Mehiläistuotteet: ravintolisiä vai elintarvikkeita

Siitepöly, perga, propolis ja emomaito on yleensä totuttu luokittelemaan ravintolisiksi. Mutta toimija voi luokitella tuotteet myös elintarvikkeiksi, jos niitä voi nauttia tavanomaisen elintarvikkeen tapaisesti (esimerkiksi lisätä siitepölyä tai pergaa puuron, jogurtin tai viilin sekaan, kuten marjajauhetta).

Toimijan tulee määritellä, mikä tuote on. Tuotteen ja sen ainesosien tulee olla turvallisia ja niillä tulee olla käyttöhistoriaa.  

Jos tuote täyttää ravintolisän määritelmän* ja vastaa käyttötavaltaan ravintolisää, se voidaan tuoda markkinoille ravintolisänä, kunhan pakkausmerkinnät on tehty ravintolisille asetettujen vaatimusten mukaisesti ja ravintolisästä tehdään ilmoitus Eviraan.

*ravintolisillä tarkoitetaan valmiiksi pakattuja elintarvikkeita, jotka ovat yhden tai useamman ravintoaineen tai muun aineen, jolla on ravitsemuksellinen tai fysiologinen vaikutus, tiivistettyjä lähteitä. Ravintolisiä myydään annosmuodossa eli kapseleina, pastilleina, tabletteina, pillereinä ja muissa vastaavanlaisissa muodoissa, jauhepusseina, nesteampulleina, tippapulloina sekä muissa vastaavanlaisissa muodoissa olevina nestemäisinä tai jauhemaisina valmisteina, jotka on tarkoitus nauttia pieninä mitta-annoksina. Ravintolisien tarkoitus on sille ominaisten ravintoaineiden tai muiden aineiden, joilla on ravitsemuksellinen tai fysiologinen vaikutus, vuoksi täydentää ruokavaliota. Niitä ei ole tarkoitettu korvaamaan monipuolista ruokavaliota eikä niistä saada merkittäviä määriä energiaa.


Markkinoinnillisesti ravintolisiä koskevat samat yleiset pakkausmerkintävaatimukset kuin muitakin elintarvikkeita. Pakkausmerkinnät on oltava sekä suomeksi että ruotsiksi.

Lisäksi ravintolisäpakkauksessa on oltava mm. maininnat valmisteen sisältämistä ominaisista ravintoaineista ja suositellusta vuorokausiannoksesta sekä seuraavat varoitukset:
- Suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää.
- Ravintolisää ei tule käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena.
- Tuote on säilytettävä pienten lasten ulottumattomissa.

Lue lisää Eviran sivuilta.