Maatalousalan ammattitutkinto, Mehiläistarhaaja, JEDU (Haapajärvi)

Aika: 10.1.2022-28.8.2023
Paikka: JEDU, Haapajärvi

Maatalousalan ammattitutkinto, mehiläistarhaajan osaamisala

Tavoite

Mehiläistarhauksen osaamisalan suorittanut mehiläistarhaaja osaa perustaa mehiläistarhauksen ja hoitaa mehiläisiä kannattavasti ja eettisesti valitun tuotantosuunnan mukaan. Hän osaa huolehtia mehiläispesien terveydestä, ravitsemuksesta ja tuotantokunnosta. Hän osaa mehiläisten kaupan, kuljettamisen ja lisäämisen. Hän osaa sadonkorjuun sekä käsitellä hunajan ja vahan säilyttäen niiden korkean laadun.

Koulutuksen sisältö

Mehiläistarhauksen osaamisalan valinnaisten tutkinnon osien kautta opiskelija voi erikoistua mehiläisalan palvelujen tuottamiseen tai raaka-aineiden tuotteistamiseen. Erikoistuessaan palvelutuotantoon hän osaa ideoida kannattavan palvelun sekä valmistella ja toteuttaa sen. Palvelu voi olla esimerkiksi mehiläisemojen tai mehiläisyhteiskuntien tuotanto tai mehiläistalouden pölytys-, neuvonta- tai elämyspalvelu. Erikoistuessaan tuotteistamiseen hän osaa kaupallistaa mehiläispesän tuotteita, hankkia tarvittavat raaka-aineet sekä valmistaa tai valmistuttaa tuotteet myytäviksi. Hän voi erikoistua esimerkiksi laji- ja kennohunajan tuottamiseen tai mehiläisvahan tuotteistamiseen.

Tutkinto muodostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta ja valinnaisista osista.

Pakolliset tutkinnon osat ovat Mehiläisten tarhaus sekä Hunajan ja vahan käsitteleminen. Valinnaiset osat ovat Maaseudun palvelutuotanto tai Tuotteistaminen maatalousalalla tai tutkinnon osa toisesta perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta.

Käytännön asiat

- Opiskelu on monimuoto-opiskelua, lähiopetusta 2–3 pv / kk.

- Lähiopetus toteutetaan Haapajärvellä

- Koulutus alkaa tammikuussa 2022 ja kestää n. 1,5–2 vuotta.

- Kustannukset ovat 400 €.

- Opiskelijan aikaisempi koulutus ja työkokemus huomioidaan.

Lisätietoja:  Riitta Uusivirta: 050 5168241, riitta.uusivirta@jedu.fi.

Hakeminen: www.jedu.fi