Tarhaajatiedote 4.6.2020: Tule kuulolle parvi-webinaariin, aika hakea pesäkohtaista tukea...

4.6.2020

Tarhaaja kevätpesillä. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Tarhaaja kevätpesillä. Kuva: Tarja Ollikka / SML

Parvi-webinaari 8. kesäkuuta

Oletko paikallisyhdistyksen parvivastaava tai ilmoittautunut parvien kiinniottajaksi SML:n nettisivuilla? Tule mukaan parveiluaiheiseen webinaariin!

SML kampanjoi tänä kesänä parvien ennaltaehkäisyn ja kiinniottamisen tehostamisen puolesta. Järjestämme aiheesta webinaarin maanantaina 8.6. kello 18 alkaen. Webinaarissa keskustelemme muun muassa seuraavista aiheista:

  • Whatsapp-ryhmien perustaminen parvien kiinniottajille
  • Mitä työkaluja tai tavaroita parvien kiinniottajat tarvitsevat?
  • Vinkkejä parvien kiinniottotilanteisiin
  • Parveilun esto aiheena paikallisyhdistysten kerhoilloissa

Webinaariin ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. Ilmoittautua voi tästä.

Oletko kiinnostunut mehiläisparvien kiinniottamisesta?

SML:n nettisivuilla voi ilmoittautua mehiläisparven kiinniottajaksi. Heitä tarvitaan joka puolelle Suomea. Ilmoittautumislomake löytyy täältä.

 

Korkea aika hakea pesäkohtaista tukea

Pesäkohtaisen tuen hakuaika päättyy 15.6. Nyt ovat siis käsillä viime hetket hakea tukea.

Ruokavirasto suosittelee, että pesäkohtaista tukea haettaisiin sähköisen Vipu-palvelun kautta. Nyt myös Y-tunnukselliset yhteisöt voivat hakea tukea Vipu-palvelussa. Sähköinen hakemus katsotaan saapuneeksi ajoissa, kun se on perillä viimeistään 15.6. kello 23.59. Hakemista ei kuitenkaan kannata jättää viime hetkiin.

Tukea voi hakea edelleen myös paperilomakkeella. Paperipostina lähtevään hakemukseen kannattaa ehdottomasti pyytää postileima, jotta voi todistaa hakemuksen lähteneen ajoissa. Lomake palautetaan Manner-Suomessa Pohjois-Savon ELY-keskukseen ja Ahvenanmaalla valtionvirastoon. Postitse lähetetyn hakemuksen tulee olla postileimattu viimeistään 15.6.2020.

Lisätietoa hausta sekä lomake ja linkki Vipu-palveluun löytyvät Ruokaviraston sivuilta.

 

COLOSS-kyselyyn ehtii vielä vastata

Talvitappiot alkavat olla selvillä jo joka puolella Suomea. SML toivoo, että mahdollisimman moni kävisi vastaamassa COLOSS-talvitappiokyselyyn, jotta viime talvenkin tappiosta saataisiin hyvä kokonaiskuva.

Huomaathan, että kyselyssä on aikakatkaisu. Jos kyselylomakkeelle ei tee mitään pitkään aikaan, vastaamisen joutuu aloittamaan alusta. Kannattaa siis ottaa kyselyn täyttämiseen tarvittavat tiedot valmiiksi esille.

Linkki suomenkieliseen kyselyyn on tässä. Ruotsinkieliseen kyselyyn pääset tästä. Kysely on auki 14.6. asti. Kaikki COLOSS-kyselyn loppuun asti täyttäneet osallistuvat Talvipäivät 2021 -paketin arvontaan. Kannattaa siis osallistua!

 

Helsinki teki ohjesivuston tarhaajille

Helsingin kaupunki on julkaissut opastussivuston Mehiläistarhaus kaupungin yleisillä alueilla. Sivustolla annetaan portaittain ohjeet, miten tulee edetä, kun haluaa tarhata mehiläisiä vaikkapa kaupungin puistoalueilla.

Suurin hyöty sivustosta on tietenkin helsinkiläisille, mutta etenemisohjeista on iloa muillekin aloittaville taajamatarhureille. Opas löytyy Helsingin kaupungin sivuilta. Linkki sivustolle on myös liiton nettisivuilla, Mehiläishoitajan velvollisuudet viranomaisille -alasivulla.

 

GTIN-koodien myöntämisessä tauko

SML joutuu pitämään tauon GTIN-koodien myöntämisessä. Liitto neuvottelee koodeista niitä myöntävän GS1:n kanssa. Palaamme asiaan, kun neuvottelut on käyty.