Huomioi pölyttäjät pellolla – älä ruiskuta kukkivia kasvustoja

12.6.2020

Mehiläinen rypsillä. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Mehiläinen rypsillä. Kuva: Tarja Ollikka / SML

Suomen Mehiläishoitajain Liitto muistuttaa, että hyönteispölytteisten kasvien kukkivia kasvustoja ei tule ruiskuttaa. Lisäksi kasvinsuojeluaineiden levitys tulee tehdä yöaikaan, jotta siitä koituu mahdollisimman vähän haittaa muille kuin torjuttaville hyönteisille.

Kukkivat kasvustot ovat mehiläisten ja muiden pölyttäjähyönteisten ruokapöytä, josta ne hakevat mettä ja siitepölyä. Siksi kasvinsuojeluaineiden ruiskutuksia ei saa tehdä kukkiville kasvustoille. Peltokasveista esimerkiksi rypsi, rapsi, tattari, härkäpapu, kumina ja apilat, ja puutarhakasveista vadelma, herukat ja mansikka ovat pölyttäjien suosiossa.

Kun tuhohyönteisten torjuntaan päädytään, on myös tärkeää tutustua kunnolla torjunta-aineiden käyttöohjeisiin ja tehdä ruiskutukset yöaikaan.

”Päiväsaikaan tehdyt ruiskutukset voivat joko tappaa pölyttäjiä tai esimerkiksi vaikeuttaa niiden suunnistamista, mikä on haitallista pölytyksen onnistumisen kannalta”, toteaa Suomen Mehiläishoitajain Liiton SML ry:n tutkimusasiantuntija Eeva-Liisa Korpela.

Hän korostaa viljelijöiden ja mehiläistarhaajien paikallista yhteistyötä pölyttäjien suojelussa.

”Mikäli omien viljelmien läheisyydessä on mehiläispesiä, kasvinsuojeluaineiden käytöstä on hyvä keskustella mehiläistarhaajan kanssa.”

Tärkeää on tietenkin myös selvittää, mitä kasvintuhoojaa torjutaan ja mitkä keinot siihen parhaiten tepsivät. Ruiskutukset kun vaikuttavat muuhunkin viljelmän elämään kuin tuhohyönteisiin – esimerkiksi tuholaisten luontaisiin vihollisiin.

Luonnonvarakeskuksen LukeKasKas-palveluun kerätään tietoa rikkakasveista, kasvitaudeista ja tuhoeläimistä. Kertyvän tiedon avulla käyttäjä voi suunnitella torjunnan tarpeellisuutta. Sovelluksessa on myös tietokortteja kasvintuhoojien tunnistamiseen https://maatalousinfo.luke.fi/fi/cms/kasterveys/lukekaskas.

Tietoa eri kasvinsuojeluaineista löytyy Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylläpitämästä Kasvinsuojeluainerekisteristä https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/.

 

Lisätietoja:

Eeva-Liisa Korpela, tutkimusasiantuntija, Suomen Mehiläishoitajain Liitto

040 5063 202

eeva-liisa.korpela@hunaja.net

www.polytys.fi

www.mehilaishoitajat.fi