Nosema

Nosema on vakava mehiläistauti, jonka aihettaa sienimäinen mikrobi Nosema  ceranae. Tämä itiöitä muodostava alkueläin leviää pesistä toisiin ja mehiläisestä mehiläiseen muun muassa varroapunkin välityksellä.

Taudinkuvaus

Nosema on suolistotauti, joka heikentää pesän yleiskuntoa. Suolistoon saapunut itiö muuttuu kasvulliseksi muodoksi, joka tunkeutuu limakalvon soluun. Nosema muuttaa limakalvoa niin, että ravintoa saadakseen mehiläinen joutuu syömään enemmän.

Nosema jyllää yhteiskunnissa etenkin keväisin. Sairastunut mehiläinen syö normaalia enemmän, jolloin mehiläinen ulostaa pesään jo kevättalvella. Näin ulosteessa olevien itiöiden kautta infektio leviää pesässä erittäin nopeasti.

Nosemaa aiemmin hoidettu antibiooteilla, jotka nykysin kiellettyjä. Mitä vahvempi mehiläispesä on, sitä paremmin se pystyy vastustamaan tautia. On tärkeää huolehtia myös hyvästä pesähygieniasta ja uusia kakusto säännölisesti. Keväällä pesät ovatkin heikoimmillaan taistelemaan tautia vastaan, mutta kesän kuluessa pesissä on enemmän terveitä mehiläisiä.

Moni asia yhdessä ja erikseen altistavat mehiläisiä nosemalle. Esimerkiksi homeentorjunta-aineiden ja muiden kasvinsuojeluaineiden yhdysvaikutusten on todettu lisäävän alttiutta sairastua nosemaan.

Nosema todetaan todentamalla Nosema apiksen itiöt.

Noseman oireita:

  • tahriintunut kalusto
  • keväällä kunnassa on vain nuoria mehiläisiä (vanhat ovat kuolleet ennen aikojaan)
  • yhteiskunta on keväällä todella heikko ilman näkyvää syytä
  • mehiläisten suoli on muuttunut vaaleanharmaaksi normaalista ruskeankeltaisesta