Tarhaajatiedote 13.5.: Pesäkohtaista tukea voi hakea, nuorten kesätapahtuma Tampereella 5. kesäkuuta...

13.5.2020

Voikukka aloittelee kukintaansa Etelä-Suomessa. Viileät säät voivat kuitenkin pitää mehiläiset pesässä. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Voikukka aloittelee kukintaansa Etelä-Suomessa. Viileät säät voivat kuitenkin pitää mehiläiset pesässä. Kuva: Tarja Ollikka / SML

Pesäkohtaista tukea voi hakea

Pesäkohtaisen tuen haku avautui tänään keskiviikkona 13.5.

Nyt myös Y-tunnukselliset yhteisöt voivat hakea tukea Vipu-palvelussa. Tukea voi hakea se henkilö, jolla on yhteisön nimenkirjoitusoikeus yhdistysrekisterissä (ry) tai kaupparekisterissä (esimerkiksi oy, ky tai ay). Myös paperihakemuksella voi edelleen hakea tukea, mutta Ruokavirasto toivoo, että mahdollisimman moni käyttäisi Vipu-palvelua.

Voit hakea tukea, jos

  • hallinnassasi on kesäkuun alusta syyskuun loppuun vähintään 15 talvehtinutta yhteiskuntaa, joista voi korjata normaalin hunajasadon
  • olet rekisteröitynyt Ruokavirastoon eläintenpitäjäksi
  • olet ilmoittanut kaikkien mehiläistarhojesi pitopaikat rekisteriin.

Haku päättyy maanantaina 15.6.2020. Hakemus kannattaa lähettää hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä, sillä verkkoyhteydet ovat kuormittuneet koronavirusepidemian aikana suuren käyttäjämäärän takia. Paperipostina lähtevään hakemukseen kannattaa ehdottomasti pyytää postileima, jotta voi todistaa hakemuksen lähteneen ajoissa.

Tuki maksetaan lokakuussa 2020. Tuen määrä on 19 euroa pesää kohti. Lisätietoa hausta löytyy Ruokaviraston sivuilta.

 

Nuorten kesätapahtuma 5.6. Tampereella

Nuorten kesätapahtuma järjestetään tänä vuonna Tampere-talon katolla sijaitsevalla mehiläistarhalla perjantaina 5. kesäkuuta kello 10–15. Tapahtumassa mehiläistarhaaja Teemu Aittamaa esittelee Tampere-talon mehiläistarhan, kertoo tarhauksesta kaupungin keskustassa ja yhteistyöstä kulttuuritalon kanssa. Nuoret pääsevät myös tutustumaan Tampere-talon pieneen kattopuutarhaan.

Lounaan jälkeen etsitään ja tunnistetaan kimalaisia. Mehiläistarhaaja ja kimalaisharrastaja Nora Mäntysaari kertoo kimalaisseurannasta, jonka Suomen ympäristökeskus käynnisti viime vuonna.

Tapahtuma on suunnattu noin 12–18-vuotiaille mehiläisistä kiinnostuneille nuorille. Tilaisuus on maksuton ja tarjolla on keittolounas. Aiempaa kokemusta mehiläistarhauksesta ei tarvitse olla.

Ilmoittautumislomake ja päivän ohjelma löytyvät täältä. Kerro ihmeessä tapahtumasta nuorille, jotka voisivat olla siitä kiinnostuneita. Lisätietoja tapahtumasta saa Virpi Aaltoselta: virpi.aaltonen@hunaja.net tai 050 382 2428.

 

Tarkkaile pesien ruokatilannetta

Kevät näyttää jatkuvan viileänä. Mehiläispesien ruokatilannetta kannattaakin seurata nyt tarkasti, sillä mehiläiset eivät välttämättä pääse kylmien säiden vuoksi lentämään. Sikiöinti on pesissä kuitenkin täydessä käynnissä, joten ruokaa kuluu reilusti.

Ruokatilanteen näkee pesän painosta tai katsomalla reunakakkuja. Mikäli pesän paino hupenee alle viiteen kiloon, krainilainen ja tumma emo lopettavat sikiöinnin. Italialainen emo voi puolestaan sikiöidä yhteiskunnan nälkäkuolemaan asti.

Anna tarvittaessa pesille ruokaa pieninä annoksina kerrallaan. Sopiva annos on esimerkiksi muutama litra 50-prosenttista sokeriliuosta.

 

Aika vastata COLOSS-kyselyyn

COLOSS-talvitappiokysely on auki, ja liitto toivoo, että mahdollisimman moni kävisi vastaamassa siihen. Kysely kannattaa kuitenkin täyttää vasta silloin, kun on päässyt tarkastamaan pesät kunnolla ja tietää pesien emotilanteet.

Huomaathan, että kyselyssä on palvelimesta johtuva aikakatkaisu. Jos kyselylomakkeelle ei tee mitään pitkään aikaan, vastaamisen joutuu aloittamaan alusta. Kannattaa siis ottaa kyselyn täyttämiseen tarvittavat tiedot valmiiksi esille.

Linkki suomenkieliseen kyselyyn on tässä. Ruotsinkieliseen kyselyyn pääset tästä. Kysely on auki 14.6. asti. Kaikki COLOSS-internetkyselyyn ja Lassi Kaukon puhelinhaastattelukyselyyn vastanneet osallistuvat Talvipäivät 2021 -paketin arvontaan. Kannattaa siis osallistua!

 

Muistutus jäsenmaksusta

SML:n jäsenmaksumuistutukset lähetettiin 7.5. Niille joiden sähköpostiosoite on liiton jäsenrekisterissä, muistutus lähti sähköpostilla. Jos et ole vielä maksanut jäsenmaksuasi, kannattaa maksaa nyt, jotta jäsenetusi pysyvät voimassa ja saat esimerkiksi kesäkuun alussa ilmestyvän Mehiläinen-lehden.

Osa alkuperäisistä jäsenmaksulaskuista on mennyt vastaanottajien sähköposteissa roskapostikansioon. Näin on voinut käydä myös maksumuistutuksille. Mikäli et ole saanut laskua, kannattaa tarkastaa myös roskapostikansio. Jos laskua ei löydy sieltäkään, ota yhteyttä liiton toimistoon: sml@hunaja.net.