Tarhaajatiedote 18.8.2020: Huomio hunajan kosteuteen, muista elokuun varroantorjunta...

18.8.2020

Mehiläishoitajilla on parhaillaan meneillään sadonkorjuuaika. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Mehiläishoitajilla on parhaillaan meneillään sadonkorjuuaika. Kuva: Tarja Ollikka / SML

Huomio hunajan kosteuteen

Kulunut kesä on tuottanut monin paikoin melko kosteaa hunajaa. Liian kostea hunaja voi lähteä käymään, ja käynyttä hunajaa voi myydä vain taloushunajana elintarvikkeiden raaka-aineeksi. Hunajan kosteuteen voi kuitenkin vaikuttaa ennen linkousta.

Hunajan liiallisen kosteuden saa pudotettua turvalliselle tasolle, 17–17,5 prosenttiin, jo vuorokaudessa tai parissa. Kakut asetetaan väljästi laatikoihin, laatikot pinotaan ristikkäin ja tilaan tuodaan ilmankosteudenpoistaja. Pieni ilmavirta kakkujen läpi tehostaa kuivatusta. Tilan täytyy olla puhdas ja hajuton, ja sen lämpötilan korkeintaan 30 astetta.

Lisätietoa lämpötilan vaikutuksesta hunajaan löytyy SML:n sivuilta.

 

Muista elokuun varroantorjunta

Elokuun varroantorjunta edistää mehiläisten talvehtimista. Talvimehiläiset ovat nyt kehittymässä, ja varroapunkin loisimien mehiläisten ikä lyhenee ja vastustuskyky alenee.

Jos käytät elokuun torjunnassa muurahaishappoliinaa, varmista, että liina imee koko liuosmäärän. Mehiläisten – tai pahimmassa tapauksessa emon – päälle ei saa lorahtaa happoa. Kun teet varroantorjunnan muurahaishapolla tai tymolilla, laita verkkopohja kiinni, lentoaukko pieneksi (15 cm2) ja käytä korotuskehystä.

 

Uusi toiminnanjohtaja aloitti

Mirkka Aarrekorpi aloitti liiton toiminnanjohtajana 1.8.2020. Hänet tavoittaa sähköpostiosoitteesta mirkka.aarrekorpi@hunaja.net ja numerosta 044 506 3200.

Mehiläisala ja SML järjestönä ovat Aarrekorvelle entuudestaan tuttuja, sillä hän on toiminut viime vuodet Etelä-Suomen Mehiläishoitajien puheenjohtajana. Koulutukseltaan Aarrekorpi on kansainvälisen kaupan tradenomi. Lisää toiminnanjohtajan kuulumisia on luvassa lokakuun alussa ilmestyvässä Mehiläinen-lehdessä.

 

Hyvää Suomesta -hakemusten vastaanotossa tauko

Hyvää Suomesta -hakemusten ja -näytteiden vastaanotossa on tauko 21.8.–9.9.2020, sillä hakemukset käsittelevä Tarja Ollikka on vuosilomalla. Tänä aikana ei haeta näytepaketteja postista eikä käsitellä hakemuksia.

 

Yhdistysten edustajat kehittämisseminaariin

SML järjestää mehiläistalouden kehittämisseminaarin lauantaina 5.9. kello 10–16 Tampereella hotelli Scandic Cityssä. Kehittämisseminaarissa suunnitellaan vuosi sitten käynnistyneen EU-toimintakauden painotuksia ja toimia tavoitteiden saavuttamiseksi. Mikäli aikataulu sallii, keskustellaan myös muista ajankohtaisista mehiläisalaan liittyvistä asioista. Seminaari siirrettiin syksyyn kevään koronatilanteen vuoksi, ja se kestää poikkeuksellisesti vain päivän.

Kehittämisseminaariin toivotaan osallistujaa kaikista paikallisyhdistyksistä. Mikäli yhdistys haluaa lähettää tilaisuuteen kaksi henkilöä, kannattaa olla yhteydessä liiton toiminnanjohtajaan Mirkka Aarrekorpeen. Seminaariin voidaan ottaa 40 osallistujaa. Liiton johtokunnan jäsenten toivotaan osallistuvan seminaariin, eikä heitä lasketa oman paikallisyhdistyksensä osanottajakiintiöön. Kaukaa tuleville järjestetään yöpyminen.

Ilmoittautumiset tulee tehdä 27.8. mennessä SML:n nettisivuille. Lisätietoa seminaarista saa Mirkka Aarrekorvelta.

 

Liiton tapahtumakalenteri syksylle

SML järjestää tänä syksynä tapahtumia sen mukaan, miten viranomaisohjeistukset sallivat. Koronavirusepidemia saattaa vaikuttaa liiton tapahtumiin, ja tiedotamme mahdollisista muutoksista mahdollisimman varhain. Tällä hetkellä kalenterissa ovat seuraavat tapahtumat:

  • Kehittämisseminaari 5.9.2020, Tampere
  • Kouluttajakoulutus 31.10.–1.11.2020
  • Havaintotarhaajaseminaari 13.11.2020, Kuopio, Kylpylähotelli Rauhalahti
  • Sadonkorjuuseminaari ja vuosikokous 14.–15.11.2020, Kuopio, Kylpylähotelli Rauhalahti

 

Videoita kuhnuritoukkien keräämisestä ja käytöstä

More than honey -hanke on osallistunut Minieines-hankkeen tuottamien videoiden työstämiseen. Videoilla opetetaan keräämään kuhnuritoukkia ja käyttämään niitä erilaisissa ruuissa. Minieines-hankkeen sivuilta löytyvät seuraavat videot:

Minieines-hankkeen sivuilla on paljon muutakin mielenkiintoista materiaalia hyönteisten ravinto- ja rehukäytöstä. Linkit löytyvät myös More than honey -hankkeen sivuilta.

Tutustu More than honey -hankkeen sivuilla myös syksyn koulutuksiin. Koulutukset järjestetään viranomaisohjeistuksen mukaan. Muutoksista ilmoitetaan mahdollisimman pian.