Aika laittaa karhuaidat toimintakuntoon

1.4.2021

Kuva: Anneli Salonen
Kuva: Anneli Salonen

Karhut heräilevät talviuniltaan eteläisessä Suomessa maalis-huhtikuun vaihteessa. Talven ajan paastonneet karhut ovat nälkäisiä, ja osa niistä täyttää mielellään vatsaansa myös mehiläistoukilla ja hunajalla. Nyt on siis aika viedä sähköaitojen virtalähteet tarhoille ja laittaa karhuaidat toimintakuntoon.

Suuri osa karhuvahingoista tapahtuu nimenomaan keväällä ja alkukesästä, joten tarhaajan kannattaa olla liikkeellä ajoissa. Nälkäisille karhuille on tarjolla keväisessä luonnossa vielä niukasti ravintoa, ja ne liikkuvat enemmän kuin myöhemmin kesällä. Yksi mehiläispesiin mieltynyt karhu voikin kierrellessään aiheuttaa tuhoa useilla alueen tarhoilla.

Mehiläistarhaaja saa karhuaitatarpeet ilmaiseksi käyttöönsä Farmcomp Oy:stä, mutta virtalähteet pitää hankkia itse. Lisätietoa aidoista ja aitausohjeet löydät SML:n sivuilta.

Jos tarhoillasi tapahtuu karhuvahinko, ohjeet vahingosta ilmoittamiseen löytyvät nekin SML:n sivujen Karhut-alasivulta. Ilmoitathan vahingon myös liittoon. On edunvalvonnan kannalta tärkeää, että SML pystyy seuraamaan vahinkomääriä. Samalla myös karhukartta pysyy ajan tasalla, ja muut alueen tarhaajat saattavat säästyä vahingoilta.