Tarhaajatiedote 2.6.2021: SML tarjoaa myös kesällä monenlaista koulutusta...

2.6.2021

Kuva: Virpi Aaltonen / SML
Kuva: Virpi Aaltonen / SML

Kesällä tapahtuu!

SML järjestää jonkin verran kesäkoulutusta, vaikka kesä pitääkin mehiläishoitajat pääosin kiireisinä tarhoilla. Tarkasta alta, olisiko liitolla tarjota opetusta sinulle sopivista aiheista. Kaikissa lähikoulutuksissa otetaan huomioon senhetkiset koronarajoitukset.
 

Käytännön keinosiemennyskoulutus 21.–22.6.

Keinosiemennyksen käytännön koulutus järjestetään 21.–22.6. Koulutuspaikka varmistuu lähipäivinä.

Koulutukseen osallistujan tulee hallita keinosiemennyksen teoria. Perustiedoksi riittää, jos osallistuit More Than Honey -hankkeen Małgorzata Bieńkowskan luentoon 24.5. tai olet kuunnellut sen nauhoitteen. Luennon nauhoitetta voi kysyä Anneli Saloselta, anneli.salonen@hunaja.net.

Koulutukseen tulee ottaa mukaan oma keinosiemennyslaitteisto, sukukypsiä kuhnureita sekä noin 10 vuorokauden ikäisiä pariutumattomia emoja. Voit osallistua kurssille myös yhdessä keinosiemennyslaitteen omistavan henkilön kanssa. Lisäksi muutama osallistuja voi tulla mukaan ilman laitteistoa. Koulutuksen maksimiosallistujamäärä on 10.

Lisätietoja kurssista saa Maritta Martikkalalta: 050 3030890 tai maritta.martikkala@hunaja.net. Ilmoittautuminen ja tarkemmat ohjeet löytyvät SML:n nettisivuilta.
 

Hunajan aistinvarainen arviointi 29.6.

SML järjestää hunajan aistinvaraisen arvioinnin koulutuksen tiistaina 29.6. kello 18.00–21.00. Koulutus toteutetaan webinaarina. Kouluttajina toimivat Raffaele Dall'Olio ja Gian Luigi Marcazzan Honey Sensory Education -yrityksestä Italiasta. Tilaisuus tulkataan suomeksi.

Koulutuksessa keskitytään hunajan aistinvaraiseen arviointiin yleensä, mutta arvioidaan yhdessä myös muutamia suomalaisia lajihunajia. Niistä lähetetään pieni näytepakkaus 40:lle ensimmäisenä ilmoittautuneelle. Koulutusta voivat kuitenkin kuunnella kaikki halukkaat. Lajihunajanäytteiden arviointi on vain osa tilaisuutta. Koulutuksen tarkempi ohjelma ilmoitetaan pian.

Ilmoittautuminen koulutukseen alkaa maanantaina 7.6. kello 8.00, ja se tulee tehdä SML:n sivuilla olevalla lomakkeella. Mukaan voi ilmoittautua myös pelkästään kuunteluoppilaaksi. Lisätietoja ja ilmoittautuminen SML:n nettisivuilta.
 

Emonkasvatusseminaari Porissa 28.–29.6.

Liitto järjestää emonkasvatuseminaarin Porissa Matti ja Markus Ruususen mehiläistilalla 28.–29.6. Seminaarissa opitaan emonkasvatuksen niksejä ja harjoitellaan käytännössä emonkasvatukseen liittyviä asioita toukansiirrosta alkaen. Lisäksi kuullaan emojen jalostuksesta ja siihen liittyvistä haasteista.

Osallistujia mahtuu mukaan rajallinen määrä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumislomakkeen sekä lisätietoa tapahtumasta ja majoitusvaihtoehdoista löydät liiton nettisivuilta. Seminaari on osallistujille ilmainen, mutta ruokailu ja majoitus tulee kustantaa itse.
 

Pölyttäjätilaisuus Tuorlassa 5.7.

Tuorlassa järjestetään 5.7. Pölyttäjien asialla -seminaari. Tilaisuudessa puhutaan muun muassa pölyttäjille tärkeistä ravintokasveista ja niiden suosimisesta viljely-ympäristössä. Lisäksi kerrotaan, miten pölytyspalvelu toimii käytännössä. Puheenvuorojen jälkeen tilaisuus jatkuu maastossa, missä tutustutaan pölyttäjiä houkutteleviin mesikasvikasvustoihin ja pölytyspalvelun tuottamiseen.

Tarkka ohjelma ja ilmoittautuminen Pro Agrian nettisivuilta. Lisätietoja tilaisuudesta antaa myös Eeva-Liisa Korpela: eeva-liisa.korpela@hunaja.net tai 040 5063 202.
 

Tarjolla uusia opetusvideoita

More than honey -koulutushanke on tuottanut opetusvideoita siitepölyrakeiden, pergan ja propoliksen keräämisestä ja kauppakunnostamisesta sekä kotitarve-emonkasvatuksesta. Videot löytyvät hankkeen nettisivuilta kunkin tuotteen kohdalta sekä emonkasvatussivuilta. Tervetuloa tutustumaan!
 

Parvet takaisin tarhoille

Mehiläisten parveilua ja tarhakarkulaisia on havaittu jo ainakin Etelä-Suomessa. Jotta parvet saadaan mahdollisimman tehokkaasti talteen, käy ilmoittamassa yhteystietosi mehiläisparvet.fi-palveluun. Sen kautta saat sähköpostiviestin lähistölläsi havaituista parvista ja voit noutaa parveilijat tarhan turvaan. Huolehditaan yhdessä mehiläisistä!
 

                               Hyvää kesää kaikille!

SML toivottaa kaikille mehiläistarhaajille rentouttavaa ja aurinkoista kesää. Liiton toimisto on kesän ajan avoinna vaihtelevasti. Vähintään yksi SML:n työntekijä on kuitenkin yleensä toimistoaikaan tavoitettavissa toimiston puhelinnumerosta 010 387 4770 tai 044 306 3200 .