingit joivat tätä voidakseen hyvin.


Hunajasima

Suomenkielen sana sima on synonyymi meden kanssa, joten on oletettavaa että suomalainenkin sima oli aiemmin hunajapohjaista. Juhlahuomaksi kannattaa valmistaa hunajasimaa, ”Jumalten nektaria”.

4 l vettä
450 g kotimaista hunajaa
2 sitruunaa
ripaus hiivaa

Kiehauta osa vedestä ja kaada se hunajan päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunoiden mehu. Lisää haaleaan seokseen hiiva, n. 1/5 tl. Anna käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria. Sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Huom! Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.


Raikas hunajajuoma

3,5 l vettä
450 g kotimaista hunajaa
1 dl vastapuristettua sitruunamehua tai sitruunamehutiivistettä

Sekoita hunaja haaleaan veteen. Lisää sitruunamehu ja jäähdytä kylmäksi. Tarjoa jääpalojen kera.


Bornholmin Snapsi (Tanska)

0,75 l Aalborgs Jubileums Akvavit
450 g hunajaa

Sekoitetaan ja nautitaan snapsina.


Liköörit

700 g hunajaa
70 cl vodkaa 37,5%
1-2 palaa kokonaista kanelia tai pala vaniljatankoa
1 kunnon pala appelsiininkuorta

Anna kaikkien paitsi vodkan kiehua kevyesti. Anna sekoitteen jäähtyä, poista mausteet ja appelsiinikuori. Sekoita seos vodkaan, pullota ja anna seistä n. viikon ajan. (Tästä tulee 1,1 litraa kullankeltaista 24 % likööriä)


Marjalikööri

½ kg marjoja
450 gr hunajaa
0,75 cl esim. vodka

Murskaa marjat kevyesti, lisää alkoholi ja hunaja. Sekoita varovasti. Sen jälkeen voi sekoittaa muutaman kerran. Anna olla n. kuukauden, siivilöi ja pullota. Marjat voit käyttää esim. kakun täytteeksi.


Kanervalikööri

35 cl kirkasta
1-2 dl kanervan kukkia
½ dl juoksevaa hunajaa

Sekoita aineet ja anna seistä 2 viikkoa. Siivilöi ja makeuta.


KRUPNIK – TULINEN VODKA

1 1/2 dl hunajaa
1 dl vettä
1 vaniljatanko
1/4 tl muskottipähkinää
4 keskikokoista kanelitankoa
2 kokonaista neilikkaa
1/2 sitruunan kuori lastuina
1 pullo vodkaa

Sekoita vesi, hunaja, vaniljatanko ja kaikki mausteet sekä sitruunankuorilastut kattilassa. Kiehauta n. 5 min. Jäähdytä hetki ja lisää vodka. Siivilöi ja tarjoile kuumana tai kylmänä.


Ostpreussischer Baerenfang

Zutaten
375 g feinster bluetenhonig (kein --Tannen- oder Waldhonig)
700 ml Wodka (40%Vol)
1 Zimtstange
0.5 Vanilleschote
4 Gewuerznelken
Schale von 1/2 Zitrone

Anleitung Baerenfang ist etwas typisch ostpreussisches- fast so eine Art National- getraenk. Den Honig in einem weiten Stieltopf unter staendigem Ruehren bei milder Hitze langsam fluessig werden lassen. Dabei nach und nach etwa die Haelfte des Wodkas einlaufen lassen. Den Topf vom Herd nehmen und den Honig kalt ruehren, dabei langsam den rest- lichen Wodka zugeben. Die Mischung zusammen mit den Gewuerzen und der Zitronenschale in eine grosse vorbereitete Flasche oder ein Glasgefaess geben und 8 bis 10 Tage gut verschlossen bei Zimmertemperatur reifen lassen. Dann die Gewuerze entfernen und den Likoer in vorbereitete Flaschen oder Karaffen umfuellen. Bei Zimmertemperatur 4 Monate haltbar. Baerenfang trinkt man zu schwarzem oder russischem Tee oder nach dem Kaffee.

ärenfang opstod i det 15. århundrede i de østpreussiske husholdninger. Siden 1945 udbredt på verdensplan. Blomsterhonning bliver opløst i Wodka. Dertil tilsættes vanille stang, kanelstang, nelliker og citronskal, samt andre krydderier. Det helle trækker i et par dag. Derefter sigtes drikken igennem en meget fin si og opbevares evt. i et mørkt fad. Drikken må ikke opbevares for koldt, da honningen så vil begynde at udkrystallisere. For at fremstille en Bärenfang finde der utallige lette og komplicerede opskrifter. Bärenfang bliver normalt fremstillet af blomsterhonning, da fremstilling af skovhonning kan give en bitter smag.


Hunajatoti

Mehua ½ sitruunasta + 1 rkl hunajaa + lämmintä vettä. Kaada sopivan kokoiseen konjakki- tai vodkasnapsiin.

Tai

Mausta iso kupillinen lämmintä hunajavettä inkiväärillä, kanelilla ja jauhetulla mustapippurilla.


”Jälkipäivän juoma”

Lasillinen vastapuristettua sitruunamehua ja rkl hunajaa (+ munakeltuainen jos päivän olo on vaikeampi)


Joulujuoma

Udelivs hurtige mjød: (1,5 litraa)
0,5 l vettä
1 dl hunajaa
1 lusikallinen humalaa
1 g tuoretta inkivääriä
1 kanelitankoa
25 kokonaista neilikkaa
1 pullo pilsneriä
1 pullo porteria
1 pullo olutta ( tanskan 1 pilsner, 1 guldøl og 1 porter yht. 1 litra).

Mausteet ja humala keitetään 10 min vedessä, jonka jälkeen neste siivilöidään. Lisää hunaja ja sekoita hyvin, kunnes hunaja on liuonnut. Jäähdytä juoma ja lisäät oluet juuri ennenkuin tarjoilet. Tämä juoma voi korvata glögin joulunaikaan.