Mehiläisalan tilastoja ja tietoja

Liiton jäsenet ja mehiläistarhaus yleensä

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:ssä on 2 750  jäsentä (2018). Liiton jäseninä on noin 80 prosenttia Suomen mehiläistarhaajista. Jäsenmäärä on pitkän laskukauden jälkeen kääntynyt viime vuosina nousuun.

Jäseninä on niin harrastajatarhaajia kuin ammattilaisia. Päätoimisia ammattitarhaajia on Suomessa noin sata.

Tarhausta harjoitetaan lähes koko Suomessa. Eniten hunajan ja mehiläistuotteiden tuotantoa on Etelä- ja Keski-Suomessa.

Tuottavien mehiläispesien määrä on Suomessa tällä hetkellä noin 70 000. Tarhaajan pesämäärä voi vaihdella yhdestä yli tuhanteen.

On normaalia, että osa mehiläispesistä kuolee eri syistä talven aikana. Talvitappioiden määrä on Suomessa ollut keskimäärin 10–15 prosenttia. Syynä pesän kuolemaan voi olla muun muassa sen heikkous tai emottomuus, loiset, taudit tai sääolosuhteet. Pesiä tuhoavat myös esimerkiksi karhut ja tikat.

Hunajan tuotanto ja kulutus

Mehiläispesän tuottama hunajan määrä vaihtelee suuresti mm. sään tai paikkakunnan vuoksi. Pitkän ajan keskimääräinen sato on Suomessa ollut noin 39 kiloa hunajaa yhdestä pesästä.

Hunajaa kulutetaan Suomessa tällä hetkellä noin 700 grammaa henkeä kohti vuodessa. Kulutus on kasvanut selvästi viime vuosina: aiemmin suomalaiset söivät hunajaa keskimäärin alle 600 grammaa.

Pölytyksen arvo on moninkertainen hunajaan verrattuna

Pölytys on mehiläistarhauksen arvokkain tuote. Arvioiden mukaan mehiläispölytyksen arvo voi olla jopa 11,5-kertainen hunajan arvoon verrattuna. Mehiläistarhaajien tarjoamat pölytyspalvelut mm. marjan- ja hedelmänviljelijöille ovat kasvussa.

Muita mehiläistuotteita ovat mm. mehiläisvaha, siitepöly, perga ja propolis.

Tutustu mehiläisalan tilastotietoihin alla olevasta esityksestä.