Biodlarmeddelande 15.7.2021: Vatten åt bina, forskningsexpert anställes

15.7.2021

Biodlarmeddelande 14.7.2021: Ge vatten åt bina, FBF anställer en forskningsexpert...

 

 

14.7.2021


Aaro Kulmala opasti Roni Backia mehiläistarhaushommissa. Kuva: Virpi Aaltonen / SML

Både bina och biodlaren behöver vatten

Det varma vädret fortsätter och det är viktigt att se till att bina har tillgång till vatten i närheten av bikuporna. Det lönar sig att sätta något flytetyg i kärlet med vattnet så att bina inte drunknar utan kan dricka säkert. Det är också viktigt att biodlaren själv dricker tillräckligt och tar pauser i biodlingsarbetet.

 

Var noga med var du placerar dina bikupor

Förbundet har i början av sommaren fått förfrågningar beträffande placeringen av bikupor i närheten av allmänna väger och löpbanor. Man skall alltid placera bikuporna så att de inte utgör fara och stör andra människor. Bikuporna skall också vara försedda med biodlarens uppgifter, åtminstone telefonnumret, så att man vid behov får tag på biodlaren. Övervakningsveterinärerna har påpekat att det finns många bigårdar som saknar kontaktuppgifter helt och hållet.

 

Förbundet anställer en forskningsexpert

Finlands Biodlares Förbund söker en forskningsexpert från början av september. I uppdraget får man delta mångsidigt i att utveckla bibranschen, i skyddet av pollineringsinsekterna och i forskningen på området.

Läs mera om tjänsten på förbundets hemsida SML:n nettisivuilta.

 

Samarbete med youtubaren Roni Back

Youtubaren Roni Back provade på biodlararbetet i juni hos Miro ja Aaro Kulmalan i  Hämeenkyrö. Videon på Roni Backs biodlingjobb är nu publicerad på hans youtube kanal Youtube-kanavallaan. Det lönar sig att titta på videon och vinka åt vännerna också!

Idén till youtubarsamarbetet föddes på vårvintern då FBF:s ungdomsnämnd konstaterade att närträffar inte kan ordnas pga pandemin. Med videon vill man speciellt få ut info om biodling och pollinerare till barn och ungdomar.

 

Vågsamhällesobservatör?

Förbundet har anskaffat nya kupvågar för observatörbiodlare. Ifall du är intresserad av vågkupeobservationer och redo att rapportera deras resultat, skall du ta kontakt med FBF:s forskningsexpert Eeva-Liisa Korpela: eeva-liisa.korpela@hunaja.net.

 

Kansliet är stängt i månadsskiftet juli-augusti

Pga personalen på förbundet är på semester finns det ingen jour på kansliet under tiden 26.7.–11.8. Då levererar vi inte bok- eller materialbeställningar.Vi är dock inte alla på semester tillika så i telefonen svarar alltid någon.