Biodlarmeddelande 13.10.2021 Skördeseminarium 6.11.2021, Honungstävlingen...

13.10.2021

På skördeseminariet får man igen smaka på delikata honungssorter. Kom med och skicka också in ditt bidrag! Bild: Virpi Aaltonen / FBF
På skördeseminariet får man igen smaka på delikata honungssorter. Kom med och skicka också in ditt bidrag! Bild: Virpi Aaltonen / FBF

Anmäl dig till Skördeseminariet!

Skördeseminarium ordnas i Kuopio den 6.11. Då får vi höra hur man förbättra honungsproduktionen, hurudan biväxter som växer i kulturlandskap, och om någon finsk honung kan få EU:s namnskydd. Dessutom får vi naturligtvis smaka på den honung som deltar i Finlands bästa honung 2021 - tävlingen och rösta fram den allra bästa.

Hela programmet och anmälningsblanketten finns på finska sidan under "tapahtumat". Kom med till Kuopio, du kan anmäla dig ända till den 29.10 kl. 15.00.

  

Dags att anmäla sig till honungstävlingen

Finlands Bästa Honung 2021 väljs på skördeseminariet i Kuopio. Tävlingsbidragen skall dock skickas på förhand till kansliet i Helsingfors på Ulrikasborgsgatan 1. Där kommer ett råd först gå igenom dem. Bidragen måste vara senast 28.10 vara framme på kansliet. Även tävlingsavgiften skall vara FBF tillhanda senast den 28.10. Detta år räcker det med en 500 g:s honungsburk per honungssort. Läs mera om tävlingen i tidningen Mehiläinen 5/2021 eller här: SML:n nettisivuilta . Skynda på med att skicka in dina bidrag.

 

Kontrollera vinterklotets plats

Senast då man behandlar med oxalsyran, skall man kontrollera att vinterklotet är i mitten. I samhällen som övervintras på två lådor skall vinterklotet vara lite mera i den nedre lådan än i den övre lådan. Vinterklotet rör sig bara bakåt och uppåt under vintern. Samhället klarar sig bäst om det finns mat mellan ytterväggen och vinterklotet och att det finns mat ovanför klotet. På detta sätt unviker man att bina svälter ihjäl.

Höstens sista Neuvojan ajankohtaistunnissa/Rådgivarens aktuella timme ordnas på måndagen 25.10. Då går vi igenom de åtgärder som förbereder invintringen. Vi börjar kl 15 och du kan delta genom att klicka här: SML:n nettisivuilla olevasta linkistä. Du behöver inte anmäla dig. Välkommen med.

 

Kanslisekreteraren börjar i oktober

Den nyvalda deltids kanslisekreteraren Sanna Kängsep börjar jobba den 25.10. Hon är säkert bekant för många. Hon är ordförande för Stadin Tarhaajat och Hunajafrendit. Dessutom är hon FBF:s styrelsemedlem. Sanna finns på kansliet måndagar, onsdagar och fredagar. Hennes e-post är sanna.kangsep@hunaja.net och per telefon 010 387 4770 eller 044 306 3200. Uppdraget är tidsbestämt och gäller 3 månader.

 

Finns dina björnskador på björnkaratan?

Björnarna kan besöka bigårdarna ända tills de går i ide. Anmäl dina skador också till förbundets kansli om du får besök av björnar. Du kan göra detr på björnkartan här: karhukartan. Björnkartan var en kort tid ur bruk på sommaren, men det går bra att ännu komplettera den. Om det saknas någon skada, ta då kontakt med Maritta Martikkala (maritta.martikkala@hunaja.net tai 050 303 0890), eller gör helt enkelt anmälan på nytt.

 

Nätförfrågan över biodlingssätt

Ge ditt bidrag till B-GOOD-undersökningen och svara på Gent universitets nätförfrågan. Den berör praktisk biodling i Finland. Det finns en finskspråkig version. Enkätundersökningen försöker hjälpa till att göra en hållbar modell för att sköta bin och befrämja bihälsan. Det tar ca. 25 minuter att svara på undersökningen. Du kan svara på frågorna ända till den 30.11.2021. Här kommer du till undersökningen tästä. Tack för att deltar i B-GOOD undersökningen!