Tarhaajatiedote 12.4.2021: Neuvojan ajankohtaistunnit jatkuvat, karhuaidat kuntoon...

12.4.2021

Pajun siitepölyä alkaa pian tulla pesiin Etelä-Suomessa. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Pajun siitepölyä alkaa pian tulla pesiin Etelä-Suomessa. Kuva: Tarja Ollikka / SML

Neuvojan ajankohtaistunnit jatkuvat

Talven ja alkukevään pyörineet torstaiset yrittäjyysluennot jäävät tauolle. Niiden sijaan mehiläishoitoon liittyviä neuvoja saa jälleen maanantaisin Neuvojan ajankohtaistunnilta kello 15. Ensimmäinen tunti on heti tänään. Tunnille ei tarvitse ilmoittautua, ja osallistumislinkki löytyy SML:n nettisivuilta. Samalla sivulla on lomake, jonka kautta voi lähettää neuvojalle kysymyksiä etukäteen.

Luennot nauhoitetaan, joten mikäli ei ehdi paikalle, voi katsoa nauhoituksen jälkikäteen. Myös yrittäjyysluentotallenteita voi vielä käydä katsomassa samalla sivulla. Yrittäjyysluentoja jatketaan mahdollisesti ensi syksynä.
 

Karhuaidat kuntoon

Talviuniltaan heränneistä karhuista on tehty jo havaintoja. Nyt on siis aika viedä sähköaitojen virtalähteet tarhoille ja laittaa karhuaidat toimintakuntoon. Mehiläistarhaaja saa karhuaitatarpeet ilmaiseksi käyttöönsä Farmcomp Oy:stä, mutta virtalähteet pitää hankkia itse. Lisätietoa aidoista ja aitausohjeet löydät SML:n sivuilta.

Myös ohjeet karhuvahingosta ilmoittamiseen löytyvät SML:n sivujen Karhut-alasivulta. Ilmoitathan vahingon myös liittoon, jotta SML pystyy seuraamaan vahinkomääriä ja käyttämään lukuja tarhaajien edunvalvonnassa. Samalla myös karhukartta pysyy ajan tasalla ja muut alueen tarhaajat saattavat säästyä vahingoilta.
 

Maailman mehiläispäivä toukokuussa

Maailman mehiläispäivää vietetään taas torstaina 20.5. SML kannustaa paikallisyhdistyksiä ja yksittäisiä tarhaajia huomioimaan päivän mahdollisuuksien mukaan. Mikäli pientenkin lähitapahtumien järjestäminen on mahdotonta, tempauksia voi järjestää ja tietoa jakaa somessa. Liitto lähettää päivästä mediatiedotteen, johon kootaan tarhaajienkin tapahtumat. Kerro siis maailman mehiläispäivän suunnitelmistasi myös liittoon täällä.
 

Työpaikkatorilta apua hoitotöihin

SML:n nettisivuilla voi ilmoittaa työvoiman tarpeestaan tai ilmoittautua töihin mehiläistiloille täyttämällä kaavakkeen Mehiläistarhauksen työpaikkatori -alasivulla. Ilmoitukset julkaistaan jäsensivuilla samannimisellä alasivulla. Jäsensivujen tunnuksen ja salasanan löydät aina tuoreimman Mehiläinen-lehden sisäkannesta, vasemmasta alalaidasta. Työpaikkatorilla on jo useita ilmoituksia, kannattaa käydä katsomassa.
 

Pölytyskysely hedelmän- ja marjanviljelijöille

SML ja Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto tekevät parhaillaan kyselytutkimusta pölytyspalvelun käytöstä. Vinkkaa kyselystä tutulle viljelijälle tai vastaa itse, mikäli harjoitat mehiläishoidon lisäksi myös puutarhakasvien viljelyä.

Kyselyssä kartoitetaan tarhamehiläispesien käyttöä hedelmien ja marjojen pölytyksessä. Mehiläispesät voivat olla viljelmällä joko pysyvästi, tai ne voidaan siirtää sinne tietyn kasvin kukintaa varten. Kyselyssä selvitetään lisäksi kasvatettujen kimalaisten käyttöä pölytyksessä. Kaipaamme vastauksia myös niiltä viljelijöiltä, jotka eivät käytä tarhamehiläisiä tai kasvatettuja kimalaisia pölytyksessä. Kyselyyn pääset tästä.
 

Hyvää Suomesta -kiintiö täynnä

Hyvää Suomesta -merkin hakukiintiö on tältä keväältä täyttynyt eikä hakemuksia oteta toistaiseksi vastaan. Hakemuksia voi lähettää jälleen heinäkuun alusta alkaen, kun uuden sadon hunajaa on saatavilla.
 

Tarjolla siitepöly-, perga- ja propoliskoulutusta

More than honey -hanke järjestää huhtikuussa kaksi kiinnostavaa koulutusta. Ilmoittautukaahan pian, jotta ehditte mukaan!

Siitepölyn ja pergan tuottaminen ja käsittely
Aika: torstai 15.4. klo 18–20
Kouluttajina Esa Pesonen ja Anneli Salonen
Osallistumismaksu: 20 €. Maksaneille lähetetään osallistumislinkki.

Propoliksen tuottaminen ja käsittely
Aika: torstai 22.4. klo 18–20
Kouluttajina Esa Pesonen ja Anneli Salonen
Osallistumismaksu: 20 €. Maksaneille lähetetään osallistumislinkki

Ilmoittautuminen More than honey -hankkeen sivuilla olevalla lomakkeella. Tiedustelut: anneli.salonen@hunaja.net tai 050 4706411.