Tarhaajatiedote 3.11.2021: Uusia jäseniä johtokuntaan, Sadonkorjuuseminaari laskutetaan tänään...

3.11.2021

Pihlajat ovat tuottaneet tänä syksynä komean marjasadon, ja saattaapa pihlaja maistua hunajassakin. Kuva: Anneli Salonen / SML
Pihlajat ovat tuottaneet tänä syksynä komean marjasadon, ja saattaapa pihlaja maistua hunajassakin. Kuva: Anneli Salonen / SML

 

 

  
  

Uusia jäseniä johtokuntaan

SML:n vuosikokouksessa Kuopiossa 7.11. käydään läpi liiton mennyttä toimintaa ja tulevaisuudensuunnitelmia. Lisäksi kokouksessa valitaan uusia jäseniä liiton johtokuntaan ja liitolle uusi puheenjohtaja.

Erovuorossa johtokunnasta ovat Vesa Auvinen Uudenmaan Mehiläishoitajista, Arja Korhonen Kuopion Seudun Mehiläishoitajista, Nora Mäntysaari Loimijokilaakson Mehiläishoitajista, Jarkko Isokungas Keski-Pohjanmaan Mehiläishoitajista sekä Joni Tiittanen Varsinais-Suomen Mehiläishoitajista. Myös SML:n puheenjohtajan kausi päättyy. Neljä vuotta puheenjohtajana toiminut Hannu Luukinen ei enää asetu ehdolle.

Alla on lyhyt esittely etukäteen ehdokkaiksi ilmoitetuista henkilöistä. Heistä Nora Mäntysaari on ehdolla vain liiton puheenjohtajaksi. Muita puheenjohtajaehdokkaita ei ole ilmoitettu etukäteen. Paikallisyhdistykset voivat asettaa ehdokkaita vielä paikan päällä vuosikokouksessa.

Nora Mäntysaari, Loimijokilaakson Mehiläishoitajat

Johtokunnan puheenjohtajaksi on ehdolla Nora Mäntysaari Tammiaisista. Nora kuvailee itseään ja tavoitteitaan näin: "Tavoitteenani on, että jokainen SML:n jäsen tuntee olonsa tervetulleeksi harrastuksen tai elinkeinon suuruudesta riippumatta. Alan jatkuvuuden kannalta pidän nuorisotoimintaa tärkeänä. Mielestäni SML:n tulee näkyä ja ottaa kantaa mehiläisalaa koskeviin asioihin. Asun hunajantuotannon ydinalueella Loimaalla. Mehiläispesiä on vuosien varrella ollut niin Helsingissä kuin Turun saaristossakin. Pohjakoulutukseltani olen maatalous- ja metsätieteiden maisteri, agronomi ja olen myös suorittanut mehiläistarhaajan ammattitutkinnon. Olen ollut yhdistysten luottamustehtävissä yli 10 vuotta, paikallisyhdistystoiminnan lisäksi 4H:ssa sekä Akateemisen karjakerhon puheenjohtajana."

Johanna Haijanen, Suomen Tumman Mehiläisen Hoitajat

Suomen Tumman Mehiläisen Hoitajat esittää johtokuntaan Johanna Haijasta Laitilasta. Hän on toiminut yhdistyksen sihteerinä vuodesta 2020. Aiemmin hän on ollut Varsinais-Suomen Mehiläishoitajien johtokunnan jäsenenä 2017–2018 ja toiminut yhdistyksen ruokamessutoimikunnassa, jossa muun muassa pilotoitiin toimittajille järjestettävä hunajatasting-tilaisuus. Johanna on suorittanut mehiläistarhaajan ammattitutkinnon Mustialassa vuonna 2018 ja hoitaa puolisonsa kanssa sivuelinkeinona noin 50 pesän luomumehiläistarhausta.

Arja Korhonen, Kuopion Seudun Mehiläishoitajat

Kuopion Seudun Mehiläishoitajat esittää johtokuntaan Arja Korhosta Varpaisjärveltä. Arja on tarhannut mehiläisiä 10 vuotta. Hänellä on mehiläistarhaajan ammattitutkinto, ja hän on kouluttanut tarhaajia Ylä-Savon ammattiopistossa vuodesta 2019 lähtien. Viime vuosina hän on ollut mukana myös Satoa ja laatua pölytyspalvelulla -hankkeessa. Luomutarhaajana Arja on toiminut 8 vuotta, ja hän on pyrkinyt tuottamaan myös lajihunajaa. Kokemusta on kertynyt niin EKM-kamppailusta kuin karhuvahingoista. SML:n johtokunnassa Arja on ollut neljä vuotta. Siellä tärkeimmät teemat ovat olleet karhuvahingot, EKM, luomu sekä yhteistyö tarhaajien ja viljelijöiden välillä. Arja on viljelijä itsekin ja koulutukseltaan agronomi.

