Tarhaajatiedote 17.6.2021: Saithan vahvistusviestin pesätukea hakiessasi...

17.6.2021

Mehiläinen rohtoraunioyrtillä. Kuva: Virpi Aaltonen / SML
Mehiläinen rohtoraunioyrtillä. Kuva: Virpi Aaltonen / SML

Saithan tukihausta vahvistusviestin?

Myrskyn aiheuttamat sähkökatkot haittasivat pahasti sähköisten pesätukihakemusten jättämistä viimeisenä hakupäivänä eli 15.6. Kaikkien 15.6. sähköisen hakemuksen jättäneiden kannattaakin tarkistaa, että he ovat saaneet sähköpostiinsa vahvistusviestin hakemuksen tallentumisesta.

Mikäli vahvistusviestiä ei ole tullut, ota yhteyttä Pohjois-Savon ELY-keskukseen Vuokko Mähöseen: 0295 026 832 tai vuokko.mahonen@ely-keskus.fi. Hän tarkistaa hakemuksen tilanteen.
 

Tue tiedettä – vastaa talvitappiokyselyyn

Vähäisen vastausmäärän vuoksi COLOSS-talvitappiokyselyn vastausaikaa on pidennetty tämän viikon loppuun eli 20.6. asti. Jollet siis vielä ole osallistunut kyselyyn, tee se nyt. Talvitappioista syntyy luotettava käsitys vain, mikäli vastaajia on riittävän suuri määrä.

Kaikki vastaukset osallistuvat kirja-arvontaan, jonka voittaja saa valita SML:n verkkokaupan kirjoista haluamansa teoksen. Seuraavista linkeistä pääset suomenkieliseen kyselyyn ja ruotsinkieliseen kyselyyn. Lisätietoa COLOSS-kyselystä saat SML:n sivuilta.
 

Asiaa hunajan aistinvaraisesta arvioinnista

Tule opettelmaan hunajien aistinvaraista arviointia italialaisten asiantuntijoiden johdolla. Raffaele Dall'Olio ja Gian Luigi Marcazzan perehdyttävät suomalaisia tarhaajia aiheeseen tiistaina 29.6. kello 18.00–21.00. Koulutus toteutetaan webinaarina ja tulkataan suomeksi.

Koulutuksessa keskitytään hunajan aistinvaraiseen arviointiin yleensä, ja lopuksi arvioidaan yhdessä myös muutamia suomalaisia lajihunajia. Arvioitavat hunajanäytteet ovat perillä ne tilanneilla osallistujilla ensi viikolla. Voit kuitenkin ilmoittautua kuunteluoppilaaksi vielä 24.6. asti. Tarkemman ohjelman ja ilmoittautumislomakkeen löydät SML:n nettisivuilta.
 

Laatunäytteiden tulokset lähetetty

SML tutkii vuosittain 150 hunajan laadun. Osa näytteistä kerätään kaupoista ja markkinoilta, osa tulee Hyvää Suomesta -merkkiä hakevilta tarhaajilta ja osa otetaan Suomen paras hunaja -kilpailusta.

Kesän 2020 laatunäytteiden tulokset lähetettiin tarhaajille postitse tällä viikolla. Samalla lähetettiin joko sähköpostilla tai kirjeenä laatutoimikunnan arviot Suomen paras hunaja -kilpailuun osallistuneista hunajista. Kaikkien tulosten pitäisi olla perillä juhannukseen mennessä.

 

More than honey -hanke kouluttaa

Koronatilanne näyttää hiukan helpottavan, joten More than honey -hankkeessa päästään toivottavasti toteuttamaan muutamia koulutuksia. Suunnitteilla ovat seuraavat koulutuspäivät:

  • Kaupallinen emonkasvatus 23.7.2021, Salo, Ilmoittautuminen alkanut.
  • Mehiläisvahapäivä 11.9.2021, Riihimäki
  • Mehiläispesän tuotteet kosmetiikassa 18.–19.9.2021
  • Työpaja siitepölyn, propoliksen ja kuhnuritoukkien käsittelystä 30.10.2021
      

Tiedustelut: anneli.salonen@hunaja.net tai 050 4706411