Hunajaviinit

Hunajaviini, mjöd

Tämä sivu sisältää kerättyjä ei kokeiltuja ohjeita. Hän joka uskaltaa kokeilla, tekee sen omalla vastuulla, ja vastaa itse seuraamuksista

Hunajaviini on historiallisesti hyvin vanha juoma. Tanskan Jyllannin Egtvednaisen haudasta (ajalta 1350 e.Kr) on löydetty koivutuohiämpäri missä oli ollut hunajajuomaa ”mjöd”, juoma oli makeutettu hunajalla ja sisälsi karpaloa vehnää sekä eri mausteita. Juellinge Lollandilla on löydetty naisen hauta joka on ajalta Rooman vanhempi rautakausi, haudassa oli pronssiastia jossa oli hunajanviinijäämiä, juoma oli tehty ohrasta, variksenmarjasta, mustikasta ja puolukasta, tämäkin juoma oli makeutettu hunajalla, (lähde: Jensen ”Danmarks oldtid , Egtvedkvinnans grav (ca 1350-talet f.kr) från Jylland ja , I Juellinge på Lolland fann man en kvinnograv, daterad äldre romersk järnålder).

Maailman tarut ja tekstit kertovat myös että hunajaviiniä joivat sekä jumalat että ihmiset. Hunajaviini oli osa kelttien ja viikinkien rituaalit ja usko oli suuri että hunajaviinillä oli sekä maaginen että terveydellinen vaikutus. Hunajaviini paransi jopa lapsensaantia ja sana Honey-moon tuli siitä että vastavihityt oli häitten jälkeen juotava hunajaviiniä kuukauden ajan, ja kun hunajaviini oli hyvälaatuista syntyi poika 9 kuukauden jälkeen…….

Hunajaviini on

Yksinkertaisesti veteen liuotettua hunajaa johon hiivaa on lisätty. Hiiva tekee hunajan sokerista alkoholia mutta säilyttää kuitenkin hunajan hyvät maut. Kun hunajaviini on valmis juoma pullotetaan ja varastoidaan 1-3 vuotta ennen kuin sitä juodaan.

Tanskan mehiläishoitajien hunajatuotekilpailussa v.2007 voitti vuoden hunajaviinitittelin hunajaviini vuodelta 1961.

Vesi

Veden on oltava hyvänmakuista klooritonta ja ehdottomasti puhdasta.

Hunaja

Hunajissa on iso ero, maut vaihtelevat kukkien mukaan. Mieto vaalea hunaja antaa vaalean juoman ja vaalean maun. Tumma aromikas taas antaa vahvemman maun. Vaaleasta hunajasta saa hyvän hedelmäjuoman. Tummempi hunaja sopii paremmin taas makeaksi maustehunajaviiniksi.

Peitevahat

Linkouksen jälkeen korjataan talteen kaikki peitevahat ja liotetaan ja käytetään. Lingon hunajajäämät otetaan talteen ja käytetään. Tanskalaisten vanhojen ohjeitten mukaan tämä antaa viinille hyvän maun eikä muutama kuollut mehiläinen haittaa ollenkaan.

Hiivat

1 osa hunajaa ja 5 osaa vettä sekoitetaan, anna seistä ulkona ilman kantta muutaman päivän ota sisään ja anna käydä, maista. Jos juoma ei ole juomakelpoinen heitä pois. Yritä uudestaan, syksyllä on runsaasti hiivabakteereita ilmassa. Jos villihiivan teko onnistuu tätä voi hoitaa ruokkia kunnes on seuraava hunajaviinintekoaika.

Parempi ja luotettavampi tapa on ostaa viinihiivaa aluksi. Kun hunajaviinin pohjasakkaa säästää ja käyttää kerrasta toiseen syntyy oma kulttuuri ja on hyvä 4-5 teon jälkeen.

Marjat ja hedelmät

Tavallisesti käytetään 8,1 kg hedelmää 25 l nesteeseen . Lisää marjat nesteeseen vasta kun käyminen on kunnolla käynnissä. Puolukkaa survotaan ja lisätään 3 erässä parin päivän välein, puolukka sisältää luonnollinen säilöntäaine joka voi olla haitallinen hiivalle. (20 l nestettä + 3kg puolukkaa ja 1 kg mustikkaa värin takia)

Mausteet

Ole varovainen ettet ylimausta hyvää hunajajuomaa. Hunaja on hunajaviinin paras mauste! Vanhoissa viiniresepteissä mainitaan mm. inkivääri, neilikka, kaneli, sahrami, suopursu ?? (aiheuttaa päänsärkyä C v. Linn'e), humala, mesiangervo, fenkoli, anis, kumina, muskotti, hunaja, katajanmarjat, horsma, suomyrtti, väinönputki, siankärsämö.

Yrtit saa olla enintään 25 tuntia nesteessä ettei kitkeryys ja pahanmakuisuus synny.

Tavalliset viinireseptit ja ohjeet voi käyttää ja korvata sokerin hunajalla. Muistettava on että marjat lisätään vasta kun käyminen on jo hyvin käynnissä. Villikäymisen estämiseksi on myös hyvä keittää hunajan osa vedessä n.15-25 minuuttia ja kuoria nesteen hyvin. Peitevahaa voi liottaa yön yli, sekoittaa hyvin, siivilöidä ja käyttää, tarkistettua Oechsle mittarilla nesteen sokerimäärään lisätään hunajaa sen mukaan kun tulosta haluaa. Jos haluat terveellisemmän hunajaviinin on lämmittävä hunajan varovaisesti 30-40 asteeksi, se on maks. lämpö jotta et vahingoita hunajan terveellisiä aineita.