Taudit

Mehiläistautien tuntemus ja hoito on tärkeä osa mehiläistarhaajan työtä. Mehiläisillä esiintyy erilaisia oireita, jotka vaikuttavat pesien vahvuuteen ja selviytymiseen. Siksi onkin tärkeää puuttua tauteihin ajoissa.

Mehiläisillä on bakteeritauteja, virustauteja ja loisia, jotka aiheuttavat tautioireita ja pesien heikkenemistä.

Aikuinen mehiläinen on hyvin erilainen eliö kuin mehiläisen sikiö. Useimmat sikiötaudit eivät häiritse aikuista mehiläistä, mutta ovat koko pesälle hyvin vaarallisia, koska nuoret mehiläiset kuolevat. Sikiötaudit ovatkin hyvin kiusallinen tautiryhmä.

Esikotelomätä on vakavin mehiläisten sikiötauti

Esikotelomätä (EKM) luetaan kansallisessa lainsäädännössä vastustettavaksi, valvottavaksi eläintaudiksi. Siksi esikotelomädästä on mm. ilmoitettava eläinlääkärille. Ruokavirasto Ruokaviraston sivuilla kerrotaan lisää toimintatavoista. Katso myös ajanmukaiset ohjeet ja lomake esikotelomätänäytteen lähettämiseksi Kuopioon.

SML on julkaissut ohjeet esikotelomädästä vapautumiseen (PDF).

Muita tauteja ovat mm. toukkamätä, nosema ja kalkkisikiö.

Monet mehiläisten virukset leviävät erityisesti varroapunkin puremahaavojen kautta. Virusten aiheuttamat tuhot ovat usein ensisijainen syy punkkisten pesien menehtymiseen. Suomeen varroa tuli 1980-luvulla.

Jos epäillään sikiötauteja, nosemaa tai punkkien loisintaa, niin sikiöistä tai aikuisista mehiläisistä voidaan ottaa näyte tutkimuksia varten. Näytteet lähetetään Ruokaviraston Kuopion tutkimusyksikköön.

Tutustu Ruokaviraston ohjeisiin näytteiden ottamisesta ja lähettämisestä. Eviran sivuilla on myös muuta tietoa mehiläistaudeista.

Näytteiden tutkituttaminen on maksutonta.

Mehiläistauteihin liittyviä ohjeita julkaistaan Mehiläinen-lehdessä Ajankohtaista mehiläistenhoidossa -palstalta. Artikkelit ovat luettavissa nettisivuillamme PDF-tiedostoina.

Tauteihin liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä mehiläishoidon neuvojaan Maritta Martikkalaan, puh. 050 303 0890, maritta.martikkala(at)hunaja.net.

 

Näin voit vähentää mehiläistautien leviämistä

  • Pidä kalusto pesä- tai tarhakohtaisena. Varo käytetyn kaluston tautivaaraa.
  • Varo terveiden yhteiskuntien yhdistämistä sairaisiin.
  • Ruoki mehiläisiä vain sokerilla tai säteilytellyllä siitepölyllä.
  • Tarkastuta ostetut emot japoista seuramehiläiset ennen emon asetusta.
  • Minimoi ryöstön uhka säätämällä lentoaukko sellaiseksi, että yhteiskunta pystyy puolustautumaan. Kuolleet pesät suljetaan, samoin heitteille jätetyt tarhat.
  • Pesien sijoittelu hajalleen vähentää harhalentoja.
PDF-tiedostoEKM-esite_netti_huhtikuu15.pdf (617 kB)
SML:n esikotelomätä-opas 2015
PDF-tiedostoEKM lahete-mehilaistaudit_2019.pdf (596 kB)