Pieni pesäkuoriainen

PDF-tiedostoPieni pesäkuoriainen Finland.pdf (782 kB)
EU:n referenssilaboratorion tunnistusopas pienelle pesäkuoriaiselle.
PDF-tiedostoVarautumissuunnitelma_pienipesäkuoriainen_SML2015.pdf (812 kB)
Varautumissuunnitelma pienen pesäkuoriaisen varalle Suomessa. Eri osapuolten velvollisuudet.

 

Kuvia pienestä pesäkuoriaisesta ja lisätietoa Eviran esitteestä.

Lisää kuvia http://www.insectimages.org/search/action.cfm?q=Aethina%20Tumida

Etelä-Afrikasta pesäisin oleva pieni pesäkuoriainen (Aethina tumida) on mehiläispesissä elävä, pesiä tuhoava kovakuoriainen. Kuoriaisen toukat käyttävät ravinnokseen mehiläisten toukkia, hunajaa ja siitepölyä. Ravintoa etsiessään toukat kaivavat käytäviä kennostoihin ja voivat romahduttaa koko pesän. Toukkien uloste voi saastuttaa hunajaa.

Aikuinen pieni pesäkuoriainen on 5-7 mm pitkä ja 3-4,5 mm leveä, väriltään ruskea tai tummanruskea. Taka- ja keskiruumista kiertää vaalea reunus, joka tosin voi olla vaikeasti havaittava. Keskiruumis on selkeästi erottuva ja sen kuoren alanurkat ovat teräväkärkiset. Takaruumista peittää lyhyet peitinsiivet, joiden alta ruumis hiukan pilkottaa. Tuntosarvet muistuttavat pyöreäpäistä nuijaa. Aikuisen kuoriaisen saattaa sekoittaa silkkihälvekkääseen.

Pienen pesäkuoriaisen vaalea toukka on pisimmillään noin mehiläisen mittainen. Sillä on pääpuolella kolme paria jalkoja ja selässä kaksi riviä tummia piikkejä. Toukan voi sekoittaa vahakoisan (Galleria mellonella) toukkaan. Toisin kuin vahakoisan toukalla, pienen pesäkuoriaisen toukalla ei ole valejalkapareja ruumiin keski- ja takaosassa.

Taudinmääritys ja näytteenotto

Epäiltäessä pienen pesäkuoriaisen esiintymistä mehiläistarhoilla, tulee näytteeksi lähettää kuoriaisia, pala kennostosta tai muuta sellaista materiaalia, jossa kuoriaisia, munia, toukkia tai koteloita epäillään olevan. Näyte lähetetään Eviran Kuopion toimipaikkaan. Kuoriaisten lajimääritys tehdään morfologisesti mikroskopoimalla ja tarvittaessa varmistetaan molekyylimenetelmin. Näytteet voi lähettää Eviraan tunnistettavaksi maksutta.

Leviäminen

Pieni pesäkuoriainen voi levitä uusille alueille paitsi mehiläisten, myös ainakin mehiläisten hoitoon liittyvien tarvikkeiden, käsittelemättömän hunajan ja mehiläisvahan, hedelmien, puun ja saastuneen maaperän mukana (toukat koteloituvat maaperään). Kuoriaiset voivat myös lentää tuulessa pitkiäkin matkoja.

Syksyllä 2014 kuoriaista löytyi ensi kertaa EU-alueelta Italiasta. Kuoriasta löytyi myös Sisilian alueelta, josta on tuotu Suomeen vuoden aikana tuontimehiläisiä.

Vastustaminen ja ennaltaehkäisy

Pieni pesäkuoriainen on koko EU:n alueella vastustettava eläintauti. Suomen lainsäädännössä se luokitellaan valvottaviin eläintauteihin. Epäiltäessä pienen pesäkuoriaisen esiintymistä on siitä välittömästi ilmoitettava virkaeläinlääkärille (kunnaneläinlääkäri tai läänineläinlääkäri). Virkaeläinlääkärin tulee ryhtyä toimenpiteisiin diagnoosin varmentamiseksi ja tartunnan leviämisen estämiseksi.

Esiintyminen Suomessa ja muualla

Pieni pesäkuoriainen on kotoisin Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta. Kuoriainen on levinnyt USA:n, Egyptiin ja Australiaan. Kanadassa on tehty useita löydöksiä, mutta kuoriaista tavataan säännöllisesti vain Ontarion alueella.

Pieni pesäkuoriainen luetaan EU:n alueella eksoottiseksi eläintaudiksi. Kuoriaista todettiin EU:n alueella syksyllä 2014 Etelä-Italiassa, Calabrian maakunnassa. Kuoriaisia löydettiin läheltä suurta satamaa jonne kuoriaisten epäillään saapuneen laivojen mukana. Tätä ennen pieni pesäkuoriainen on tavattu EU:n alueella kerran tuontikuningattarista Portugalissa vuonna 2004. Portugalissa pesät tuhottiin eikä kuoriainen päässyt leviämään.

Suomeen tuodaan vuosittain mehiläisiä Italiasta. EU-maiden välisissä mehiläisten siirroissa vaadittavan terveystodistuksen allekirjoittava eläinlääkäri todistaa lähetettävien mehiläisten olevan peräisin vähintään 100 km säteeltään olevalta alueelta, jolla pienen pesäkuoriaisen ei epäillä esiintyvän, eikä sitä ole todettu. 

Leviämään päässeen kuoriaisen hävittäminen ei ole mahdollista.

Teksti: Evira

Lisätietoja ja näytteiden vastaanotto:Ruokavirasto

Mehiläisten tuonti (Ruokavirasto)

Pienen pesäkuoriaisen toukat aiheuttavat suurta tuhoa syödessään hunajaa, vahaa ja mehiläisten toukkia. (Kuva: Jeffrey W. Lotz)
Aikuinen pieni pesäkuoriainen (James D. Ellis)
Pienen pesäkuoriaisen toukalla on kolme paria jalkoja eturuumiissa.