Hankkeen koulutukset

Emojen keinosiementäminen- erikoiskurssi

14.7.2020 klo 9 alkaen.

Ansiolahdentie 68, Kangasala

Kurssin opettajia ovat Kari Pirhonen ja Juhani Lunden. Kurssille otetaan vain 6 osallistujaa. Toivottavaa olisi, että osallistujalla olisi omat laitteet, emoja siemennettäväksi ja oikean ikäisiä kuhnureita mukana kurssilla.

Tiedustelut: Anneli Salonen

050 4706411, anneli.salonen@hunaja.net.

9.7. Kurssi on täynnä

Mehiläispesän muiden tuotteiden tuottamiseen, jalostamiseen ja apiterapiaan keskittyvä opintomatka Romaniaan.

Opintomatka on siirretty myöhäisempään ajankohtaan

 

Pesän tuotteet kosmeettisten valmisteiden raaka-aineina

Alustava aikataulu: Lokakuun ensimmäinen viikonloppu. Paikkakunta avoin

 

Yhteistyö mehiläisrotujen kasvattamisessa ja jalostamisessa – Puhdasparitustarhat

Alustava suunnitelma koulutuspäivän ajankohdaksi on 30.10.2020

Hotelli Tallukka, Tallukantie 1, 17200 Vääksy (Asikkala)

Päivän ohjelma

  • Emojen jalostaminen, Ivan B. Nielsen, Himmerlandske Bier, Tanska, https://danishbuckfast.com/
  • Tauko
  • Emojen tuottaminen, Ivan B Nielsen jatkaa
  • Kahvitauko
  • Toiminta mustan mehiläisen rotuyhdistyksessä. Paritusalueet, muu yhteistoiminta ja terveisiä kansainvälisistä yhteistyöpiireistä, Markku Pöyhönen ja Lassi Kauko
  • Rotukohtaisten ryhmien muodostaminen – ryhmäkeskustelut, yhteisten toimenpiteiden suunnittelu ja pelisääntöjen sopiminen
  • Yhteenveto, tulevista toimenpiteistä sopiminen

Päivän aikana on mahdollista tuoda näyte omista mehiläisistä siipianalyysia varten. Tulokset toimitetaan tilaisuuden jälkeen huhtikuun loppuun mennessä.

Havaintotarhaajat huomio! 21.-22.3. samassa paikassa pidettävään havaintotarhaajaseminaariin on erikseen ilmoittauduttava seminaarin omalla sivulla

 

Siitepölyn, pergan, propoliksen ja kuhnuritoukkien käsitteleminen käytännössä

Koulutukset on siirretty toteutettavaksi keväällä 2021

Ajat ja paikkakunnat: samansisältöinen koulutus järjestetään kahdella paikkakunnalla

Sedu Lapua, Vesipalontie 2, 62100,

Ylä-Savon ammattiopisto, Asevelikatu 4, 74100 IISALMI

Ohjelma

Työskentelyryhmät, kumpaankin tilaisuuteen otetaan maksimissaan 32 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Osallistujat kiertävät kaikissa ryhmissä. Opettajina Esa Pesonen, Maritta Martikkala, Anneli Salonen

Siitepöly

  • erilaiset siitepölyn keruulaitteet
  • siitepölyn käsittely keruun jälkeen
  • kuivaaminen, jos tehdään, kuivuuden toteaminen
  • puhdistaminen, pakkaaminen ja pakkausmerkinnät

Perga

  • pergakakkujen käsittely keruun jälkeen
  • pergakakkujen murskaaminen
  • pergan puhdistaminen, pakkaaminen ja pakkausmerkinnät

Propolis

  • propoliksen kerääminen, erilaisia keruulaitteita
  • propoliksen irrottaminen keruulevystä tms. ja puhdistaminen
  • propolis-etanoliuutteen tekeminen, eri vaihtoehtoja
  • erilaisia tuotteita propoliksesta
  • propoliksen pakkausmerkinnät
  • etanolin käytön lainsäädäntö

Kuhnuritoukat

  • kuhnuritoukkien oikea keruutekniikka
  • kerättyjen toukkien käsittely ja pakastaminen
  • vahan poistaminen, toukkien pakkaaminen ja pakkausmerkinnät
  • toukkien logistiikka ostajalle
  • kuhnurireseptiikkaa

