Vuoden paras hunaja saatiin puolukan kukista

14.11.2020

Suomen paras hunaja 2020 -kilpailun voittaja Raimo Tervola. (Kuva vuodelta 2017: Tarja Ollikka / SML)
Suomen paras hunaja 2020 -kilpailun voittaja Raimo Tervola. (Kuva vuodelta 2017: Tarja Ollikka / SML)
Suomen paras hunaja 2020 on Raimo Tervolan puolukkahunaja. (Kuva: Virpi Aaltonen / SML)
Suomen paras hunaja 2020 on Raimo Tervolan puolukkahunaja. (Kuva: Virpi Aaltonen / SML)

Oululainen Raimo Tervola voitti Suomen paras hunaja 2020 -kilpailun puolukkahunajallaan. Sama hunaja voitti myös kilpailun yksikukkahunajien sarjan. Aluehunajien ykkössija lähti niin ikään Ouluun, kiteytettyjen hunajien sarjan voitto meni Saarijärvelle ja juoksevien hunajien paras löytyi Helsingistä.

Kokeneen oululaistarhaaja Raimo Tervolan puolukkahunaja valittiin parhaaksi vuotuisessa Suomen paras hunaja -kilpailussa. Voittaja julistettiin Suomen Mehiläishoitajain Liiton Sadonkorjuuseminaarissa 14. marraskuuta.

Kilpailuun osallistui tänä vuonna 134 hunajaa. Kilpasarjoja oli neljä: kiteytetty, juokseva, yksikukkahunaja ja aluehunaja. Lisäksi voittaja valittiin paikallisyhdistysten sarjassa.

Voittaja maultaan nekkumainen ja hempeä

Kilpailun voittanut Raimo Tervola tarhaa mehiläisiä Muhoksella. Pitkänlinjan harrastajatarhaaja on menestynyt Suomen paras hunaja -kilpailussa monena vuonna erityisesti erilaisilla lajihunajilla, jotka mehiläiset ovat keränneet tietyn kasvin kukista tai tietyltä kasvistoltaan erityiseltä alueelta.

Voittohunaja tuotettiin puolukkakankaalla, ja sen erityinen aromi, kaunis punertava väri ja juokseva koostumus ovat peräisin puolukan kukista.

Voittajat valinnut raati kuvaili hunajaa seuraavasti: ”Perinteinen mutta hyvä. Sopivasti hempeä, nekkumainen, maussa myös vadelmaisuutta.”

Hunajia hyvin erityyppisiltä alueilta

Kiteytettyjen hunajien sarjan voiton vei Risto Pykälämäki Saarijärveltä syyshunajallaan. Aluehunajien sarjassa parhaana palkittiin puolestaan oululainen Heikki Dubatscheff. Hänen hunajansa oli tuotettu kasvistoltaan rikkaassa Hietasaaressa, jonka vanhat rakennukset puutarhoineen ovat museoviraston suojelemia.

Juoksevien hunajien sarjan voitto meni Helsinkiin Jarmo Katavistolle, jonka hunajaa raati kuvasi aidoksi, hedelmäiseksi, kauniin väriseksi ja suutuntumaltaan miellyttäväksi. Myös paikallisyhdistysten parhaan hunajan palkinto tuli pääkaupunkiseudulle Stadin Tarhaajille ja Hunajafrendeille. Hunajan ovat tuottaneet Marja Vinni ja Asko Niemelä-Koura Espoon Kellonummen alueella.

Ruoka-alan osaajat päättivät voittajat

SML:n laatutoimikunnan jäsenistä koostuva esiraati valitsi jokaisesta sarjasta loppukilpailuun 3–5 laadultaan loistavaa hunajaa. Lopulliset voittajat päätti tänä vuonna asiantuntijaraati, johon kuuluivat ruoka-alan yrittäjä, keittiömestari Jouni Toivanen, aistinvaraisen laadun arvioinnin professori Mari Sandell, freelance-ruokatoimittaja Suvi Rüster, olutasiantuntija, toimittaja Anikó Lehtinen sekä SOK:lla tuoteasiantuntijana toimiva Anni Kulju.

 

Suomen paras hunaja 2020 kilpailusarjojen voittajat:

  • Suomen paras hunaja 2020: Raimo Tervola, Puolukkahunaja, Oulu
  • Paras kiteytetty hunaja: Risto Pykälämäki, syyshunaja, Saarijärvi
  • Paras juokseva hunaja: Jarmo Katavisto, Helsinki
  • Paras lajihunaja, yksikukkahunaja: Raimo Tervola, Puolukkahunaja, Oulu
  • Paras lajihunaja, alue- tai vuodenaikaishunaja: Heikki Dubatscheff, Hietasaaren lähihunaja, Oulu
  • Paras paikallisyhdistysten hunaja: Stadin Tarhaajat ja Hunajafrendit, Marja Vinni ja Asko Niemelä-Koura

 

Lisätiedot:

Vuoden parhaan hunajan tuottanut Raimo Tervola: 050 556 4394, raimo.tervola@oulu.fi

SML:n toiminnanjohtaja Mirkka Aarrekorpi: 044 506 3200, mirkka.aarrekorpi@hunaja.net

SML:n kuluttajaneuvoja ja toimittaja Virpi Aaltonen: 050 382 2428, virpi.aaltonen@hunaja.net

 

Kilpailun koonti: tuomaristo ja sarjojen voittajat.