Janne Leimi, Uudenmaan Mehiläishoitajat

Uudenmaan mehiläishoitajat esittää johtokuntaan Janne Leimiä Kirkkonummelta. Janne on 63-vuotias pitkän linjan mehiläisalan yrittäjä. Hän on toiminut Uudenmaan Mehiläishoitajien johtokunnassa mm. sihteerinä, puheenjohtajana ja taloudenhoitajana. Suomen Mehiläishoitajan liitossa hän on toiminut puheenjohtajana, johtokunnan jäsenenä ja kouluttajana. Koulutukseltaan Janne on meriupseeri ja suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon hallintotieteissä.

Joni Tiittanen, Varsinais-Suomen Mehiläishoitajat

Varsinais-Suomen Mehiläishoitajat esittää johtokuntaan Joni Tiittasta Turusta. Joni on ollut mukana mehiläistarhauksessa kymmenen vuotta, pari viimeistä vuotta ammattitarhaajana. Hän on suorittanut mehiläistarhaajan ammattitutkinnon ja tarhaa nykyään luomuna. Hunajantuotannon lisäksi pääpaino tarhauksessa on Pohjolan tumman mehiläisen suojelussa, jalostuksessa ja emonkasvatuksessa.

Jemina Valli, Etelä-Pohjanmaan Mehiläishoitajat

Etelä-Pohjanmaan Mehiläishoitajat esittää johtokuntaan Jemina Vallia Jalasjärveltä. Jemina alkoi hoitaa sukutilaa ja työskennellä päätoimisena mehiläistarhaajana vuonna 2020. Hänen yrityksessään Vallinmäen tilalla on mehiläisten ohella luomuviljelyä. Jeminan pyrkimyksenä onkin lisätä maanviljelijöiden ja mehiläistarhaajien yhteistyötä, jotta satotasoja saataisiin nostettua. Nuoren yrittäjän mehiläishoitokokemus on vielä ajallisesti vähäistä, mutta Jemina on aktiivisesti mukana monessa. Hän haluaa muun muassa jakaa kuluttajille tietoa mehiläispesän raaka-aineista ja on siksi perustanut seitsemän muun tarhaajan kanssa mehiläiskosmetiikkayrityksen nimeltä Beety cosmetics. Tällä hetkellä Jemina myös opiskelee Saarijärvellä mehiläistarhaajan ammattitutkintoa.

 

Sadonkorjuuseminaari laskutetaan tänään

Sadonkorjuuseminaaria vietetään ensi lauantaina 6.11. Kuopiossa. Ilmoittautuneille lähetetään tänään keskiviikkona laskut. Laskut tulevat sähköpostitse kaikille niille, jotka ovat ilmoittaneet sähköpostiosoitteensa. Muille lähtee paperilasku.

Olisi ystävällistä, jos sähköisen laskun saaneet tarkastaisivat ennen seminaaria, että lasku on tullut perille ja että se on ilmoittautumisen mukainen. Huomatkaa tarkastaa sähköpostin roskapostikansio, jos laskua ei löydy. Mikäli laskuista on kysyttävää, voitte ottaa yhteyttä Anneli Saloseen: 050 470 6411. Paperilaskut ovat perillä 8.11. alkavalla viikolla.

 

Sementtihunajanäytteitä otetaan vastaan

SML tutkii kesän 2021 sementtihunajien sokerikoostumusta. Sementtihunajalla tarkoitetaan kennoihin kovaksi kiteytynyttä hunajaa, joka ei irtoa lingottaessa. Jos sinulla on tällaista hunajaa, ole yhteydessä Anneli Saloseen (anneli.salonen@hunaja.net). Mietitään yhdessä, sopiiko sinun hunajasi tutkittavaksi.

 

Osallistu kyselyyn tarhauskäytännöistä

B-GOOD-tutkimus on julkaissut kaikille mehiläishoitajille avoimen nettikyselyn, jolla kartoitetaan mehiläistarhauksen käytäntöjä. Kansainväliseen kyselyyn toivottaisiin lisää vastauksia Suomesta, ja sen voi täyttää sivustolla suomeksi. Kyselyn tietojen avulla pyritään luomaan kestävän mehiläishoidon malleja sekä edistämään mehiläisten terveyttä. Pääset kyselyyn tästä. Vastausaikaa on 30.11.2021 saakka. Kiitos osallistumisestasi B-GOOD-projektiin ja Euroopan mehiläishoitoalan kehittämiseen!