Mehiläishoitoa opitaan talven kursseilla

11.11.2013

Syksy ja talvi sopivat hyvin mehiläisharrastuksen aloittamiseen. Silloin järjestetään  mehiläishoidon ja hunajantuotannon kursseja eri puolilla Suomea. Kurssin jälkeen voi keväällä hankkia omat mehiläispesät.

Mehiläishoitoon saa hyvän ja vankan pohjan alan kurssilta. Sen jälkeen voi loppuikänsä hioa taitojaan ja oppia yhä uusia, kiehtovia puolia mehiläisistä ja mehiläistuotteiden tuotannosta.
Kursseilla käydään läpi mehiläishoidon ja hunajantuotannon perusteet: mitä mehiläishoito vaatii, millainen on mehiläisten vuosi, kuinka tauteja torjutaan, mikä on pölytyksen hyöty ja miten hunaja saadaan purkkeihin. Kursseihin voi liittyä myös vierailuja mehiläispesillä.

Mehiläishoitokurssien järjestäjinä toimivat Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:n paikallisyhdistykset.
Kurssien yhteydessä on mahdollista saada kontakteja paikallisiin mehiläistarhaajiin ja tutustua alan lehtiin ja kirjallisuuteen.
”Mehiläishoidon kurssit ovat viime vuosina olleet todella suosittuja”, kertoo toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen SML:sta. ”Naisten ja nuorten määrä näyttää nyt lisääntyvän mehiläistarhaajien joukossa.”
Vartiainen näkee harrastuksen suosion kasvulle useita syitä.
”Monet kaipaavat nykyarkeen luonnonläheistä toimintaa. Lisäksi monet ovat huolissaan pölyttäjien tilanteesta, koska julkisuudessa on puhuttu paljon maailman mehiläiskadoista. Se on herättänyt ihmisiä kursseille. Tietysti myös hunaja sekä pesien tuoma pölytyshyöty puutarhojen sadolle ovat tärkeä osa harrastusta.”

Mehiläispesän hinta 350 euroa

Mehiläishoidon kurssit järjestetään usein yhteistyössä paikallisen työväen- tai kansalaisopiston kanssa. Kursseista ilmoitetaan mm. Mehilaishoitajat.fi -sivustolla.
Mehiläispesät hankitaan yleensä keväällä. Aloittajalle suositellaan kahden tai kolmen pesän hankintaa. Yhden pesän hinta on noin 350 euroa. Lisäkustannuksia kertyy erilaisista mehiläishoidon varusteista.
Mehiläiset sopivat niin maaseudulle kuin kaupunkeihin. Erityisesti taajamissa on tärkeää miettiä huolella pesien sijainti.
Tällä hetkellä Suomen Mehiläishoitajain Liitossa on noin 2 000 jäsentä.