Tarhaajatiedote 7.9.2021: Kerro kokemuksesi Mehiläisparvet.fi-palvelusta, sähköinen pitopaikkarekisteri avautui...

7.9.2021

Tarha- ja erakkomehiläinen hakivat ruokaa maksaruoholta elokuun lopulla. Kuva: Virpi Aaltonen / SML
Tarha- ja erakkomehiläinen hakivat ruokaa maksaruoholta elokuun lopulla. Kuva: Virpi Aaltonen / SML

 

  
  

Kysely Mehiläisparvet.fi-palvelusta

SML otti kesän 2021 ajaksi koekäyttöön Mehiläisparvet.fi-palvelun. Tarhaajilla oli mahdollisuus rekisteröityä palveluun parvien kiinniottajiksi. Tällöin he saivat sähköpostiinsa ilmoitukset 50 km:n säteellä havaituista parvista. Mikäli tarhaaja pystyi noutamaan parven, hänen tuli varata sen nouto, ottaa yhteyttä parvesta ilmoittaneeseen henkilöön ja lopulta kuitata parvi noudetuksi.

Pyrimme nyt liitossa kartoittamaan, miten hyvin sovellus palveli parvien kiinniottajia ja mitä kehitettävää sovelluksessa on. Toivomme, että vastaisitte palvelua koskevaan kyselyyn ja kertoisitte siinä kokemuksenne ja kehitysideanne. Kyselyyn pääsee tästä.

 

Pitopaikkarekisteriin sähköinen asiointi

Ruokavirasto on avannut eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin sähköisen asiointipalvelun 23.8.2021. Sen avulla myös mehiläishoitajat pystyvät itse tekemään ilmoitukset eläinten pitopaikoista. Ruokavirasto kannustaa kirjautumaan palveluun ja tarkistamaan pitopaikka- ja eläintenpitotietojensa ajantasaisuuden. Sovellukseen kirjaudutaan osoitteessa epr.ruokavirasto.fi.

Pitopaikkojen rekisteröintivelvollisuus koskee kaikkia mehiläistarhaajia, olipa sitten harrastaja tai ammattilainen. Aiemmin mehiläistarhaajat ovat tehneet pitopaikkoihin liittyvät toimintailmoituksensa lomakkeella kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Halutessaan ilmoitukset voi jatkossakin tehdä siten. Samat viranomaiset myös neuvovat ja ohjaavat ilmoitusten tallentamisessa. Lisää tietoa Ruokaviraston sivuilta.

 

Yksi purkki riittää hunajakisaan

Suomen paras hunaja 2021 -kilpailun hunajanäytteet tulee jälleen toimittaa etukäteen SML:n toimistolle Helsinkiin. Kilpailunäytteeksi riittää yksi 500 gramman purkillinen hunajaa. Kisahunajien tulee olla perillä toimistolla viimeistään 28.10. eli reilua viikkoa ennen Sadonkorjuuseminaaria. Mikäli epidemiatilanne vain sallii, Sadonkorjuuseminaarin yleisö päättää hunajakilpailun sarjojen voittajat ja Suomen parhaan hunajan.

Hunajia otetaan toimistolla vastaan lokakuun alusta alkaen. Hunajan voi joko tuoda paikan päälle osoitteeseen Ullanlinnankatu 1 A 3, 00130 Helsinki tai lähettää toimistolle Postin tai Matkahuollon kautta. Lähetä hunaja toimistoa lähinnä olevaan toimipisteeseen, joka on Postilla Kasarmikadun toimipiste ja Matkahuollolla K-market Erottaja. Muista laittaa lähetykseesi myös liiton sähköpostiosoite ja kuluttajaneuvojan puhelinnumero: sml@hunaja.net ja 050 382 2428. Tarkemmat kilpailuohjeet löydät liiton nettisivujen Tapahtumat-alasivulta.

Sadonkorjuuseminaari ja vuosikokous järjestetään tänä vuonna 6.–7.11. Kuopiossa kylpylähotelli Rauhalahdessa. Lisää tietoa seminaarin ohjelmasta kerrotaan seuraavassa Mehiläinen-lehdessä ja mahdollisimman pian myös SML:n nettisivuilla.

 

Mukaan syksyn koulutuksiin

Syksyn mittaan on tarjolla monenlaista koulutusta. More than honey -hankkeen mehiläisvahakoulutus toteutetaan kahdessa osassa: webinaarina 23.9. ja Lahtisen vahavalimolla Oitissa 25.9. Lisätietoa koulutuksista ja ilmoittautumislomakkeen löydät More than honey -hankkeen nettisivuilta.

Aktiivisille mehiläisalan kouluttajille tarkoitettu kouluttajakoulutus järjestetään 2.–3.10. Kiljavalla Nurmijärvellä. Ohjelma ja ilmoittautumislomake ovat SML:n nettisivujen Tapahtumat-sivulla. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 22.9.

Havaintotarhaajaseminaari pidetään perjantaina 5.11. Kuopiossa kylpylähotelli Rauhalahdessa. Seminaarista on helppo jäädä seuraavana päivänä järjestettävään Sadonkorjuuseminaariin. Havaintotarhaajaseminaarin ohjelma ja ilmoittautumislomake julkaistaan myöhemmin SML:n nettisivuilla.

 

Tarjolla apurahaa nuorisotoimintaa varten

SML:n kautta on jälleen mahdollisuus saada tukea lapsille tai nuorille järjestettäviä mehiläisaiheisia kursseja varten. Kurssit tai kerhot voivat sisältää vaikkapa mehiläishoidon esittelyä, pesäkäyntejä, hunajaan ja pesäntuotteisiin tutustumista tai kosmetiikan valmistusta. Toiminta tulee toteuttaa ajalla 1.8.2021–31.7.2022. Toteutuksessa saa mielellään tehdä yhteistyötä muiden tahojen, kuten 4H:n tai partion, kanssa. Yhteensä tukea on haettavissa 7 000 euroa. Rahoitus tulee Suomen kansallisesta EU-osarahoitteisesta mehiläishoito-ohjelmasta.

Vapaamuotoisten hakemusten tulee olla perillä SML:ssä viimeistään 30.9.2021, ja ne voi lähettää osoitteeseen sml@hunaja.net. Lisätietoa hausta löydät SML:n nettisivuilta.

 

Ilmoita karhuvahingot myös liittoon

Olethan muistanut ilmoittaa kesän karhuvahingot myös SML:ään. Vahingot on helppo ilmoittaa SML:n etusivulla olevalla lomakkeella. Karhuvahinkotietoja käytetään mehiläistarhaajien edunvalvonnassa. Vahinkoilmoitukset voivat myös auttaa alueen muita tarhaajia estämään vahinkoja. Lisää tietoa karhuvahingoista ja niiden ehkäisemisestä on liiton nettisivujen Karhut-alasivulla.

 

Slovenia palkitsee vaikuttavan mehiläisteon

Slovenian maa- ja metsätalousministeriö on julistanut kansaivälisen Golden Bee Award 2021 -kilpailun. Kilpailussa etsitään merkittävää innovaatiota, tekoa tai tahoa, joka on tehnyt tunnetuksi mehiläisten ja muiden pölyttäjien merkitystä ja kannustanut niiden suojeluun. Jos mieleesi tulee maailman mittakaavan mehiläisteko, aikaa ilmiantaa se on noin syyskuun loppuun. Lisätietoa kilpailusta ja osallistumisohjeet löydät Slovenian valtion nettisivuilta.