Päivän aikana tehdään ruokaa kuhnuritoukista ja muista mehiläistuotteista

Vuonna 2019 pidetyt More than honey - hankkeen koulutukset

  • 22.3.2019  Mehiläisemojen jalostaminen Lammin biologinen asema, Lammi
  • 6.-7.4.2019 Siitepöly ja propolis - kerääminen, kauppakunnostus, jatkojalostaminen
    Perho Liiketalousopisto Oy, Malmin kampus, Helsinki
  • 13.-16.5.2019. Opintomatka Puolaan,
  • 2.7.2019 Kaupallinen emojenkasvatus,Korpilahti
  • 16.11.2019. Hunajan uudet hepenet, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Lutakon kampus, Jyväskylä

Vuonna 2020 pidetyt More than honey- hankkeen koulutukset

  • 6.3.2020 Hunajan ja mehiläistuotteiden vientiseminaari, Helsinki
  • 7.3.2020 Mehiläismyrkyn kerääminen ja hyödyntäminen, Helsinki

 

 

Webinaarisarja mehiläisraaka-aineet kosmeettisissa tuotteissa

 

Koska lähiopetusta ei voida tämän kevään aikana järjestää, pidämme kolmen luennon webinaarisarjan kosmeettisista tuotteista. Ensimmäisessä osassa kerrotaan, kuinka moniin kosmeettisiin tuotteisiin ja elintarvikkeisiin tarvittavia kasviuutteita valmistetaan. Toisessa osassa kuvataan kosmeettisen tuotteen tuotekehitysprosessi käyttäen esimerkkinä mehiläisvahavoidetta. Kolmas webinaari neuvoo, kuinka hunajaista saippuaa valmistetaan. Luvassa on siis yksinkertaista reseptiikkaa, jota voi itse kehittää eteenpäin hyödyntämällä tuotekehitysesimerkkiä ja yrttiluentoa.

Webinaarit pitää Ideanature OY:n yrittäjä Heli Pirinen.

Webinaarien tallenteet ja materiaalit löytyvät More than honey- hankkeen jäsensivuilta

Webinaarisarja mehiläistuotteista elintarvikkeissa

 

Kahden webinaarin tietopaketti mehiläistuotteiden käytöstä elintarvikkeissa

Hunaja on mahtava elintarvike. Yhdistämällä sitä muihin raaka-aineisiin saadaan hunajan monipuolisia ominaisuuksia siirrettyä myös muihin tuotteisiin. Myös siitepölyä, pergaa, propolista ja emomaitoa voidaan yhdistää monella tavalla hunajan lisäksi muihinkin raaka-aineisiin. Ensimmäisessä webinaarissa tutkitaan, millaisissa elintarvikkeissa mehiläistuotteita voi käyttää. Hunajan ja muiden mehiläistuotteiden peruskäsittely ei vaadi elintarviketiloja. Tilanne kuitenkin muuttuu, jos niistä aletaan valmistamaan elintarvikkeita muiden raaka-aineiden kanssa. SIksi toinen webinaari keskittyy selvittämään, miten lainsäädäntö tulee huomioida elintarvikkeiden valmistuksessa. Webinaarit pitivät Anneli Salonen ja Jaana Elo. Tallenteet ja materiaalit löytyvät More than honey- hankkeen jäsensivuilta.

Tiedustelut webinaareista: annel.salonen@hunaja.net, 050 4706411

 

Webinaari kuhnuritoukkien hyödyntämisestä elintarvikkeena

 

Kuhnuritoukille on haettu SML:n toimesta uuselintarvike statusta. Hakemustamme ei ole vielä hyväksytty, mutta koska käsittely on vielä prosessissa, saamme myydä kuhnuritoukkia elintarvikkeeksi myös kesällä 2020. Jos sinua kiinnostaa kuhnuritoukkien elintarvikekäyttö ja myyminen, saat niistä tietoa kuuntelemalla webinaarin.

27.5.2020 klo 18-20. Kuhnuritoukkien hyödyntäminen elintarvikkeena, Anneli Salonen SML.

Webinaarinn tallenne löytyy täältä