Tarhaajatiedote 30.9.2020: Hintakysely avattu, SML kerää tietoa liiton myöntämistä EAN-koodeista...

30.9.2020

Raikasta syksyä! Kuva: Tarja Ollikka / SML
Raikasta syksyä! Kuva: Tarja Ollikka / SML

Hintakysely avattu

SML:n jokasyksyinen hintakysely on jälleen avattu. Arvostaisimme, jos kävisit täyttämässä kyselyn ja kertomassa ajatuksiasi hunajan hinnoista tänä syksynä. Kyselyn tarkoitus on selvittää koko maan laajuisesti hunajan hintatasoa ja sen muutoksia vuosittain. Lisäksi kysellään esimerkiksi pakkausmateriaaleista.

Hintakyselyn tuloksista tehdään kooste SML:n nettisivuille ja juttu Mehiläinen-lehteen. Kyselyn täyttäminen vie vain hetken, löydät sen SML:n nettisivuilta, Mehiläishoitajille-alasivulta.

Onko käytössäsi liiton EAN- eli GTIN-koodi?

Liitto on tarjonnut tarhaajille jäsenetuna GTIN-koodia, jota tarhaajat ovat voineet hyödyntää omissa hunajapakkauksissaan. Tilanne on nyt muuttunut siten, että liitto ei voi enää jakaa koodeja omasta yritystunnisteestaan.

Muuttuneen tilanteen vuoksi pyydämme kaikkia tarhaajia, joille SML on myöntänyt viivakoodin tai -koodeja, vastaamaan niitä koskevaan kyselyyn. Kyselyllä pyrimme selvittämään, paljonko viivakoodeja on parhaillaan käytössä ja paljonko viivakoodin sisältäviä pakkauksia ja etikettejä on tarhaajilla varastossa. Tietoja käytetään jatkoneuvotteluissa viivakoodeja myöntävän GS1:n kanssa. Neuvottelujen jälkeen johtokunta päättää, miten koodien kanssa toimitaan.

Koodeja koskevaan kyselyyn pääsee tästä linkistä, ja siihen tulisi vastata 15.10. mennessä. Mikäli tarhaaja tarvitsee tällä välin viivakoodia hunajapakkaukseensa, kannattaa kääntyä yritystunnisteita ja viivakoodeja myöntävän GS1 Finlandin puoleen.

Sadonkorjuuseminaarin pääpuhujat Tanskasta

Sadonkorjuuseminaari ja SML:n vuosikokous järjestetään 14.–15.11. Kuopiossa, Kylpylähotelli Rauhalahdessa. Seminaaria edeltävänä perjantaina 13.11. Kuopiossa kokoontuvat myös havaintotarhaajat.

Sadonkorjuuseminaarin pääesiintyjinä ovat tanskalaiset Zofuz Knudsen ja Lars Fischer, jotka tuottavat useaan kertaan Apimondian hunajakilpailussa menestynyttä hunajaa. Tarhaajakumppanukset kertovat meille omasta hunajan tuotannostaan sekä Apimondian hunajakilpailuihin osallistumisesta.

Kiinnostavat luennot ovat luvassa myös Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi Luomalta ja Korpikuusikon hunajan Teemu Aittamaalta. Luoma selvittää, millaisia tuloksia hunajan kuluttajatutkimuksista saatiin ja mitä niistä voi päätellä. Teemu Aittamaa puolestaan kertoo Korpikuusikon hunajan huolella suunniteltujen pakkausten tarinan.

Seminaariin voidaan koronavirukseen liittyvien viranomaisohjeiden mukaisesti ottaa vain 80 vierasta. Vieraiden kannattaa varautua myös käyttämään salissa kasvosuojainta. Sadonkorjuuseminaarin ja vuosikokouksen ilmoittautuminen aukeaa perjantaiaamuna 9.10., ja ilmoittautua voi 30.10. asti. Ohjelman (ja myöhemmin myös ilmoittautumislinkin) löydät SML:n nettisivuilta. Lisää tietoa Kylpylähotelli Rauhalahdesta löydät täältä.

