Hunaja ja sen pakkaaminen

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Hunaja on arvostettu ja haluttu tuote. Siksi sen pakkausmerkintöjä säädellään tiukasti EU:n alueella. Keskeisin säätely tapahtuu erityisellä hunajadirektiivillä (Neuvoston direktiivi 2001/110/EY).

Hunaja-asetus ja sen vaatimukset mm. hunajan laadulle on hyvä tuntea.

Pakkauksessa voi lukea tuotetietojen kohdalla hunaja vain, jos pakkauksessa on mehiläisten valmistamaa hunajaa, jonka raaka-aineet mehiläiset ovat keränneet kukista tai mesikasteesta.

Lue lisää hunajan pakkausmerkinnöistä ja laatuhunajan vaatimuksista. Tutustu myös mehiläishoitajan velvollisuuksiin viranomaisille.

 

Hunajadirektiivi (Euroopan yhteisö)

Hunaja-asetus (Maa- ja metsätalousministeriö)

Hyvää Suomesta -merkki hunajassa

 

 

Tuntematon tiedostomuotoLaatulaskuri.xls (25 kB)
Laatulaskurin avulla voi laskea hunajan säilytysajan ja lämpötilan vaikutuksen hunajan laatuun.
PDF-tiedostolajihunajaopas18112015.pdf (899 kB)
Lajihunajaopas. Opas on tarkoitettu hunajantuottajille lajihunajien tuotannon kehittämistä varten. Viimeistelemätön versio, josta voi antaa palautetta tekijöille.
PDF-tiedostoLämpö vanhentaa hunajaa.pdf (2.2 MB)
Lämpö vanhentaa hunajaa - käsittele hunajaa oikein! Mehiläinen 4/2013 -lehdessä julkaistut ohjeet siihen, kuinka hunaja korjataan, kuoritaan, selkeytetään, kiteytetään, pakataan ja varastoidaan oikein.
PDF-tiedostoNosta asiakaslaatua kiteytä hunaja hienokiteiseksi-Meh4_2013.pdf (632 kB)
Nosta asiakaslaatua -- kiteytä hunaja hienokiteiseksi (Seppälä Ari: Mehiläinen 4/2013, 127). Ohjeet hienokiteisen hunajan valmistamikseksi.
PDF-tiedostoHyvän hunajan arvostelukriteerit.pdf (8 kB)
Hunajan arvioinnissa SML:ssa käytetty lomake: hunajan ulkonäkö, rakenne ja pakkaus arvioidaan tiettyjä kriteerejä käyttäen asteikolla 1 - 5.
MS Word -tiedostohunajatermejä venäjäksi.docx (13 kB)
Kuinka hunajatermejä kirjoitetaan venäjäksi.