Hankkeen koulutukset 2020

Syksyn 2020 koulutuksia

Syksyn koulutukset järjestetään, jos viranomaisohjeet antavat siihen mahdollisuuden

 

Mehiläispesän tuotteet kosmeettisten valmisteiden raaka-aineina

3.-4.10.2020 Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä, Saksankatu 27, 30101 Forssa

Kurssin opettajana Idea Nature Oy, Heli Pirinen

Ohjelma

3.10. klo 10-17
Valmistamme työpajassa saippuaa, huulirasvaa ja öljypohjaisen voiteen. Käymme läpi myös raaka-aineita ja niiden valintaa huomioiden kosmeettisen valmisteen kohteen.

4.10. klo 9-17
Valmistamme työpajassa emulsiovoiteen. Käymme läpi emulsion muodostamiseen tarvittavat raaka-aineet ja emulsion muodostumisen. Teemme emulsiopohjaisen kosteuttavan kasvovoiteen ja hunajaisen naamion.

Kaikissa resepteissä käytetään mehiläispesän tuotteita raaka-aineina. Kurssilla on mahdollista myös työstää omaa kosmeettisen tuotteen reseptiä opettajan ohjaamana. Muista ilmoittaa tästä ilmoittautumisesi yhteydessä

Kurssin hinta on 100 €. Siihen sisältyy kurssilla käytettävät raaka-aineet ja valmiiden tuotteiden pakkaukset sekä reseptivihko, jossa on kurssilla valmistettavien tuotteiden valmistusohjeet ja ohjeita lainsäädäntöön liittyen. Kurssin aikaiset ruokailut ja majoitukset eivät kuulu hintaan. On mahdollista osallistua myös vain yhteen kurssipäivään, jolloin hinta on 50 €. Opetustilan koon takia kurssille voidaan ottaa vain 20 osallistujaa/päivä.

Ota mukaan keittiövaatteet (puhdas essu ja vaatteet sekä sisäkengät, kertakäyttöisen keittiöpäähineen annamme koulutuksen alussa).Suosittelemme myös kasvomaskien käyttöä. Niitä saa koulutuspaikalta. HUOM! Koulutukseen ei voi osallistua, mikäli tuntee vähänkään flunssan oireita.

Kurssille voit ilmoittautua täältä

Tiedustelut: Anneli Salonen, 050 4706411, anneli.salonen@hunaja.net

Kurssi on täynnä (18.9.2020). Voit ilmoittautua varasijoille lähettämällä sähköpostia osoitteeseen anneli.salonen@hunaja.net

 

Yhteistyö mehiläisrotujen kasvattamisessa ja jalostamisessa – Puhdasparitustarhat

Alustava aikataulu: 30.10.2020 klo 12 alkaen

Hotelli Tallukka, Tallukantie 1, 17200 Vääksy (Asikkala)

Päivän ohjelma

  • Emojen jalostaminen Tanskassa, Ivan B. Nielsen, Himmerlandske Bier, Tanska, https://danishbuckfast.com/
  • Varroan kestävä mehiläinen on todellisuutta. Saadaanko se kaikkien käyttöön mehiläishoitajien yhteistyöllä? Juhani Lundén
  • Toiminta mustan mehiläisen rotuyhdistyksessä. Paritusalueet, muu yhteistoiminta, Markku Pöyhönen ja Lassi Kauko
  • Varroan kestävän mehiläisen kasvattajien ja rotukohtaisten ryhmien muodostaminen – ryhmäkeskustelut, yhteisten toimenpiteiden suunnittelu ja pelisääntöjen sopiminen
  • Yhteenveto, tulevista toimenpiteistä sopiminen

Päivän aikana on mahdollista tuoda näyte omista mehiläisistä siipianalyysia varten. Tulokset toimitetaan syksyn aikana.

Osallistumismaksu 25 €.

 

Mehiläisvahapäivä

28.11.2020 Riihimäki ja Oitti klo 10-16

Kaikki mitä olet halunnut tietää mehiläisvahasta

  • vahan käsittely ja kierrätys
  • vahaväärennökset
  • suomalaisen vahan puhtaus
  • vahan eri käyttömahdollisuudet

Päivän päätteeksi vieraillaan Lahtisen vahavalimolla tutustumassa vahan puhdistusprosessiin.

Osallistumismaksu 40 €.

