Tarhaajatiedote 19.3.2021: Selvitä pesäkuolemien syy, pesäkohtainen tuki 19 euroa...

19.3.2021

Kuva: Tarja Ollikka
Kuva: Tarja Ollikka

Selvitä pesäkuolemien syy

Pohjois- ja Itä-Suomessa mehiläispesät lepäävät vielä paksun hangen alla, mutta Etelä-Suomessa on jo monin paikoin päästy ensimmäiselle pesäkierrokselle. Mikäli kevät paljastaa talvitappioita, on tärkeää selvittää, miksi pesät menehtyivät. Apua tähän löytyy liiton nettisivuilta, Kuolleen pesän tarina -alasivulta.

Kuolleet pesät ja niiden kuolinsyyt on myös hyvä kirjata muistiin, jotta huhtikuussa avautuvan COLOSS-talvitappiokyselyn täyttäminen olisi helpompaa.
 

Pesätuen määrä pysyy samana

Mehiläistalouden pesäkohtainen tuki on tänä vuonna 19 euroa talvehtinutta yhteiskuntaa kohti kuten viime vuonnakin. Tukea saadakseen mehiläistarhaajalla täytyy olla vähintään 15 mehiläisyhteiskuntaa, joista pystyy keräämään satokauden päätteeksi normaalin hunajasadon. Lisäksi tarhaajan on täytynyt saada myyntituloja mehiläistaloudesta ja noudattaa eläinrekisterilainsäädäntöä. Valtioneuvosto julkaisi pesäkohtaisesta tuesta eilen tiedotteen. SML tiedottaa tuen hakuohjeista tarkemmin myöhemmin.
 

Pölyttäjätietoa golfkentänhoitajille

Suomen golfkentänhoitajien yhdistys FGA ry on tuottanut yhdessä SML:n kanssa oppaan pölyttäjäystävälliseen golfkentän hoitoon. Oppaan voi ladata FGA ry:n sivuilta, ja se jaetaan myös painettuna kaikille FGA:n jäsenille. Hyvä, että pölyttäjät huomataan myös viheriöiden laidoilla!
 

Kehittämiswebinaari huhtikuussa

Mehiläistalouden kehittämisseminaari järjestetään tänä vuonna webinaarina lauantaina 17.4. Ohjelma on vielä suunnitteluvaiheessa, mutta päivän voi jo laittaa kalenteriin. Toivoisimme, että mahdollisimman moni paikallisyhdistys nimeäisi seminaariin ainakin yhden osallistujan, jotta kuulisimme mahdollisimman laajasti yhdistysten mielipiteitä ja ajatuksia.
 

Jäsensivuille kirjautuminen

Tiedoksi uusille ja muistutukseksi vanhoille SML:n jäsenille, että SML:n jäsensivuille pääsee Mehiläinen-lehden sisäkannen vasemmassa alalaidassa olevilla tunnuksilla. Kaikille on siis sama tunnus ja salasana. Salasana vaihdetaan ajoittain. Jäsensivuilla voi tutkia esimerkiksi Mehiläinen-lehtiä vuodesta 2012 alkaen.
 

More than honey -hankkeelle jatkoaikaa

More than honey -hanke sai jatkoaikaa vuoden 2021 loppuun. Hanketta vetävä Anneli Salonen työskentelee hankkeen parissa jatkossa osa-aikaisesti. Häneen voi ottaa yhteyttä esimerkiksi muita pesän tuotteita, tuotteistamista ja emonkasvatusta koskevissa asioissa: anneli.salonen@hunaja.net.

More than honey -hanke järjestää huhtikuussa mehiläistuotteisiin liittyviä webinaareja. Aiheina ovat emomaidon tuotanto (luento Romaniasta), siitepöyn ja pergan tuottaminen ja käsittely sekä propoliksen tuottaminen ja käsittely. Webinaareista peritään pieni osallistumismaksu. Tarkempaa tietoa webinaareista löydät hankkeen nettisivuilta.
 

Jäsenmaksuja vielä maksamatta

Liiton jäsenmaksuja on tältä vuodelta vielä jonkin verran maksamatta. Laskut on lähetetty tammikuun lopulla pääosin sähköpostitse. Mikäli et muista maksaneesi maksua etkä löydä laskuasi, otathan yhteyttä Virpi Aaltoseen: virpi.aaltonen@hunaja.net.