Mikäli koronaviruksen aiheuttamat matkustusrajoitukset estävät jonkun esiintyjän tai joidenkin esiintyjien pääsyn paikalle, luento toteutetaan etäyhteyksien välityksellä. Seuraamme jatkuvasti viranomaisten tiedotusta ja toimimme seminaarijärjestelyissä niiden mukaan.

Hunajakilpailu: yksi purkki riittää

Suomen paras hunaja 2020 valitaan 14.11. Kuopiossa. Tänä vuonna kilpailunäytteeksi riittää poikkeuksellisesti yksi 500 gramman purkillinen kutakin kilpaan osallistuvaa hunajaa, koska seminaariin voidaan koronaepidemian vuoksi ottaa vain rajoitettu määrä vieraita. Kilpailupurkin on oltava läpinäkyvä, 500 grammaa vetävä, pyöreäkylkinen lasipurkki, jonka korkeus on 10 cm.

Kaikki kilpailuhunajat tulee toimittaa SML:n toimistolle Helsinkiin. Paikan päällä Kuopiossa ei oteta näytteitä vastaan. Kisahunajien tulee olla perillä toimistolla viimeistään 6.11., sillä esiraati arvioi ne jo 7.–8.11. Itse kilpailussa yleisö päättää jälleen sarjojen voittajat ja Suomen parhaan hunajan.

Hunajien toimitusosoite on: Suomen Mehiläishoitajain Liitto, Ullanlinnankatu 1 A 3, 00130 Helsinki. Pakettiin kannattaa laittaa sähköpostiosoite (sml@hunaja.net) ja puhelinnumero (050 382 2428), jotta saamme ajoissa tiedon sen saapumisesta. Mikäli lähetät hunajan Matkahuollon kautta, laitathan toimitusosoitteeksi K-Market Erottajan.

Tarkat ohjeet hunajakisaan osallistumisesta löydät SML:n nettisivuilta.

Karhut sähköpostilaatikoilla

SML:n toimisto tekee näinä päivinä vielä yhden jäsenmaksulaskutuskierroksen. Jos siis et ole vielä maksanut jäsenmaksuasi, mutta jatkaisit mielelläsi jäsenenä myös ensi vuonna, tarkkaile sähköpostiasi. Myös roskapostikansio kannattaa tarkistaa karhujen varalta. Liitto lähettää postitse laskun vain niille, joiden sähköpostiosoitetta ei jäsenrekisterissä ole.

Maksamattomat jäsenet poistetaan SML:n jäsenrekisteristä vuoden lopussa. Mehiläinen-lehden tilaus katkeaa keväällä lehden toisen numeron jälkeen, mikäli jäsenmaksu jää maksamatta.

Tarjolla koulutusta emonkasvattajille

More than honey -hanke järjestää koulutuspäivän emonkasvattajille ja emonkasvatuksesta kiinnostuneille teemalla: Yhteistyö mehiläisrotujen kasvattamisessa ja jalostamisessa – Puhdasparitustarhat. Koulutus toteutetaan 30.10. klo 12 alkaen hotelli Tallukassa Vääksyssä.

Tarkemmat tiedot ohjelmasta ja ilmoittautumislomake ovat More than honey -hankkeen nettisivuilla.

Verkkotapahtuma hyönteisruuasta kiinnostuneille

Syksyn suurin hyönteisruokatapahtuma Pohjoisen Bugi 2020 järjestetään perjantaina 23.10. klo 9.00–14.00. Oulun ammattikorkeakoulun järjestämä tapahtuma tarjoaa mielenkiintoista ohjelmaa hyönteisalan eri toimijoilta. Luvassa on esimerkiksi tietoiskuja, sirkkafarmin esittelyä, hyönteiskokkailua, paneelikeskustelua ja tietovisa. Myös More Than Honey -hankkeen Anneli Salonen on mukana puhumassa kuhnuritoukista ja muista mehiläispesän tuotteista.

Tapahtuma järjestetään verkossa, tässä osoitteessa. Osallistua voi siis vaikka omalta kotisohvalta. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista, mukaan voi liittyä linkin kautta.

Lisätiedot ja ajantasaisen ohjelman näet täältä