Tarhaajatiedote 28.9.2021: Hintakysely avautui, Anneli Salonen valittiin SML:n tutkimusasiantuntijaksi...

28.9.2021

Kuningatar-purkki on perinteikäs valinta hunajapakkaukseksi. Kuva: Virpi Aaltonen / SML
Kuningatar-purkki on perinteikäs valinta hunajapakkaukseksi. Kuva: Virpi Aaltonen / SML

Mihin hintaan myyt hunajasi?

SML kartoittaa jokasyksyiseen tapaan hunajan hintaa nettikyselyllä. Kyselyn täyttäminen vie vain muutaman minuutin, mutta antaa liitolle arvokasta tietoa hunajan hinnoittelusta ja sen perusteista sekä hunajapakkauksista. Kyselyn tulokset raportoimme Mehiläinen-lehdessä. Kysely on liiton nettisivujen Mehiläishoitajille-alasivulla. Kiitos kaikille, jotka antavat kyselyyn aikaansa!

 

Tutkimusasiantuntijaksi tuttu kasvo

SML:n uudeksi tutkimusasiantuntijaksi on valittu filosofian tohtori Anneli Salonen. Suomalaisista yksikukkahunajista väitellyt mehiläisalan kouluttaja on tuttu jo monelle tarhaajalle. Viime vuodet Salonen on toiminut More than honey -hankkeen projektipäällikkönä ja kouluttanut Riveriassa uusia mehiläisalan ammattilaisia. Hän on myös toiminut aktiivisesti monissa liiton luottamustehtävissä, kuten tutkimus-, laatu- ja koulutustoimikunnassa; aiemmin Salonen on ollut myös SML:n johtokunnan jäsen.

Anneli Salonen aloittaa tehtävässään 1.10. Hän työskentelee pääosin Pohjois-Karjalassa, Hoilolassa olevassa työpisteessä, mutta on säännöllisesti tavattavissa myös Helsingin toimistolla. Salosen yhteystiedot pysyvät samana kuin ne ovat olleet More than honey -hankkeen aikana: anneli.salonen@hunaja.net ja 050 470 6411.

 

Aloite mehiläisten ja maanviljelijöiden puolesta

Vielä muutaman päivän ajan ehtii allekirjoittaa koko EU:ta koskevan aloitteen, jossa vaaditaan turvallisempaa elinympäristöä mehiläisille ja samalla reiluja olosuhteita harjoittaa maanviljelyä. Aloitteessa vaaditaan, että kasvinsuojeluaineiden käyttöä on rajoitettava, jotta maataloutta voidaan harjoittaa kestävästi, biodiversiteettiä vaarantamatta.

Save Bees and Farmers -kansalaisaloite on kerännyt tähän mennessä yli 730 000 allekirjoitusta. Mikäli se yltää miljoonaan allekirjoitukseen, Euroopan komissio ryhtyy sen perusteella jatkotoimiin. Aloitetta on tukenut muun muassa Euroopan ammattimaisten mehiläistarhaajien yhdistys EPBA. Aloitteen voi allekirjoittaa 30.9. asti Save Bees and Farmers -aloitteen nettisivuilla.

 

Haussa toimistosihteeri liiton toimistolle

Liiton toimistolle Helsinkiin haetaan loppusyksyksi osa-aikaista toimistosihteeriä. Työhön kuuluu liiton jäsenten palvelua puhelimitse ja sähköpostitse, tapahtumajärjestelyissä avustamista, verkkosivujen päivitystä, postitusta sekä toimiston yleisiä töitä. Lisätietoja tehtävästä saa liiton nettisivuilta. Hakemukset tulee toimittaa viimeistään 30.9. osoitteeseen sml@hunaja.net.

 

Uusia jäseniä johtokuntaan

SML:n vuosikokous järjestetään 7.11. Kuopiossa. Vuosikokouksessa käsitellään ajankohtaisia asioita ja liiton taloutta sekä valitaan liiton johtokuntaan uusia jäseniä. Tänä syksynä erovuorossa johtokunnasta ovat Nora Mäntysaari Loimijokilaakson Mehiläishoitajista, Jarkko Isokungas Keski-Pohjanmaan Mehiläishoitajista, Arja Korhonen Kuopion Seudun Mehiläishoitajista ja Vesa Auvinen Uudenmaan Mehiläishoitajista. Lisäksi kokouksessa valitaan liiton johtokunnalle uusi puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Hannu Luukinen ei asetu ehdolle.

Mikäli haluaisit vaikuttaa liiton toimintaan ja sitä kautta mehiläisalan kehitykseen Suomessa, ota rohkeasti yhteyttä omaan paikallisyhdistykseesi.

 

Tarjolla rahoitusta nuorisokursseihin

SML:n kautta voi saada tukea lapsille tai nuorille järjestettäviä mehiläisaiheisia kursseja ja kerhoja varten. Toiminta voi sisältää vaikkapa mehiläishoidon esittelyä, pesäkäyntejä, hunajaan ja pesäntuotteisiin tutustumista tai kosmetiikan valmistusta. Kurssit tai kerhot tulee toteuttaa ajalla 1.8.2021–31.7.2022. Tukea haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, jonka tulee olla perillä viimeistään 30.9.2021. Hakemukset lähetetään osoitteeseen sml@hunaja.net. Lisätietoa hausta löydät SML:n nettisivuilta.

 

Koulutus pesäntuotteiden käsittelystä

More than honey -koulutushanke on loppusuoralla. Jäljellä on enää yksi koulutus, johon mahtuu muutama osallistuja: Siitepölyn, pergan, propoliksen ja kuhnuritoukkien käsitteleminen käytännössä 30.10. kello 10–18. Paikkana on Sedu Lapua osoitteessa Vesipalontie 2, Lapua. Kouluttajina toimivat Esa PesonenMaritta Martikkala ja Anneli Salonen.

Pääset ilmoittautumaan koulutukseen More than honey -hankkeen nettisivuilta.