Mehiläiset ovat talvehtineet hyvin leudossa talvisäässä

13.1.2014

Lähes koko maa on pikkuhiljaa saanut lumipeitteen, mutta joulu-tammikuu oli leuto monin paikoin maata. Tähän saakka leuto talvi on ollut talvehtiville mehiläisille helppo ja tarhaajien yhtenäinen viesti kentältä kuuluu: tämän talven edellytykset ovat mehiläisille hyvät. Lämpötila on ollut talviruuan kulutuksen kannalta optimaalinen ja yhdyskunnat vaikuttavat vahvoilta.

”Pesät ovat selvästi vahvempia kuin viime vuonna ja ruoka riittänee talven yli”, arvioi mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä. Viime talvena ruoka loppui joistakin pesistä kesken, minkä vuoksi osa pesistä kuoli.

 

Kosteus on talvehtimiselle pahin uhka

Vaikka koko maassa on parhaillaan pakkassäät, ei se ole mehiläisten talvehtimiselle suurin uhka. Pakkasia pahempaa on pesän sisälle kertyvä kosteus. Tänä vuonna pesät ovat kuitenkin pääosin pysyneet kuivina, vaikka ulkoilma onkin ollut hyvin kosteaa.

Erilaiset sääilmiöt saattavat häiritä mehiläisten talvehtimista. Joulukuussa riehuneet myrskyt aiheuttivat haittaa tuulten repiessä pesien kattoja paikoiltaan. Tämä on aiheuttanut lisätyötä tarhaajille, kun kattoja on pitänyt käydä tarkistamassa ja asettamassa takaisin paikoilleen. Lumisena talvena lumen paino pitäisi katot pääosin paikallaan.

Lämpimät talvisäät ovat myös saaneet mehiläiset lentämään pesistä joulu-tammikuussa eri puolilla Suomea. Vähäisestä lentämisestä ei kuitenkaan ole ollut suurta haittaa, eikä esimerkiksi liian aikaista sikiöintiä ole tapahtunut.

Vaikka talvi on mehiläisille viime vuotta helpompi, on pesien haittana jälleen pesissä loisivat varroa-punkit. ”Ne vievät pesiä­­ tänäkin vuonna”, Seppälä toteaa.

 

Lisätietoja:

Mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä, 040 730 0015, ari.seppala@hunaja.net

Tutkimuskoordinaattori ja tiedottaja Tuula Lehtonen, 040 506 3202, tuula.lehtonen@hunaja.net

www.mehiläishoitajat.fi

www.hunaja.net