Tarhaajatiedote 26.4.2021: Kylmä sääjakso koettelee mehiläiskuntia, SML hakee osa-aikaista neuvojaa...

26.4.2021

Paju kukkii Etelä-Suomessa. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Paju kukkii Etelä-Suomessa. Kuva: Tarja Ollikka / SML

 

Takatalvi koettelee pesien ruokavaroja

Sikiöinti on mehiläispesissä jo monin paikoin hyvässä vauhdissa. Alkanut kylmä sääjakso kuluttaakin yhteiskunnan ruokavaroja nopeasti. Seuraa siis pesän takapainoa ja anna tarvittaessa esimerkiksi 50-prosenttista sokeriliuosta ruokintakehällä muutama litra kerrallaan. Kun sää lämpenee, yhteiskunta saa taas ruokaa ympäristöstä.
 

Vastaa talvitappiokyselyyn – voit voittaa kirjan

Nyt on taas aika kirjata ja analysoida talven tappioita. SML:n COLOSS-yhteistyönä tehtävä talvitappiokysely on avattu, ja liitto toivoo, että mahdollisimman moni vastaisi siihen. Mitä useampi vastaus saadaan, sitä luotettavampia tulokset ovat. Ota muistiinpanot valmiiksi esille, kun alat täyttää kyselyä, niin vastaaminen käy nopeasti. Muista painaa lopuksi LÄHETÄ-painiketta, jotta vastauksesi tallentuu.

Kaikki loppuun asti täytetyt vastaukset osallistuvat kirja-arvontaan, jonka voittaja saa valita SML:n verkkokaupan kirjoista haluamansa teoksen. Lämmin kiitos ja onnea arvontaan!

Linkki suomenkieliseen kyselyyn ja ruotsinkieliseen kyselyyn.
 

Tarkkuutta EKM-näytteiden lähetteisiin

Uusi EKM-analyysikokeilu on aiheuttanut lisätyötä Ruokaviraston laboratoriolle. Näytelähetteet ovat monessa tapauksessa olleet puutteellisesti ja epäselvästi täytettyjä. Lähetteet tuleekin täyttää ehdottoman huolellisesti ja merkitä pitopaikkatunnukset selvästi. Ruokavirasto tarkastaa lähetteet, ja jos niissä ilmenee huijausyrityksiä, mahdollisuus saneerauksen jälkeiseen ilmaisnäytteeseen poistetaan.

Lisää tietoa mehiläistaudeista saat SML:n sivuilta; ohjeet näytteiden ottamiseen ovat Ruokaviraston sivuilla. Tässä myös linkki tutkimuslähetteeseen.
 

FBF söker biodlingsrådgivare

Finlands Biodlares Förbund söker en svenskspråkig BIODLINGSRÅDGIVARE på deltid från och med början av maj.

Biodlingsrådgivarens arbetsbeskrivning omfattar tjänster åt svenskspråkiga biodlare inom områden som biodlingsrådgivning, utbildning och sjukdomskartläggning. Rådgivaren organiserar seminarier, producerar och översätter skriftligt material och deltar efter behov i förbundets andra uppgifter.

Rådgivarens arbetsbeskrivning är självständig, med ett gediget stöd av förbundets övriga anställda, och rådgivaren arbetar som arbetspartner med förbundets erfarna biodlingsrådgivare och rapporterar till verksamhetsledaren.

Tjänsten är en visstidstjänst på deltid med flexibel arbetstid (ca. 50 h/månad, 6 mån./år) t o m 31.12.2022. Kravet på språkkunskaper är utmärkta kunskaper i svenska och finska (muntligt och skriftligt); engelska anses som merit. Tillgång till egen bil är ett krav, eftersom resor ingår ibland i arbetet. Start från och med början av maj eller efter möjlighet.

Mer information på våra hemsidor.
 

SML hakee mehiläishoidon neuvojaa

Suomen Mehiläishoitajain liitto hakee osa-aikaista, ruotsinkielistä MEHILÄISHOIDON NEUVOJAA toukokuun alusta alkaen.

Mehiläishoidon neuvojan toimenkuvaan kuuluu ruotsinkielisten mehiläishoitajien palvelu mm. mehiläishoidon neuvonnan, koulutuksen ja tautikartoitusten osalta. Neuvoja organisoi seminaareja, tuottaa sekä kääntää kirjallista materiaalia ja osallistuu liiton muihin tehtäviin tarpeen mukaan.

Neuvojan toimenkuva on itsenäinen, mutta hänellä on takanaan liiton toimihenkilöiden vankka tuki, ja hän toimii liiton pitkäaikaisen mehiläishoidon neuvojan työparina raportoiden toiminnanjohtajalle.

Tehtävä on määräaikainen, työajaltaan joustava, osa-aikainen toimi (n. 50 h/kk, 6 kk vuodessa) jatkuen 31.12.2022 asti. Kielitaitovaatimuksena on ruotsin ja suomen kielen (suullinen ja kirjallinen) erinomainen hallinta, englanti katsotaan eduksi. Oma auto oltava käytettävissä, sillä työ sisältää ajoittaista matkustamista. Työn aloitus toukokuun alusta tai mahdollisuuksien mukaan.

Lue lisää nettisivuiltamme.
 

SML:n messukalusto myyntiin

SML tarjoaa jäsenilleen ostettavaksi liiton omistamat messukalusteet. Osa kalusteista on teetetty Yhteistyöllä makeampaan elämään -hankkeessa vuosina 2003–2006.

Kalustoon voi tutustua täällä. Kysymykset ja ostotarjoukset haluamistaan kalusteista voi toimittaa 15.6. mennessä sähköpostilla liittoon: sml@hunaja.net. Messukalusto on varastossa Varsinais-Suomessa, ja nouto tai kuljetus tulee järjestää itse tai sopia siitä varaston omistajan kanssa. Yhteystiedot saa SML:stä: sml@hunaja.net