Tarhaajatiedote 18.8.2021: Syyskesän erikoisia hunajia, tutkimusasiantuntijaksi voi hakea vielä...

18.8.2021

Monin paikoin mehiläiset ovat keränneet mettä tai mesikastetta, joka on kiteytynyt kennoihin ja näyttää valkoiselta kidesokerilta. Kuva: Anneli Salonen
Monin paikoin mehiläiset ovat keränneet mettä tai mesikastetta, joka on kiteytynyt kennoihin ja näyttää valkoiselta kidesokerilta. Kuva: Anneli Salonen

 

 

  
  

Syyskesän erikoisia hunajia

Tarhaajat eri puolella Suomea ovat havainneet pesissään syyskesällä pieniä määriä valkoista, tiiviiksi kiteytynyttä hunajaa. Kidesokeria muistuttava hunaja on hämmentänyt monia. Liitossa yritetään selvittää, mistä se on peräisin. Mahdollisia lähteitä ovat esimerkiksi syysmaitiainen, sarjakeltano, valvatit sekä muut syyskesän mykerökukkaiset kasvit tai mesikaste.

Moni tarhaaja on saanut loppukesästä myös tummaa, nopeasti kiteytynyttä hunajaa, joka valkoisen hunajan tapaan jymähtää kennoon eikä hevin irtoa lingotessa. Tumma hunaja on todennäköisesti mesikastehunajaa. Mikäli hunaja jää linkouksessa kennoihin, sen voi hyödyntää mehiläisten ruuaksi keväällä puhdistuslennon jälkeen. Tällöin hunaja kannattaa kuintekin kostuttaa esimerkiksi sumuttamalla kakkua ennen kuin antaa sen mehiläisille.
 

Tutkimusasiantuntijaksi voi vielä hakea

Suomen Mehiläishoitajain Liitto hakee tutkimusasiantuntijaa syyskuun alusta alkaen. Tutkimusasiantuntijan vastuulle kuuluvat tutkimus- ja hankeyhteistyö, pölytyspalvelun edistäminen ja pölyttäjiin liittyvä yleinen neuvonta sekä havaintotarhaajaverkoston koordinointi. Hän myös ohjaa opinnäytetöitä ja erillisselvityksiä, kirjoittaa artikkeleita Mehiläinen-lehteen sekä järjestää erilaisia tilaisuuksia.

Tehtävässä onnistuminen edellyttää ylempää korkeakoulututkintoa, ja tutkijankoulutuksesta on hyötyä tehtävän hoidossa. Kielitaitovaatimuksena on suomen ja englannin kielen hallinta, muu kielitaito, erityisesti ruotsi, katsotaan eduksi. Hakuaika tehtävään päättyy 25.8. Lisätietoa hausta löytyy SML:n nettisivuilta.
 

Havaintotarhaajaksi B-GOOD-hankkeeseen?

B-GOOD-hankkeeseen haetaan havaintotarhaajaa yhden osallistujan luopumisen vuoksi. Uuden osallistujan tarhaus saisi mielellään olla keskisuuri, sillä pientarhaajia on mukana jo useita. Tärkeintä kuitenkin on tarhaajan kiinnostus havaintotarhausta kohtaan ja sitoutuminen B-GOOD-projektin vaatimaan raportointiin.

Hankkeen osallistujat saavat tarhalleen kolme pesävaakaa, jotka saa hankkeen päätyttyä pitää. Lisäksi saa kiinnostavaa tutkimustietoa esimerkiksi omien pesiensä viruskuormasta ja punkkimääristä. Lisää tietoa B-GOOD-hankkeesta ja avoinna olevasta havaintotarhaajan paikasta saa Claude Fleneriltä: claude.flener@hunaja.net tai 040 823 4456.
 

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9.

Hyvää Suomesta -merkkiä hallinnoiva Ruokatieto Yhdistys ry kutsuu jälleen kaikkia viettämään suomalaisen ruoan päivää 4. syyskuuta. Suomalaisen ruoan arvostuksesta voi kertoa esimerkiksi somessa lataamalla aiheeseen sopivia kuvia Instagramiin tunnuksen #suomalaisenruoanpäivä tai #hyvääsuomesta kera tai käyttämällä päivän omaa profiilikehystä Facebookissa. – Ja tietenkin nauttimalla kotimaista ruokaa. Lisää tietoa päivästä ja sen vietosta on Ruokatiedon sivuilla.
 

Hyvää Suomesta -näytteiden vastaanotossa tauko

Hyvää Suomesta -näytteitä ei oteta vastaan 20.8.–5.9. vuosiloman vuoksi. Ethän siis postita näytteitä niin, että ne ovat perillä mainittuna aikana, jotta ne eivät palaudu sinulle. Lisätietoa Hyvää Suomesta -merkin hakemisesta ja hakulomakkeen löydät SML:n nettisivuilta.
 

More than honey -hanke kouluttaa syksyllä

More than honey -hankkeen koulutuksia pyritään järjestämään seuraavasti:

  • Kaupallinen emonkasvatus Salossa 28.8.2021
  • Mehiläisvaha-koulutus kahdessa osassa, webinaarina 23.9. ja yritysvierailuna Lahtisen vahavalimoon Oittiin 25.9.2021
  • Mehiläispesän tuotteet kosmeettisten valmisteiden raaka-aineina Iisalmessa 18.–19.9. 2021.

Koulutusten järjestelyssä otetaan huomioon koronaepidemiaan liittyvät viranomaissuositukset. Lisätietoa ja ilmoittautumislomakkeet löytyvät More than honey -koulutushankkeen sivuilta.
 

AMPASE-hanke kaipaa tietoja ampiaispesistä

AMPASE- eli Ampiaiset ja asenteet -tutkimus kartoittaa muun muassa eri ampiaisten levinneisyyttä Suomessa sekä ihmisten suhtautumista ampiaisiin. Tutkimukseen toivotaan tietoa kansalaisten havaitsemista ampiaispesistä. Kuva ja paikkatieto ovat oleellisimmat hankkeen kaipaamat tiedot.

Mehiläishoitajat ovat aivan erityisasemassa, mitä ampiaisten havainnointiin tulee. Tarhaajat saavat paljon ilmoituksia ampiaispesistä ja toisaalta panevat herkästi merkille ympäristössään esiintyvät pistiäiset. Liitto kannustaakin auttamaan tutkijoita ja osallistumaan hankkeeseen täältä, mikäli ampiaispesiä tulee vastaan. Huomatkaa, että myös herhiläinen kuuluu ampiaisiin.