 

Muita suunnitelmissa olevia koulutuksia

 

1. Mehiläispesän muiden tuotteiden tuottamiseen, jalostamiseen ja apiterapiaan keskittyvä opintomatka Romaniaan.

Opintomatka on siirretty myöhäisempään ajankohtaan

 

2. Siitepölyn, pergan, propoliksen ja kuhnuritoukkien käsitteleminen käytännössä

Koulutukset on siirretty toteutettavaksi keväällä 2021

Ajat ja paikkakunnat: samansisältöinen koulutus järjestetään Lapualla ja Iisalmessa

Ohjelma

Työskentelyryhmät, kumpaankin tilaisuuteen otetaan maksimissaan 32 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Osallistujat kiertävät kaikissa ryhmissä. Opettajina Esa Pesonen, Maritta Martikkala, Anneli Salonen. Ryhmät ovat:

  • Siitepöly
  • Perga
  • Propolis
  • Kuhnuritoukat

Päivän aikana tehdään ruokaa kuhnuritoukista ja muista mehiläistuotteista

Vuonna 2020 pidetyt More than honey- hankkeen koulutukset

  • 6.3.2020 Hunajan ja mehiläistuotteiden vientiseminaari, Helsinki
  • 7.3.2020 Mehiläismyrkyn kerääminen ja hyödyntäminen, Helsinki
  • 14.7.2020 Emojen keinosiementäminen, Kangasala

Koulutusten videoinnit ja materiaalit löytyvät jäsensivujen alta. Käyttäjätunnus ja salasana jäsensivuille löytyvät Mehiläinen -lehden sivun 2 alalaidasta tai ne voi pyytää osoitteesta anneli.salonen@hunaja.net

 

Vuonna 2020 pidetyt More than honey- hankkeen webinaarit

1. Webinaarisarja mehiläisraaka-aineet kosmeettisissa tuotteissa


Koska lähiopetusta ei voitu tämän kevään aikana järjestää, pidettiin kolmen luennon webinaarisarjan kosmeettisista tuotteista.

  • Ensimmäisessä osassa kerrottiin, kuinka moniin kosmeettisiin tuotteisiin ja elintarvikkeisiin tarvittavia kasviuutteita valmistetaan.
  • Toisessa osassa kuvattiin kosmeettisen tuotteen tuotekehitysprosessi käyttäen esimerkkinä mehiläisvahavoidetta.
  • Kolmas webinaari neuvoi, kuinka hunajaista saippuaa valmistetaan.

Webinaareissa saatiin yksinkertaista reseptiikkaa, jota voi itse kehittää eteenpäin hyödyntämällä tuotekehitysesimerkkiä ja yrttiluentoa.

Webinaarit piti Ideanature OY:n yrittäjä Heli Pirinen.

Webinaarien tallenteet ja materiaalit löytyvät More than honey- hankkeen jäsensivuilta. Käyttäjätunnus ja salasana jäsensivuille löytyvät Mehiläinen -lehden sivun 2 alalaidasta tai ne voi pyytää osoitteesta anneli.salonen@hunaja.net

2. Webinaarisarja mehiläistuotteista elintarvikkeissa


Kahden webinaarin tietopaketti mehiläistuotteiden käytöstä elintarvikkeissa

Hunaja on mahtava elintarvike. Yhdistämällä sitä muihin raaka-aineisiin saadaan hunajan monipuolisia ominaisuuksia siirrettyä myös muihin tuotteisiin. Myös siitepölyä, pergaa, propolista ja emomaitoa voidaan yhdistää monella tavalla hunajan lisäksi muihinkin raaka-aineisiin. Hunajan ja muiden mehiläistuotteiden peruskäsittely ei vaadi elintarviketiloja. Tilanne kuitenkin muuttuu, jos niistä aletaan valmistamaan elintarvikkeita muiden raaka-aineiden kanssa.

  • Ensimmäisessä webinaarissa tutkittiin, millaisissa elintarvikkeissa mehiläistuotteita voi käyttää.
  • Toisessa webinaari keskittiin selvittämään, miten lainsäädäntö tulee huomioida elintarvikkeiden valmistuksessa.

Webinaarit pitivät Anneli Salonen ja Jaana Elo.

Tallenteet ja materiaalit löytyvät More than honey- hankkeen jäsensivuilta. Käyttäjätunnus ja salasana jäsensivuille löytyvät Mehiläinen -lehden sivun 2 alalaidasta tai ne voi pyytää osoitteesta anneli.salonen@hunaja.net

3. Webinaari kuhnuritoukkien hyödyntämisestä elintarvikkeena

 

Kuhnuritoukille on haettu SML:n toimesta uuselintarvike statusta. Hakemustamme ei ole vielä hyväksytty, mutta koska käsittely on vielä prosessissa, saamme myydä kuhnuritoukkia elintarvikkeeksi myös vuonna 2020. Jos sinua kiinnostaa kuhnuritoukkien elintarvikekäyttö ja myyminen, saat niistä tietoa kuuntelemalla Anneli Salosen pitämän webinaarin.

Webinaarinn tallenne löytyy täältä. Käyttäjätunnus ja salasana jäsensivuille löytyvät Mehiläinen -lehden sivun 2 alalaidasta tai ne voi pyytää osoitteesta anneli.salonen@hunaja.net