EU-päätös: Siitepöly on hunajan luontainen osa

17.1.2014

EU-parlamentissa päätettiin, että siitepölyä ei tarvitse mainita pakkausmerkinnöissä hunajan ainesosana. GM-kasveista peräisin oleva siitepöly on mainittava pakkausmerkinnöissä vain, jos sen osuus ylittää yli 0,9 prosenttia hunajasta. Käytännössä tämä raja ei koskaan hunajassa ylity, eli päätöksellä ei ole vaikutusta suomalaiseen hunajantuotantoon. Päätöksen myötä hunajan tuonti saattaa helpottua GM-kasveja paljon viljelevistä maista.

EU-parlamentti päätti keskiviikkona, että siitepöly on hunajan luonnollinen osa eikä sen ainesosa. Näin ollen tuottajien ei tarvitse merkitä siitepölyä hunajapakkauksen ainesosaluetteloon.

Komissio päätti myös GM-siitepölyn vaikutuksesta hunajan pakkausmerkintöihin. GM-siitepöly tulee jatkossa ilmoittaa pakkauksessa vain, mikäli sitä on hunajassa yli 0,9 prosenttia. Tätä ei käytännössä koskaan tapahdu, koska kokonaissiitepölyn määrä pysyy lähes aina alle 0,5 prosentissa. Päätös ei siis tule vaikuttamaan suomalaisen hunajan pakkausmerkintöihin.

Parlamentin äänestys jakautui 430 puolesta ja 224 vastaan. Jotkin tahot kritisoivat päätöstä siitä, että se edesauttaa GM-tuotantoa mehiläistarhauksen ja hunajan puhtauden kustannuksella. Parlamentin vastaus kuului, ettei GM-tuotannon ongelmia pidä aliarvioida ja että tarvittavista merkinnöistä on huolehdittava jatkossakin.

Suomalaisen hunajan alkuperä tunnetaan

Suomen Mehiläishoitajain Liitto on tyytyväinen päätökseen, että siitepölyä ei tarvitse merkitä hunajapakkauksiin. Siitepöly hunajan luonnollisena osana on ollut mehiläistarhaajille aina itsestäänselvyys, koska mehiläisten mukana hunajaan siirtyy aina hiukan siitepölyä. Se ei vaikuta hunajan puhtauteen.

Päätöksen vuoksi hunajan tuonti saattaa kuitenkin helpottua maista, joissa viljellään runsaasti GM-kasveja, koska siitepölyraja on korkea. Suomen Mehiläishoitajain Liitto kannustaa kuluttajia käyttämään kotimaista hunajaa, jonka tuottaja ja alkuperä tunnetaan.

Lisätietoja:

Tuula Lehtonen, tutkimuskoordinaattori, 040 506 3202, tuula.lehtonen@hunaja.net

www.mehiläishoitajat.fi

www.hunaja.net