Ethän houkuttele karhuja hunajalla tai melassilla

30.4.2020

Suomen Mehiläishoitajain Liitto vetoaa, että hunajaa tai melassia ei käytettäisi karhujen houkuttelemiseksi luontokuvausta tai muuta tarkoitusta varten. Makeaan tottuneet karhut alkavat vierailla lähialueiden mehiläispesillä ja ovat siten uhka mehiläistarhaajien elinkeinolle.

Silloin tällöin mehiläishoitajilta kysellään, voisiko heiltä ostaa hunajaa karhujen ravintohoukuttimeksi. Hunajalla halutaan houkutella karhuja luontokuvausta varten, riistakameran kuviin tai metsästysalueelle. Hunajaa ei kuitenkaan tule käyttää haaskatarkoitukseen, sillä se totuttaa karhut käymään ravinnonhaussa mehiläistarhoilla.

Haaskana ei saa käyttää myöskään melassia tai vastaavaa sokerisiirappia. Myös se totuttaa karhut makeaan ravintoon ja siten lähitarhojen hunajaan. Ihmisen hajuun tottuneet karhut saattavat myös alkaa etsiä ravintoa asutuksen läheisyydestä.

Karhu tottuu nopeasti makeaan

”Normaalisti vain pieni osa karhuista käyttää ravinnokseen hunajaa. Mikäli hunajaa on helposti saatavilla, karhu kuitenkin tottuu nopeasti energiapitoiseen ravintoon ja alkaa etsiä sitä ruuakseen. Tällainen karhu opettaa myös pentunsa samalle ravinnolle, jolloin ongelma laajenee nopeasti”, mehiläishoidonneuvoja Maritta Martikkala Suomen Mehiläishoitajain Liitosta toteaa.

Karhujen totuttaminen hunajaan aiheuttaa alueen mehiläishoitajille taloudellisia menetyksiä, stressiä ja lisätyötä. Karhualueilla mehiläistarhaajat joutuvat aitaamaan tarhansa sähköpaimenilla, joiden ylläpito vaatii työtä. Lisäksi osa karhuista pääsee sähköaidoista läpi tai kaivautumaan niiden alta.

Mehiläisten mukana menetetään pölytyshyöty

Karhu tuhoaa mehiläispesän yleensä täysin syödessään hunajaa ja mehiläisten toukkia: koko kesän sato menetetään ja mehiläiset kuolevat. ”Samalla myös mehiläisten pölytystyö ja siitä koituva hyöty alueen hyönteispölytteisille viljelykasveille ja luonnonkasveille menetetään”, Martikkala muistuttaa.

Hunajaan tottunut karhu puolestaan saatetaan joutua lopettamaan, jos se vierailee jatkuvasti mehiläistarhoilla ja ihmisasutuksen lähettyvillä.

Haaskojen pitää aina olla viranomaisten tiedossa. Mikäli löytää maastosta haaskan, jota epäilee luvattomaksi, voi ottaa yhteyttä kunnaneläinlääkäriin.

 

Lisätietoja: Maritta Martikkala, mehiläishoidon neuvoja, Suomen Mehiläishoitajain Liitto, maritta.martikkala@hunaja.net, 050 303 0890

Lisätietoa haaskojen pitämisestä Ruokaviraston sivuilta.