Hunajasato jäänee keskivertoa heikommaksi

21.8.2020

Mehiläisiä hunajakennoilla. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Mehiläisiä hunajakennoilla. Kuva: Tarja Ollikka / SML

Suomen Mehiläishoitajain Liitto arvioi, että hunajasato jää tänä vuonna vähän keskimääräistä pienemmäksi. Satoa verotti erityisesti heinäkuun viileä ja sateinen jakso. Kesän 2019 hyvän sadon ansiosta kotimaista hunajaa kuitenkin todennäköisesti riittää seuraavaan satokauteen asti.

Hunajan linkoukset ovat parhaillaan käynnissä ympäri maata. Kaikkea hunajaa ei ole vielä kerätty, sillä satoa saadaan paikoin vielä esimerkiksi tattarista ja kanervasta.

”Tällä hetkellä näyttää siltä, että sato jää alle pitkäaikaisen keskiarvon, joka on noin 40 kiloa mehiläispesää kohti. Hunajasato kuitenkin vaihtelee paikallisesti huomattavasti, ja paikoin esimerkiksi Länsi-Suomessa satoennuste on normaali”, Suomen Mehiläishoitajain Liiton toiminnanjohtaja Mirkka Aarrekorpi kertoo.

Kesän säät haastavat mehiläisille

Mehiläistarhaajien kannalta kesän säät olivat varsin haasteelliset. Kylmä kevät viivästytti mehiläisyhteiskuntien kehitystä, joten kaikki pesät eivät olleet vielä vahvoja satokauden alkaessa.

”Lämmin kesäkuu oli monien mesikasvien kukinnan kannalta suotuisa, ja mehiläiset keräsivät satoa esimerkiksi voikukasta, syysrypsistä ja -rapsista, hedelmäpuista, vadelmasta ja metsämarjoista. Samalla omenat ja metsämarjat pölyttyivätkin hyvin”, Mirkka Aarrekorpi toteaa.

Heinäkuun viileässä ja sateisessa säässä sadontulo kuitenkin pysähtyi lähes täysin, ja mehiläiset joutuivat syömään keräämiään hunajavarastoja.

”Sateisella säällä mehiläiset eivät lennä. Kosteuden vuoksi mesi lisäksi laimenee ja mehiläisten on vaikeaa hyödyntää sitä. Hunajan pääsatokasveista horsma kukki pääasiassa juuri heinäkuun sateiden aikaan, joten siitä sato jäi monin paikoin saamatta”, Aarrekorpi kuvailee.

Talvitappiot melko suuret

Huolimatta leudosta talvesta mehiläisyhteiskuntien talvikuolleisuus oli viime talvena melko suurta. ”Erityisesti heikentyneitä pesiä havaittiin paljon. Syitä talvitappioihin on monia, ja parhaillaan on käynnissä tutkimus, jossa pyritään selvittämään tarkemmin talvehtimiseen liittyviä ongelmia”, mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala Suomen Mehiläishoitajain Liitosta kertoo.

Pesiä talveutettiin viime syksynä kuitenkin ennätysmäärä, joten satoa tuottavia mehiläisyhteiskuntia oli kesällä normaali määrä.

Suosi kotimaista hunajaa – tuet pölytystä

Tänä keväänä ja kesänä pölyttäjät ovat saaneet runsaasti huomiota, mikä on ilahduttanut Suomen Mehiläishoitajain Liittoa.

”Mehiläisten pölytyspalvelu parantaa monien puutarhamarjojen, hedelmäpuiden ja hyönteispölytteisten peltokasvien satoja. Kotimaista pölytystyötä ja kasvinviljelyä voikin tukea myös ostamalla kotimaista hunajaa. Nyt on siihen erityisen hyvä hetki, kun tarjolla on vastalingottua uuden sadon hunajaa”, Mirkka Aarrekorpi toteaa.

 

Lisätiedot, Suomen Mehiläishoitajain Liitto:

Toiminnanjohtaja Mirkka Aarrekorpi, 044 506 3200, mirkka.aarrekorpi@hunaja.net

Mehiläishoidonneuvoja Maritta Martikkala, 050 303 0890, maritta.martikkala@hunaja.net