Hunajan arviointi

Hunajan arvostelu

 

Tällaisella lomakkeella hunajia voidaan arvioidaan esimerkiksi Hyvää Suomesta -merkin yhteydessä ja SML:n toteuttamassa laatuarvioinnissa.

Hunajantuottaja voi luonnollisesti käyttää lomaketta myös oman hunajansa itsearviointiin.

I. Merkinnät ja paino

             1. Tölkkimerkinnät: Hunajaa, sisällön määrä, alkuperämaa (Hyvää Suomesta -merkki), varoitusmerkintä, (säilytys)

             2. Pakkaajamerkinnät: Nimi ja osoitetiedot (puhelinnumero), parasta ennen -merkintä

 

II. Astinvarainen arvostelu

A) PAKKAUS

1. Pakkauksen ulkoasu               
5 = huomiota herättävä, erinomainen
4 = painojälki ja merkinnät moitteettomat
3 = pieniä puutteita painojäljessä ja merkinnöissä
2 = painojälki sottainen, merkinnät sottaiset
1 = huono ja puutteellinen, esim. pakkaajan tiedot puuttuvat

 B) HUNAJAN ULKONÄKÖ

2. Käyminen                                 

5 = ei
4 = epäilyttävä käyneen tuoksu
3 = käy
2 = käy voimakkaasti
1 = käy erittäin voimakkaasti

            

3. Kerrostuminen                          

5 = ei lainkaan
4 = alkava
3 = kerrostunut
2 = pahoin kerrostunut
1 = erittäin pahoin kerrostunut

            

4. Roskaisuus                                
5 = ei lainkaan
4 = hieman, pieniä partikkeleita muutama (alle 10)
3 = roskainen (pieniä yli 10)
2 = selvästi roskainen, pieniä yli 10, myös suuria
1 = paljon roskia, mehiläisen osia tai muita suurempia partikkeleita


C) HUNAJAN RAKENNE

5. Käsittely                                    
5 = erinomainen, moitteeton
4 = hyvä, hieman vaahtoa, kuplia, raitoja tai muuta epätasaisuutta
3 = keskinkertainen, vaahtoa, kuplia, raitoja, ym,
2 = heikko, paljon vaahtoa, kuplia, raitoja tai muuten epätasainen
1 = huono, arveluttava, epämiellyttävän näköinen

 

6. Kiteytyminen                            

5 = erinomainen, hieno ja tasainen kiderakenne, juokseva kirkas
4 = hieno kiderakenne, juokseva hieman samentunut
3 = karkea kiderakenne, juokseva sameaa
2 = erittäin karkea kiderakenne
1 = huono, ryynimäinen tai muuten epämääräinen kiteytyminen

7. Kovuus                                      

5 = pehmeä helposti lusikalla otettavaa
4 = pehmeä
3 = keskinkertainen, kovahko
2 = kova
1 = erittäin kova

D) HUNAJAN VÄRI, HAJU, MAKU       

tyypillinen
poikkeava, mainitaan erikseen