Tarhaajatiedote 12.1.2021: Ilmoittaudu Talvipäiville, muista suojata pesät lumelta ja jäältä...

12.1.2021

Talvehtivia pesiä Pohjois-Karjalassa. Kuva: Anneli Salonen
Talvehtivia pesiä Pohjois-Karjalassa. Kuva: Anneli Salonen

 

  

Ilmoittaudu Talvipäiville viimeistään perjantaina

Talvipäivät pidetään tänä vuonna verkkotapahtumana Teamsin välityksellä perjantai-iltana ja lauantaipäivänä 22.–23.1. Perjantaina puhutaan muun muassa kasvinsuojeluaineiden vaikutuksista pölyttäjiin ja mehiläisten kasvikäynneistä sekä vieraillaan hyönteiskokin keittiössä.

Lauantaina luvassa on esimerkiksi asiaa kansainvälisistä hunajaväärennöksistä ja hunajan vierasaineanalyyseistä. Lisäksi julkistetaan Vuoden 2021 mehiläishoitaja, joka kertoo omasta tavastaan hoitaa mehiläisiä. Tule mukaan kuuntelemaan ja kommentoimaan!

Talvipäiville tulee ilmoittautua viimeistään perjantaina 15.1. Tarkan ohjelman ja ilmoittautumislomakkeen löydät SML:n nettisivujen Tapahtumat-osiosta.
 

Suojaa lentoaukko lumelta ja jäältä

Runsas pehmeä pakkaslumi on hengittävää ja tasaa myös ulkoilman lämpötilavaihteluita. Varmista, että lumi ei sulaessaan ja uudelleen jäätyessään kuitenkaan tuki mehiläispesän lentoaukkoa. Suojaa pesät tarvittaessa myös lintujen häirinnältä kanaverkolla tai muulla linnunkestävällä suojalla. Muista kuitenkin pesän ilmanvaihto ja kosteuden poisto.

Kun löydät tarhalta kuolleita pesiä, sulje lentoaukot välittömästi. Ilmoita mehiläishoidon neuvojalle, jos havaitset kokonaisia tarhoja tuhoutuneen. Selvitetään tappioiden syytä yhdessä.
 

Jäsenmaksulaskut tulossa tammikuussa

SML:n jäsenmaksulaskut lähetetään ensi viikolla, joten laskujen pitäisi olla perillä helmikuun loppuun mennessä. Suurin osa laskuista lähetetään viime vuoden tapaan sähköpostitse. Niille, joiden sähköpostiosoite ei ole liitossa tiedossa, lähtee paperilasku.

Mikäli laskua ei helmikuun loppuun mennessä kuulu, tarkistattehan vielä sähköpostinne roskapostikansion. Jos lasku ei löydy sieltäkään, otattehan yhteyttä liiton toimistoon Virpi Aaltoseen: virpi.aaltonen@hunaja.net tai 050 382 2428.

Kun laskun muistaa maksaa ajoissa, edut säilyvät ja Mehiläinen-lehti tulee ajallaan postilaatikkoon. Lisätietoa jäseneduista löytyy SML:n nettisivuilta Mehiläishoitajille-osiosta.
 

Verkkoluentosarja yrittäjyydestä

Tammikuun loppupuolella alkaa myös luentosarja mehiläisalan yrittäjyydestä. Webinaarit järjestetään torstai-iltaisin klo 18 alkaen. Tarkempaa tietoa SML:n nettisivujen Tapahtumat-alasivulla.
 

 

 

Vastaa kyselyyn emonkasvatuksesta

SML on avannut emonkasvattajille ja emonkasvatuksesta kiinnostuneille kyselyn, jolla kartoitetaan mehiläisemojen paritusalueita. Tarkoituksena on selvittää, onko emonjalostajilla ja -kasvattajilla paritusalueita, joita he voisivat antaa myös muiden mehiläistarhaajien käyttöön. Kyselyllä etsitään myös tarhaajia, jotka haluaisivat perustaa yhteisen paritusalueen muiden tarhaajien kanssa. Kyselyssä voi lisäksi ilmoittautua mukaan eri mehiläisrotujen yhteistyöryhmiin, joiden toimintaa aloitellaan kevään 2021 aikana.

Kysely on auki tammikuun ajan, ja pääset siihen tästä linkistä. Lisätietoja asiasta saa Anneli Saloselta: anneli.salonen@hunaja.net tai 050 470 6411.
 

Keskustelu emokantojen geeneistä 13.1.

Tule mukaan keskustelemaan suomalaisten emokantojen geenianalyysien tuloksista 13.1.2021 klo 18 alkaen. Keskustelu toteutetaan Teamsin välityksellä.

Tilaisuudessa kerrotaan, mitä syksyllä 2020 tehdyissä analyyseissa selvisi, ja pohditaan, miten voimme hyödyntää tuloksia jatkossa. Mukana keskustelemassa ovat myös eläinlääkäri, pitkän linjan mehiläistarhaaja Lassi Kauko ja SML:n mehiläishoidonneuvoja Maritta Martikkala. Tässä linkki keskusteluun
 

Maaseudun yritysten koronatuen haku jatkuu

Maaseudun yritysten väliaikaista tukea voi hakea Ruokavirastosta kesäkuulle 2021 saakka. Uusien ehtojen mukaan tukea voi saada 2 000–80 000 euroa. Asetusmuutos on voimassa 31.12.2020 alkaen ja koskee sen jälkeen jätettyjä hakemuksia.

Maaseudun yritysten väliaikainen tuki auttaa yrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt koronaviruspandemian aiheuttamien markkina- ja tuotantohäiriöiden takia. Tukea voi hakea uudelleen, jos aiempi hakemus on hylätty sen takia, että kustannukset eivät ole riittäneet tuen vähimmäismäärään. Tukea jo saanut yrittäjä voi hakea sitä toistamiseen tukijakson päättymisen jälkeen alkavalle uudelle, enintään 6 kuukauden pituiselle jaksolle.

Tukea haetaan Hyrrä-asiointipalvelussa (https://hyrra.ruokavirasto.fi). Lisätiedot tuesta ja sen hakemisesta Ruokaviraston tuen hakua koskevalta sivuilta tai Yritys-Suomen puhelinpalvelusta: 0295 020 500.

 

              Onnellista alkanutta vuotta kaikille!