Tarhaajatiedote 12.10.2021: Sadonkorjuuseminaarin ilmoittautuminen auki, lähetä hunajasi kilpailuun...

12.10.2021

Sadonkorjuuseminaarissa päästään taas maistamaan huippuhunajia. Tule mukaan ja lähetä hunajasikin! Kuva: Virpi Aaltonen / SML
Sadonkorjuuseminaarissa päästään taas maistamaan huippuhunajia. Tule mukaan ja lähetä hunajasikin! Kuva: Virpi Aaltonen / SML

Ilmoittaudu Sadonkorjuuseminaariin!

Sadonkorjuuseminaari vietetään Kuopiossa lauantaina 6.11. Seminaarissa kuullaan muun muassa, miten hunajayrityksen tuottavuutta voidaan parantaa, millaisia mehiläiskasveja perinnemaisemissa kasvaa ja miten jokin suomalainen hunaja voisi saada EU:n nimisuojan. Lisäksi päästään tietysti maistelemaan Suomen paras hunaja 2021 -kilpailun parhaimmistoa ja äänestämään niistä kaikkein parhaita.

Tarkemman ohjelman ja ilmoittautumislomakkeen löydät SML:n nettsivujen Tapahtumat-sivulta. Lähde mukaan Kuopioon, ilmoittautuminen on auki 29.10. kello 15:een asti.

  

Aika osallistua hunajakilpailuun

Suomen paras hunaja 2021 valitaan Sadonkorjuuseminaarissa Kuopiossa. Kilpailunäytteet tulee kuitenkin toimittaa etukäteen SML:n Helsingin toimistolle, minne esiraati kokoontuu arvioimaan ne. Hunajien tulee olla perillä toimistolla viimeistään 28.10., joten nyt on aika toimia! Myös kilpailumaksujen tulee näkyä SML:n tilillä viimeistään 28.10. Tänä vuonna kilpailunäytteeksi riittää yksi 500 gramman purkillinen kutakin kilpaan osallistuvaa hunajaa. Lue tarkat kilpailuohjeet SML:n nettisivuilta tai Mehiläinen-lehdestä 5/2021 ja osallistu kisaan.

 

Varmista talvipallon paikka

Viimeistään oksaalihappokäsittelyn aikaan tulee varmistaa, että mehiläisten talvipallo on pesässä mahdollisimman keskellä. Kahden laatikon pesissä talvipallon tulisi olla myös enemmän ala- kuin ylälaatikossa. Talvipallo liikkuu talven aikana vain ylös ja taakse päin. Pesä välttyy turhalta nälkäkuolemalta, kun pesälaatikon seinämän ja talvipallon välissä on aina ruokakakku ja ruokaa on myös mehiläisten yläpuolella.

Syksyn viimeisessä Neuvojan ajankohtaistunnissa maanantaina 25.10. puhutaan talveen valmistavista hoitotoimista. Ajankohtaistunti alkaa kello 15, ja mukaan pääset SML:n nettisivuilla olevasta linkistä. Ilmoittautua ei tarvitse. Tervetuloa!

 

Toimistosihteeri aloittaa lokakuussa

SML:n toimistolla aloittaa osa-aikainen toimistosihteeri 25.10. Tehtävään on valittu mehiläistarhaaja Sanna Kängsep, joka onkin osalle tarhaajista tuttu mehiläisalan kouluttajana, Stadin Tarhaajien ja Hunajafrendien puheenjohtajana sekä johtokunnan jäsenenä. Sannan tavoittaa yleensä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin sähköpostiosoitteesta sanna.kangsep@hunaja.net ja toimiston numerosta 010 387 4770 tai 044 306 3200. Toimistosihteerin tehtävä on määräaikainen ja kestää kolme kuukautta.

 

Ovathan karhuvahinkosi kartalla?

Karhuvahinkoja tapahtuu syksyisin siihen asti, kunnes pakkaset ajavat karhut talviunille. Ilmoitathan myös liittoon, mikäli tarhoillasi käy karhu. Se onnistuu helposti SML:n sivuilla olevan karhukartan avulla. Karhukartta oli loppukesästä vähän aikaa poissa käytöstä serveriongelman vuoksi. Olisi hienoa, jos noihin aikoihin karttaa täydentäneet voisivat varmistaa, että vahingot löytyvät kartalta. Jos vahinko puuttuu, ole yhteydessä Maritta Martikkalaan (maritta.martikkala@hunaja.net tai 050 303 0890), tai tee ilmoitus uudestaan uudella lomakkeella.

 

Nettikysely tarhauskäytännöistä

Anna oma panoksesi B-GOOD-tutkimukseen ja käy vastaamassa Gentin yliopiston laatimaan nettikyselyyn, joka koskee mehiläistarhauksen käytäntöjä Suomessa. Kyselystä on suomenkielinen versio, jonka voi valita kyselysivustolla. Kyselyn tietojen avulla pyritään luomaan kestävän mehiläishoidon malleja sekä edistämään mehiläisten terveyttä. Kyselyn täyttäminen vie noin 25 minuuttia. Pääset kyselyyn tästä. Vastausaikaa on 30.11.2021 saakka. Kiitos osallistumisestasi B-GOOD-projektiin ja Euroopan mehiläishoitoalan kehittämiseen!