Tarhaajatiedote 9.12.2020: Talvipäivät järjestetään verkossa...

9.12.2020

Hunajapiparit. Kuva: Anna Autio
Hunajapiparit. Kuva: Anna Autio

 

 

Talvipäivät verkkotapahtumana

Talvipäivät järjestetään 22.–23.1.2021 verkkotapahtumana. Tapahtuma pidetään perjantai-iltana ja lauantaipäivänä. Luvassa on kaksi ulkomaista puhujavierasta: Copa-Cogecan hunajatyöryhmän puheenjohtaja Etienne Bruneau puhuu hunajaväärennöksistä ja Lundin yliopiston tutkija Maj Rundlöf pölyttäjien altistumisesta torjunta-aineille ja aineiden vaikutuksista pölyttäjiin.

Tarkemman ohjelman ja ilmoittautumislomakkeen löydät SML:n nettisivujen Tapahtumat-osiosta. Tervetuloa!

 

Laskut liittoon viimeistään 15.12.

Huomio kaikki tarhaajat, joilla on liitolta laskutettavia matka- tai kululaskuja. Tarvitsemme laskut viimeistään 15.12. Sen jälkeen tulleita laskuja ei voida maksaa. Jos siis olet esimerkiksi pitänyt koululuentoja, kouluttanut paikallisyhdistyksissä tai sinulle on koitunut kuluja SML:n luottamustehtävistä tai havaintotarhaajatoiminnasta, laitathan laskun tulemaan pikimmiten toiminnanjohtaja Mirkka Aarrekorvelle: mirkka.aarrekorpi@hunaja.net.

 

B-RAP-kyselyn vastausaika vuoden loppuun

Kansainväliseen B-RAP-kyselyyn voi vastata 31.12.2020 asti. Kyselyssä kartoitetaan tarhaajien mehiläisalan koulutusta, suurimpia tarhaukseen liittyviä haasteita sekä keskeisimpiä asioita, joihin tarhaajat kaipaavat apua. Tarkoituksena on saada yhteistyö mehiläistarhaajien ja mehiläisalan neuvojien ja tutkijoiden välillä toimimaan mahdollisimman mutkattomasti.

Kysely koostuu lähinnä monivalintakysymyksistä, eikä sen täyttäminen vie kauaa. SML toivookin, että mahdollisimman moni ehtisi vastata kyselyyn. Kyselyn järjestää COLOSS-organisaatioon (www.coloss.org) kuuluva B-RAP-ryhmä (Bridging Research and Practice). Ryhmän tavoitteena on yhdistää tiede ja neuvontatyö mehiläistarhaajien arkeen. Suomen B-RAP-ryhmän koordinaattorina toimii SML:n mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala (maritta.martikkala@hunaja.net).

Linkki suomenkieliseen kyselyyn on tässä ja ruotsinkieliseen kyselyyn tässä. Lämmin kiitos kaikille vastaajille!

 

Sadonkorjuuseminaarin esitykset netissä

Sadonkorjuuseminaarin esitysten diasarjat löytyvät SML:n nettisivuilta, uudesta Suomen mehiläishoito-ohjelma -osiosta. Osioon kootaan Suomen EU-osarahoitteisessa mehiläishoito-ohjelmassa tuotettuja materiaaleja. Tanskalaisten Zofuz Knudsenin ja Lars Fischerin videoesitys on tallennettu liiton YouTube-kanavalle.

 

Pölytysseminaari nähtävänä verkossa

SML järjesti yhdessä MTK Keski-Pohjanmaan kanssa pölytysseminaarin marraskuun lopussa. Webinaarina pidetyn seminaarin esitykset videoitiin ja esitelmien diasarjat tallennettiin verkkoon. Seminaarissa kuultiin muun muassa mehiläisten siirtohoidon nykytilasta ja mahdollisuuksista, CAP27-suunnitelman vaikutuksista Suomen maatalouspolitiikkaan sekä värimorsingon viljelystä Nivalassa.

Esitykset ja materiaalit ovat katsottavissa Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän sivuilla.

 

Tutkimustuloksia mehiläistuotteista ja emolinjojen geeneistä

More than honey -hanke teetti syksyllä 2020 analyyseja suomalaisten mehiläistuotteiden jäämistä ja emolinjojen geeneistä. Lyhyt koonti tuloksista löytyy hankkeen nettisivuilta. Tarkemmin tuloksista kerrotaan vuoden 2021 ensimmäisessä Mehiläinen-lehdessä ja kevään koulutuspäivissä.

More than honey -hanke järjestää tammikuussa kaksi keskustelutilaisuutta:

 

Toimisto joulunajan suljettu

Liiton toimisto Helsingissä on suljettu 23.12.2020–6.1.2021. Palvelemme tarhaajia taas hyvin syöneinä ja levänneinä loppiaisen jälkeen.

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille!