Analyysituloksia 2020
More than honey -hanke teetti syksyllä 2020 analyyseja mehiläistuotteiden jäämistä ja suomalaisten emolinjojen geeneistä. Ajatuksena oli, että analyyseista saatavaa tietoa voitaisiin käyttää markkinoinnin yhteydessä.
Näytteitä lähettäneet saavat tiedon omista tulokistaan joulukuun aikana.
Mehiläistuotteet
Siitepöly
Kuudesta siitepölynäytteestä tutkittiin aflatoksiinien määrää, torjunta-ainejäämiä, näytteiden mikrobiologista laatua sekä raskasmetallijäämiä.
Tulokset: Näytteistä ei löytynyt homemyrkkyjä eli aflatoksiineja. Kahdesta näytteestä ei löytynyt jäämiä. Hyönteismyrkkyjen- ja -karkotteiden sekä kasvitautien torjunta-aineiden jäämiä löytyi neljästä näytteestä hyvin pieniä määriä. Yhdistetystä näytteestä löytyi hyvin pieniä määriä lyijyä.
Tulokset esitellään tarkemmin vuoden 2021 ensimmäisessä Mehiläinen-lehdessä.
Propolis
Kahdeksasta propolisnäytteistä tutkittiin torjunta-aine- ja raskasmetallien jäämiä.
Tulokset: Neljässä näytteessä ei ollut jäämiä. Muista näytteistä löytyi hyvin pieninä määrinä jäämiä varroantorjunta-aineesta, hyönteiskarkotteista ja -myrkyistä sekä puunsuoja-aineista. Yhdistetystä näytteestä löytyi hyvin pieniä määriä lyijyjäämiä
Tulokset esitellään tarkemmin vuoden 2021 ensimmäisessä Mehiläinen-lehdessä.
Mehiläisvaha
Mehiläisvaha-analyysien tarkoituksena oli selvittää, ovatko kuorimavaha ja villirakenteet puhtaampia jäämien suhteen kuin pohjukkeissa oleva vaha. Mehiläisvahanäytteitä saatiin tutkittavaksi kuudelta eri tilalta syksyllä 2020. Mehiläishoitajat lähettivät näytteet villirakenteista, kuorimavahasta ja tilan käytössä olevista vahapohjukkeista.
Tulokset: odotetusti vahanäytteissä oli eniten jäämiä varroantorjunta-aineista. Myös pestisidi- ja fungisidituotteiden jäämiä löytyi. Määrät ovat kuitenkin hyvin peiniä. Kuorima- ja villirakennenäytteiden jäämien määrät olivat 10-kertaa pienempiä kuin pohjukevahassa olevien jäämien määrät.
Tulokset: Mehiläisvaha-analyysien tulokset esitellään keväällä 2020 More than honey -hankkeen mehiläisvahapäivässä.
Emolinjojen geenianalyysit
Emolinjojen rotugeenejä analysoitiin 96:sta näytteestä.
Tulokset lähetetään näytteitä lähettäneille joulun jälkeen ja niistä järjestetään keskustelutilaisuus 13.1. klo 18.
Tässä linkki Teams-keskusteluun