Tarhaajatiedote 25.5.2021: Hae pesäkohtaista tukea, vastaathan COLOSS-kyselyyn...

25.5.2021

Tarhaaja keväisillä mehiläispesillä. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Tarhaaja keväisillä mehiläispesillä. Kuva: Tarja Ollikka / SML
 
 
  

Hae pesätukea Vipu-palvelussa

Mehiläistalouden talveutustuen haku on alkanut Vipu-verkkoasiointipalvelussa. Voit hakea tukea, jos sinulla on kesäkuun alusta syyskuun loppuun vähintään 15 talvehtinutta mehiläisyhteiskuntaa, joista voi korjata normaalin hunajasadon. Lisäksi sinun tulee olla rekisteröitynyt Ruokavirastoon eläintenpitäjäksi ja ilmoittanut kaikkien tarhojesi pitopaikat rekisteriin. Haku päättyy tiistaina 15.6.2021. Hakemus kannattaa lähettää hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä.

Tukea voi hakea edelleen myös paperilomakkeella. Lomakkeen 204 voit tulostaa ruokavirasto.fi-sivustolta. Palauta lomake Pohjois-Savon ELY-keskukseen tai Ahvenanmaalla valtionvirastoon. Postitse lähetetyn hakemuksen tulee olla postileimattu viimeistään 15.6.2021. Hakemukseen kannattaa pyytää aina postileima.

Lisätietoja hausta on Ruokaviraston sivuilla. Sivuilta löytyy myös ohje hakemuksen tekoon Vipu-palvelussa. Pesäkohtaisen tuen hakua käsiteltiin Neuvojan ajankohtaistunnilla eilen 24.5. Nauhoite tunnista ladataan aivan pian SML:n nettisivuille.

Mehiläistalouden tukea koskeviin kysymyksiin vastaavat Vuokko Mähönen Pohjois-Savon ELY-keskuksessa 0295 026 832 tai vuokko.mahonen@ely-keskus.fi ja Charlotta Granqvist Ahvenanmaalla 018 635 279 tai charlotta.granqvist@ambetsverket.fi    

 

Vastaathan COLOSS-kyselyyn

SML kaipaa vastauksia COLOSS-yhteistyönä tehtävään talvitappiokyselyyn, jotta viime talven tappioista saadaan luotettava käsitys. Käythän vastaamassa, jollet ole aiemmin ehtinyt. Vastaaminen käy nopeasti, kun pidät tarhamuistiinpanosi esillä. Muista painaa lopuksi LÄHETÄ-painiketta, jotta vastauksesi tallentuu.

Kaikki loppuun asti täytetyt vastaukset osallistuvat kirja-arvontaan, jonka voittaja saa valita SML:n verkkokaupan kirjoista haluamansa teoksen. Lämmin kiitos ja onnea arvontaan! Linkki suomenkieliseen kyselyyn ja ruotsinkieliseen kyselyyn. Lisätietoa COLOSS-kyselystä saat SML:n sivuilta. Kyselyyn voi vastata 13.6. asti.

 

Tarjolla tukea puhdasparitustarhoille

SML ry on avannut hakemuslomakkeen puhdasparitustarhan tuen hakemiseksi kauden II (1.8.2020–31.7.2021) mehiläishoito-ohjelman rahoituksen turvin. Haku on auki 31.5.2021 asti, jonka jälkeen liiton johtokunta valitsee tuen saajat seuraavassa kokouksessaan. Kokonaisbudjetti on 2 000 euroa, ja tarhoja valitaan 2 kappaletta tai harkinnan mukaan. Valituille hakijoille ilmoitetaan tuen myöntämisestä. Linkki hakemukseen.

Finlands Biodlares Förbund R.F. har öppnat ett ansökningsformulär för att ansöka om stöd från det renparningsområdet med finansiering från perioden II (1.8.2020–31.7.2021) av biodlingsprogrammet. Stödansökan är öppen till 31 maj 2021, varefter föreningens styrelse väljer stödmottagarna vid sitt nästa möte. Total budget är 2000 €, och 2 eller flera renparningsområden ska väljas. Valda sökande kommer att meddelas. Länken till ansökan.

 

Oletko havainnut toukkamätää?

SML kartoittaa toukkamädän esiintymistä Suomessa. Mikäli olet havainnut toukkamätään viittaavia oireita omassa tarhauksessasi, ilmoita asiasta mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkalalle: maritta.martikkala@hunaja.net. Näytteitä toukkamädästä otetaan loppukesästä 2021 ja touko-kesäkuussa 2022. Näytteenotto pyritään kohdentamaan alueille, joilla tautia esiintyy.

