Tarhaajatiedote 14.7.2021: Tarjoa vettä mehiläisille, SML hakee tutkimusasiantuntijaa...

14.7.2021

Aaro Kulmala opasti Roni Backia mehiläistarhaushommissa. Kuva: Virpi Aaltonen / SML
Aaro Kulmala opasti Roni Backia mehiläistarhaushommissa. Kuva: Virpi Aaltonen / SML

Vettä mehiläisille ja tarhaajille

Helteinen sää on jatkunut poikkeuksellisen pitkään, ja on todella tärkeää tarjota mehiläisille kunnollinen vesipiste tarhojen läheisyyteen. Veteen kannattaa asettaa kelluvia kappaleita tai suunnitella juomapaikka muuten siten, että mehiläiset eivät ole vaarassa hukkua. Myös tarhaajien on hyvä huolehtia riittävästä nesteytyksestä mehiläisiä hoitaessaan ja pitää riittävästi taukoja hoitotöissä.

 

Tarkkuutta pesien sijoitteluun

Liitto on saanut alkukesästä jonkin verran yhteydeottoja mehiläispesien sijoittelusta esimerkiksi yleisiin teihin ja lenkkipolkuihin nähden. Pesät tulee aina olla sijoitettu siten, ettei niistä aiheudu vaaraa tai häiriötä muille ihmisille. Pesillä on myös oltava tarhaajan yhteystiedot, vähintään puhelinnumero, jotta tarhaajaan voidaan tarvittaessa olla yhteydessä. Valvontaeläinlääkärit ovat huomauttaneet, että on paljon tarhoja, joilta puuttuvat tarhaajan yhteystiedot kokonaan.

 

Liitto hakee tutkimusasiantuntijaa

Suomen Mehiläishoitajain Liitto hakee tutkimusasiantuntijaa syyskuun alusta alkaen. Tehtävässä pääsee osallistumaan monipuolisesti mehiläisalan kehittämiseen, pölyttäjähyönteisten suojeluun ja alalla tehtävään tutkimukseen.

Tutkimusasiantuntijan vastuulle kuuluvat tutkimus- ja hankeyhteistyö, pölytyspalvelun edistäminen ja pölyttäjiin liittyvä yleinen neuvonta sekä havaintotarhaajaverkoston koordinointi. Tutkimusasiantuntija myös ohjaa opinnäytetöitä ja erillisselvityksiä, kirjoittaa artikkeleita Mehiläinen-lehteen sekä järjestää erilaisia tilaisuuksia. Lisäksi tehtäviin kuuluvat toimistotyöt ja jäsenneuvonta tarpeen mukaan.

Lisätietoja tehtävästä ja hakuohjeet löydät SML:n nettisivuilta.

 

Yhteistyötä tubettaja Roni Backin kanssa

Tubettaja Roni Back kävi kokeilemassa mehiläistarhaajan töitä Miro ja Aaro Kulmalan luona Hämeenkyrössä kesäkuussa. Video Backin mehiläishommista on nyt julkaistu hänen Youtube-kanavallaan. Kannattaa katsoa ja vinkata kavereillekin!

Idea tubettajayhteistyöstä syntyi kevättalvella SML:n nuorisotoimikunnassa, kun todettiin, että lähitapaamisia ja kursseja ei voida järjestää epidemiatilanteen vuoksi. Videon avulla haluttiin jakaa erityisesti lapsille ja nuorille tietoa mehiläistarhauksesta ja pölyttäjistä.

 

Vaakapesätarkkailijaksi?

Liitto on hankkinut uusia pesävaakoja havaintotarhaajia varten. Mikäli olet kiinnostunut vaakapesätarkkailusta ja valmis raportoimaan sen tuloksista, ota yhteyttä SML:n tutkimusasiantuntija Eeva-Liisa Korpelaan: eeva-liisa.korpela@hunaja.net.

 

Toimisto suljettu heinä-elokuun vaihteessa

Liiton henkilökunnan lomien vuoksi SML:n toimistolla ei päivystetä 26.7.–11.8. Silloin emme siis toimita kirja- tai materiaalitilauksia eteenpäin. Emme kuitenkaan lomaile kaikki yhtä aikaa, joten puhelimeen vastataan läpi kesän.