Muut mehiläistuotteet

Muita materiaaleja

PDF-tiedostoauvinen-siitepolyraportti.pdf (175 kB)
Susanna Auvinen: Mehiläisten keräämän siitepölyn ja propoliksen ominaisuudet ja käyttö. 2004. Simanalan mehiläisyhdistys ry.
PDF-tiedostoPergan markkinointisuunnitelma_LH.pdf (2.5 MB)
Liisa Hildinger: Pergan eli mehiläisleivän markkinointisuunnitelma. 2016. Opinnäytetyö.
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Siitepöly, perga, propolis, emomaito ja mehiläismyrkky ovat monissa maissa tunnettuja ja käytettyjä tuotteita. Niiden kysyntä on myös Suomessa ollut kasvussa.

Perustietoa näistä tuotteista on koottu Hunaja.net -sivuillemme.

Anneli Salonen ja Maritta Martikkala ovat tehneet esitykset siitepöly- ja propolisprojektista vuosina 2011 - 2012. Lue lisää siitepölyn pakkausmerkinnöistä ja katso Anneli Salosen haastattelu siitepölystä ja sen tuottamisesta.

Lisäksi mehiläispesien tärkeä tuote on mehiläisvaha. Tutustu mehiläisvahan käsittelyyn ja puhdistamiseen Lahtisen vahavalimon sivuilla. Mehiläisvaha on tärkeä raaka-aine myös kosmetiikassa. Lue Mehiläinen 3/2015 -lehden juttu kosmetiikan valmistamisesta myyntiin.

Uusin pesäntuote, jota Suomessa on alettu hyödyntää, ovat kuhnuritoukat. Niitä poistetaan mehiläispesästä kesän mittaaan osana mehiläisessä loisivan varroapunkin torjuntaa. Aiemmin toukat on joko annettu linnunruuaksi tai heitetty kompostiin, mutta kun kuhnuritoukkien myynti ihmisravinnoksi sallittiin EU:ssa syksyllä 2017, niistä on alettu valmistaa ruokaa myös ihmisten ruokapöytään. Tietoa kuhnureiden valmistuksesta kuultiin SML:n Talvipäivien luennolla. Yksinkertainen ohje kuhnureiden valmistukseen löytyy myös Hyönteiskokki.fi-sivustolta.