Toukkamädän oireisiin kuuluvat esimerkiksi kellertävän väriset, oudoissa asennoissa makaavat avosikiöt. Lisää toukkamädästä voit lukea SML:n sivuilta. Toukkamätää kutsutaan myös Eurooppalaiseksi toukkamädäksi.

 

Kirjaudu parvien noutajaksi uuteen palveluun

SML ottaa kesäksi koekäyttöön mehiläisparvet.fi-palvelun. Palveluun voi kuka tahansa ilmoittaa löytämänsä mehiläisparven, jolloin palveluun liittyneet lähialueen mehiläishoitajat saavat siitä ilmoituksen sähköpostilla. Mehiläishoitaja, joka päättää hakea parven tarhalleen, merkitsee parven varatuksi ja noutaa sen. Noudon jälkeen mehiläishoitaja merkitsee parven noudetuksi. Palvelu toimii kaikilla nettiselaimilla tietokoneella, tabletilla ja puhelimella eikä vaadi erillistä sovelluksen asentamista.

Palvelu vaatii onnistuakseen, että mahdollisimman moni mehiläishoitaja liittyy mukaan osoitteessa mehilaisparvet.fi. Liittyäkseen ei tarvitse olla SML:n jäsen. Palveluun liittymällä ei sitoudu parvien noutamiseen. Parvi-ilmoituksesta voi aina tarkistaa, kuinka lähellä omaa tarhaa parvi on, ja päättää parven noudosta sen jälkeen. SML:n vanha parvikartta toimii toistaiseksi mehiläisparvet.fi-palvelun rinnalla. Lisätietoa Mehiläisparvet.fi-palvelusta voi tiedustella esimerkiksi 31.5. pidettävällä Neuvojan ajankohtaistunnilla, jonka aiheena on parveilu.

 

Aistinvaraisen arvioinnin koulutus kesäkuussa

SML järjestää tiistaina 29.6. hunajan aistinvaraisen arvioinnin koulutuksen kello 18–21. Koulutus järjestetään webinaarina, ja asiantuntijoina toimivat Raffaele Dall'Olio ja GianLuigi Marcazzan Italiasta, Honey Sensory Education -yrityksestä. Luennolla puhutaan myös suomalaisista lajihunajista, ja italialaiset asiantuntijat kuvailevat niiden ominaisuuksia. Tiedotamme koulutuksesta pian lisää, mutta ajan voi jo laittaa kalenteriin.

 

Liittoon ruotsinkielinen neuvoja

Suomen Mehiläishoitajain Liitossa on aloittanut toukokuussa uusi työntekijä, Camilla Elf. Hän toimii osa-aikaisena mehiläishoidon neuvojana vuoden 2022 loppuun asti ja palvelee erityisesti ruotsinkielisiä mehiläishoitajia. Camilla Elfillä on 30 vuoden kokemus mehiläishoidosta, ja hän on toiminut aiemmin aktiivisesti esimerkiksi SML:n laatutoimikunnassa ja Finlands Biodlarföreningenissä. Elf on koulutukseltaan mehiläishoitoa ja hyönteistiedettä pääaineenaan opiskellut agronomi. Hänellä on myös teknikon koulutus.

Camilla Elfin tavoittaa sähköpostiosoitteesta camilla.elf@hunaja.net ja puhelinnumerosta 050 535 2673. Elf hoitaa tehtävää Tenholasta käsin ja matkustaa tarpeen mukaan.

 

Förbundet fick en svenskspråkig rådgivare

I maj började en ny arbetstagare på Finlands Biodlares Förbund, nämligen Camilla Elf. Hon fungerar som biodlingsrådgivare på deltid till slutet av 2022, och betjänar speciellt alla svenskspråkiga biodlare. Camilla Elf har 30 års erfarenhet av biodling, och har tidigare varit aktiv medlem i FBF:s kvalitetskommitté och Finlands Biodlarförening rf. Elf är en agronom som studerat entomologi och biodling som huvudämne. Därutöver är hon också tekniker.

Camilla Elf har e-post adressen camilla.elf@hunaja.net och hennes telefonnummer är 050 535 2673. Elf sköter sitt uppdrag med utgångspunkt från Tenala men besöker biodlare då behov finns.

 

SML:n messukalusto myynnissä

SML tarjoaa jäsenilleen ostettavaksi liiton omistamat messukalusteet. Osa kalusteista on teetetty Yhteistyöllä makeampaan elämään -hankkeessa vuosina 2003–2006.

Kalustoon voi tutustua täällä. Kysymykset ja ostotarjoukset haluamistaan kalusteista voi toimittaa 15.6. mennessä sähköpostilla liittoon: sml@hunaja.net. Messukalusto on varastossa Varsinais-Suomessa, ja nouto tai kuljetus tulee järjestää itse tai sopia siitä varaston omistajan kanssa. Yhteystiedot saa SML:stä: sml@hunaja.net