Biodlarmeddelande 29.9.2021: Till vilket pris säljer du din honung, bekant ansikte som forskningsexpert

28.9.2021

Drottninghonungsburken är klassisk. Foto Virpi Aaltonen/FBF
Drottninghonungsburken är klassisk. Foto Virpi Aaltonen/FBF

Till vilket pris säljer du din honung??

FBF kartlägger varje höst honungspriserna genom en nätförfrågan. Att fylla i förfrågan tar bara några minuter i anspråk, men ger värdefull information åt förbundet över prissättningen och dess motiveringar samt över honungsförpackningar. Svaren från förfrågningen publiceras i Mehiläinen-tidningen. Förfrågan finns på förbundets nätsidor Mehiläishoitajille-alasivulla. Ett stort tack till alla som tar sig tid att svara på förfrågan!

Ett bekant ansikte blev forskningsexpert

Till FBF:s nya forskningsexpert valdes filosofiedoktor Anneli Salonen. Anneli har doktorerat i finsk sorthonung, är biodlingsutbildare och redan bekant för många biodlare. De senaste åren har Salonen fungerat som projektledare för More than honey- projektet och utbildat nya biodlare i Riveria. Hon har också varit aktiv i många förtroendeuppdrag inom förbundet, såsom forsknings, kvalitets och skolningssektioner; tidigare har Salonen också suttit i FBF.s styrelse.

Anneli Salonen börjar sin tjänst den 1.10. Hon jobbar i princip utgående från Norra Karelen, från sin arbetsplats i Hoilola, men kommer också regelbundet att finnas på kansliet i Helsingfors. Salonens kontaktuppgifter förblir desamma som under More than honey-projektet: anneli.salonen@hunaja.net och 050 470 6411.

Motion för bina och jordbrukarna

Ännu några dagar kan skriva under motionen som gäller för hela EU om en säkrare livsmiljö för bin och schyssta förhållanden för jordbrukarna att utöva sitt yrke. I motionen kräver man att användningen av västskyddsmedel skall begränsas, och att jordbruk skall kunna utövas på ett hållbart sätt, utan att riskera biodiversiteten.

Save Bees and Farmers - medborgarinitiativet har hittills fått över 730 000 underskrifter. Ifall det får över en miljon underskrifter så vidtar Europeiska unionen på basen av det ytterligare åtgärder. Initiativet understöds av bland annat Europeiska yrkesbiodlarnas förening EPBA. Initiativet kan skrivas under till den 30.9.  Save Bees and Farmers .

Kansliet söker en kanslist

Förbundet söker en deltidskanslist för senhösten till Helsingfors. Till arbetsuppgifterna hör att betjäna medlemmarna per telefon och e-post, hjälpa till med evenemangen, uppdatera hemsidan, sköta postarbeten och kansliets allmänna arbeten. Mera information om uppdraget finns på liiton nettisivuilta. Ansökningarna skall sändas senast 30.9 till sml@hunaja.net.

Nya medlemmar till styrelsen

FBF:s årsmöte ordnas den 7.11 i Kuopio. På årsmötet behandlas aktuella saker och förbundets ekonomi samt till styrelsen väljs nya medlemmar. Den här hösten står följande personer i tur att avgå: Nora Mäntysaari Loimijokilaakson Mehiläishoitajat, Jarkko Isokungas Keski-Pohjanmaan Mehiläishoitajat, Arja Korhonen Kuopion Seudun Mehiläishoitajat ja Vesa Auvinen Uudenmaan Mehiläishoitajat. Dessutom väljs på mötet en ny ordförande. Nuvarande ordförande Hannu Luukinen ställer inte upp för omval.

Om du vill påverka förbundets verksamhet och den vägen utvecklingen av biodlingen i Finland så tag modigt kontakt med din lokalförening.

Pengar finns för ungdomsverksamhet

Genom FBF kan man får pengar för att ordna kurser och klubbar för barn och ungdomar . Kurserna skall vara till exempel biodlingspresentationer, bigårdsbesök, att bekanta sig med biprodukter eller tillverknings av kosmetik. Verksamheten skall ske under tiden 1.8.2021–31.7.2022.  Stödet söks genom en fritt formulerad ansökan som skickas senast den 30.9.2021 till sml@hunaja.net.

Hur ta till vara biprodukter

More than honey - utbildningsprojektet är på slutrakan. Kvar är ännu ett utbildningstillfälle, till vilket det ryms med ännu några deltagare: Hur ta till vara pollen, perga, propolis och drönarlarver i praktiken den 30.10. kello 10–18. Platsen är Sedu Lapua, Vesipalontie 2, Lapua. Utbildare är Esa PesonenMaritta Martikkala ja Anneli Salonen.

Anmäl dig  More than honey -hankkeen nettisivuilta.